Război în Ucraina, ziua 371. Orașul Bahmut încă rezistă, rușii avansează și...

Război în Ucraina, ziua 371. Orașul Bahmut încă rezistă, rușii avansează și încearcă să-l cucerească UPDATE Rusia avertizează că implicarea NATO în susţinerea Ucrainei va genera consecinţe catastrofale

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE Administraţia Rusiei a condamnat vehement, joi, implicarea militară din ce în ce mai mare a Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina, avertizând că acest lucru ar putea genera „consecinţe catastrofale”.

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a afirmat, la Conferinţa pentru Dezarmare de la Geneva, că cele mai mari riscuri strategice sunt generate în acest moment de politicile Statelor Unite şi NATO, pe care le-a acuzat că „alimentează” conflictul din Ucraina şi alte conflicte regionale.

„Implicarea din ce în ce mai mare a NATO în conflict riscă să genereze o confruntare directă între puterile nucleare şi vor fi consecinţe catastrofale”, a afirmat Serghei Riabkov, conform site-ului BR24.de şi cotidianului Le Monde.

Rusia acuză frecvent naţiunile occidentale de implicare directă în războiul din Ucraina prin furnizarea masivă de armament, mai ales după decizia transferului de tancuri occidentale avansate. Statele Unite, Germania şi Franţa au semnalat în mai multe rânduri că, deşi furnizează armament Ucrainei pentru respingerea invaziei militare ruse, vor să evite riscurile izbucnirii unui război între NATO şi Rusia.

Forțele ucrainene și-au păstrat pozițiile în orașul Bahmut, aflat în ruină în estul țării, joi dimineața, sub atacul constant al trupelor rusești care încearcă să obțină prima lor victorie majoră de mai bine de jumătate de an.

Rusia afirmă că preluarea Bahmut ar deschide calea pentru a controla în totalitate restul regiunii industriale strategice Donbas, care se învecinează cu Rusia, unul dintre principalele obiective ale invaziei sale de acum un an, la 24 februarie.

Ucraina spune că Bahmut are o valoare strategică limitată, dar a opus totuși o rezistență acerbă.


Nu toată lumea din Ucraina este convinsă că apărarea Bahmut poate continua la nesfârșit, notează Reuters.

„Cred că, mai devreme sau mai târziu, va trebui să părăsim Bahmut. Nu are niciun sens să îl păstrăm cu orice preț”, a declarat miercuri seara, la radio NV, deputatul ucrainean Serhiy Rakhmanin.

„Dar, pentru moment, Bahmut va fi apărat cu mai multe obiective – în primul rând, pentru a provoca cât mai multe pierderi rusești și pentru a determina Rusia să-și folosească muniția și resursele”.

„Există două moduri de abordare – o retragere organizată sau o simplă fugă. Și nu putem permite ca fuga să aibă loc în nicio circumstanță”, a spus el.

Bătălia pentru Bahmut a început în urmă cu aproximativ 7 luni, dar în ultimele săptămâni avansurile rusești din trei părți au lăsat apărătorii cu singura cale de ieșire spre vest.

„Există pericolul ca garnizoana noastră din Bakhmut să fie încercuită”, a declarat analistul militar Oleh Zhdanov într-o postare pe YouTube, evaluând situația ca fiind „critică”.

Mii de civili au rămas în orașul distrus, care avea o populație de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.