Război în Ucraina, ziua 341. O rachetă a lovit un bloc de...

Război în Ucraina, ziua 341. O rachetă a lovit un bloc de locuinţe din Harkov UPDATE China consideră că Washingtonul e responsabil de conflictul din Ucraina

0
DISTRIBUIȚI
Foto: chinachristiandaily.com

UPDATE Administraţia de la Beijing a respins, luni, acuzaţiile Washingtonului privind furnizarea de sprijin Rusiei pentru invazia militară în Ucraina şi a transmis că Statele Unite sunt responsabile de izbucnirea conflictului militar şi de întreţinerea acestuia.

În urmă cu câteva zile, Preşedinţia Statelor Unite a acuzat că unele companii chineze sunt suspectate că furnizează Rusiei asistenţă neletală. „Statele Unite vor continua să comunice Chinei implicaţiile sprijinului material acordat Rusiei”, a afirmat Karine Kean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Beijingul a respins luni acuzaţiile Washingtonului. „China nu va turna niciodată gaz pe foc şi, cu atât mai puţin, nu va exploata criza”, a afirmat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

„Statele Unite sunt la originea izbucnirii crizei din Ucraina şi sunt principalul factor care o alimentează”, a acuzat oficialul chinez, citat de cotidianul Le Monde şi de postul de televiziune ZDF.

„Respingem acest şantaj fără fundament şi nu vom asista pasivi în timp ce Statele Unite aduc atingere drepturilor şi intereselor legitime ale companiilor chineze”, a atras atenţia oficialul chinez.

Relaţiile dintre Statele Unite şi China sunt tensionate de mulţi ani din cauza disputelor politice şi comerciale. În acelaşi timp, preşedinţii Joseph Biden şi Xi Jinping au stabilit să coopereze în domenii în care există interese comune.

China a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina şi nu a aplicat sancţiunile impuse de Occident. În schimb, Beijingul a pledat pentru negocieri, a evidenţiat necesitatea respectării suveranităţii ţărilor, în conformitate cu reglemenătile internaţionale, şi a cerut Alianţei Nord-Atlantice să ţină cont de preocupările de securitate semnalate de Rusia înaintea războiul din Ucraina.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Grupul G7 au aplicat sancţiuni masive împotriva Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina şi furnizează sprijin militar, financiar şi umanitar Administraţiei de la Kiev.

Foto: arhivă

O persoană şi-a pierdut viaţa şi alte cel puţin trei au fost rănite după ce o rachetă a lovit duminică un bloc de apartamente din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Oleg Sinegubov, informează luni Reuters, citat de Agerpres.ro.

„Conform informaţiilor actualizate, o persoană a murit în urma loviturii unei rachete ruseşti asupra unei clădiri rezidenţiale”, a scris Sinegubov pe Telegram.


El a precizat că atacul a vizat districtul central al oraşului.

„Trei persoane au fost rănite uşor. Din păcate, o femeie în vârstă a fost ucisă”, a scris guvernatorul pe Telegram.”Soţul ei era în apropiere când a avut loc atacul şi, printr-un miracol,
nu a suferit răni grave”.

Sinegubov a declarat pentru Suspilne că echipele de salvare caută o altă femeie în vârstă dispărută, care s-ar putea afla sub dărâmături.

„Etajul al patrulea a fost distrus. Aceasta este o clădire veche”, a spus el.”Înţelegem că etajele al doilea şi al treilea au fost grav avariate. Întreaga secţiune a clădirii nu mai este potrivită pentru locuit”.

Anatoli Torianik, adjunctul şefului serviciilor de salvare din Harkov, a declarat că este vorba de o clădirea din lemn, mai arată sursa citată.

O adolescentă riscă închisoarea pentru o postare

Olesya Krivtsova poartă un tatuaj anti-Putin pe o gleznă și o brățară care îi urmărește fiecare mișcare pe cealaltă, relatează CNN.

Tânăra de 19 ani din regiunea rusă Arhangelsk trebuie să poarte dispozitivul în timp ce se află în arest la domiciliu, după ce a fost acuzată pentru postări pe rețelele de socializare despre care autoritățile spun că discreditează armata rusă și justifică terorismul.

Oficialii ruși au adăugat-o pe Krivtsova pe lista teroriștilor și extremiștilor, la egalitate cu ISIS, Al Qaeda și talibanii, pentru că a postat pe Instagram despre explozia de pe podul din Crimeea din octombrie, și a criticat, de asemenea, Rusia pentru invadarea Ucrainei.

Krivtsova, studentă la Universitatea din orașul Arhangelsk, este de asemenea acuzată pentru discreditarea armatei ruse pe rețeaua de socializare rusă VK.

În prezent, Krivtsova se află în arest la domiciliu în apartamentul mamei sale din Severodvinsk, regiunea Arhangelsk, având interdicție de a intra pe internet și de a folosi alte forme de comunicare.

„Cazul Olesiei nu este nici primul, nici ultimul”, a declarat Alexei Kichin, avocatul ei, pentru CNN.

Kichin a declarat că adolescenta riscă până la trei ani de închisoare pentru discreditarea armatei ruse și până la șapte ani de închisoare în temeiul articolului privind terorismul. Cu toate acestea, apărarea speră la o pedeapsă mai blândă, cum ar fi o amendă.

Mama Olesiei, Natalya Krivtsova, spune că guvernul încearcă să dea un avertisment publicului, fiica ei fiind de fapt „biciuită public” pentru că nu și-a păstrat opiniile pentru sine.

Un șef local al Partidului Comunist, Alexander Novikov, și-a bătut joc în mod public de adolescentă la televiziunea de stat, numind-o o proastă care ar trebui trimisă pe frontul din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, pentru a putea „privi în ochii” militarilor care luptă ca parte a batalionului din Arhangelsk.

Aceasta nu este prima confruntare a Olesiei Krivtsova cu autoritățile pentru că și-a exprimat public opiniile. În luna mai a anului trecut, ea s-a confruntat cu acuzații administrative pentru că a discreditat armata rusă prin distribuirea de afișe împotriva războiului.

Lucrurile au devenit mai serioase când a fost acuzată că a discreditat armata rusă pe rețelele de socializare în octombrie anul trecut. Potrivit avocatului, o infracțiune repetată în temeiul aceluiași articol se transformă într-un caz penal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.