p>

Ele sunt doar o parte a colecției muzeului german, care pune însă în evidență evenimentele din anii primului război austro-turc, încheiat cu pacea de la Karlowitz, până la izbucnirea celui de-al doilea război, când Timișoara a fost cucerită de armata imperială condusă de prințul Eugeniu de Savoya și a fost reintegrată în sfera de influență central-europeană, după 164 de ani de dominație otomană.
Expoziția de la Timișoara, care dorește să marcheze în acest fel anul în care orașul este capitală europeană a culturii, va prezenta 38 de piese din colecția de 400 de obiecte ale muzeului german, care cuprinde arme, veșminte și piese de harnașament otomane, reunite sub numele de „Türkenbeute”, și care au ajuns în Germania ca trofee de război aduse de comandanții armatei imperiale. Printre exponatele care vor putea fi văzute în muzeul timișorean se numără cămașa de zale a pașei Mustafa Tekirdağlı din Rodos, pe care acesta o primise în anul 1682 din partea sultanului Mehmed al IV-lea. Un an mai târziu, în timpul asediului Vienei, Mustafa Pașa era comandantul ienicerilor din armata otomană și se presupune că în urma acestei bătălii, cămașa a căzut ca trofeu de luptă, în mâinile margrafului Ludwig Wilhelm.
Expoziția este realizată cu sprijinul profesorului Eckard Köhne, directorul Badisches Landesmuseum, a șefei departamentului de Istoria Artei din muzeul german, Schoole Mustafawy, curatorul expoziției Türkenbeute, precum și a conservatorului Luminița Paul ți a istoricului medievist Iusztin Zoltan de la muzeul timișorean.
Expoziția adusă la Timișoara de orașul înfrățit Karlsruhe va fi deschisă în mansarda B1 a bastionului Theresia, până în data de 12 septembrie.