Turism pe malul apelor, în Timiș, cu peisaje de vis și activități...

Turism pe malul apelor, în Timiș, cu peisaje de vis și activități pe toate gusturile

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-362457256">
Surduc

Plimbările pe canalul Bega au devenit una din preferințele turiștilor timișeni și nu numai, de când acesta a redevenit navigabil și au fost reluate cursele cu vaporașe.

După refacerea barajului stăvilar și a ecluzei de la Sânmihaiu Român cu fonduri europene, construită între anii 1912 și 1915, care are valoare de patrimoniu național, navele pot circula până la frontiera cu Serbia, dar există și alte proiecte ale Apelor Române Banat, prin care se dorește creșterea interesului turistic și pe malul cursurilor de apă, sau la lacul Surduc.

Insule plutitoare pe lacul Surduc

Lacul Surduc, aflat într-una din cele mai frumoase zone ale județului Timiș, pe raza comunei Fârdea, este o destinație îndrăgită mai ales în lunile de vară, fiind o atractivă zonă de agrement pentru plimbări pe lac cu bărci sau hidrobiciclete, dar și pentru pescari sau vânători. Mulți și-au ridicat aici case de vacanță, pentru a se putea bucura de atracțiile pe care le oferă lacul și împrejurimile. Recent, barajul lacului a fost inclus într-un proiect național de modernizare finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, investiția fiind estimată la peste 200 de milioane de euro.

Barajul, construit în anul 1972, asigură alimentarea cu apă atât a Timișoarei cât și a zonei din împrejurimi. Pe lângă lucrările hidrotehnice preconizate, pe cel mai mare lac de acumulare din vestul țării, care are o suprafață de peste 500 de hectare, o capacitate de acumulare de peste 50 de milioane de metri cubi de apă și o adâncime care ajunge până la 20 de metri,  vor fi făcute și amenajări pentru turiștii care vizitează zona, fiind prevăzută crearea unor insule plutitoare verzi. Acesta vor fi  și în beneficiul păsărilor acvatice care își găsesc aici adăpost în timpul iernii.

Traseu cicloturistic pe malul Timișului

Tot prin Planul Național de Redresare și Reziliență a fost acceptat pentru finanțare proiectul pentru construirea unui traseu cicloturistic pe digul de apărare aflat pe malul stâng al râului Timiș, de la Albina până la frontiera cu Serbia.

Pentru pista de biciclete  amenajată pe coronamentul digului de apărare, care va avea o lungime de 65 de kilometri și va traversa teritoriul a șase localități, nu va fi folosit asfalt, ci  agregate, prin acest proiect dorindu-se încurajarea ecoturismului.

Refacerea ecosistemelor pe râul Bega Veche

În acest an se dorește și continuarea proiectului de îmbunătățire a biodiversității habitatelor acvatice și de înființare a unor zone umede pe cursul inferior al râului Bega Veche, transformat în bună parte de lucrările de îndiguire efectuate,  deocamdată așteptându-se aprobarea finanțării cu fonduri europene printr-un program de infrastructură mare.

Proiectul își propune ca pe o lungime de aproximativ 20 de kilometri, de la frontiera cu Serbia până în amonte de localitatea Beregsău Mare, să fie sporită protecția și conservarea biodiversității și să fie refăcute ecosistemele degradate, prin diversificarea habitatelor, crearea unor zone umede permanente și redeschiderea unor meandre, astfel încât locul va putea deveni atrăgător și pentru mai mulți iubitori de natură.

Surse foto: Apele Române Banat, wkipedia.org, funbikecicloturism.blogspot.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.