Premierul Ciucă în deschiderea conferinței Smart Diaspora 2023, la Timișoara: „Locul unde...

Premierul Ciucă în deschiderea conferinței Smart Diaspora 2023, la Timișoara: „Locul unde să renască cercetarea și inovarea din țara noastră”

0
DISTRIBUIȚI

Conferința „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat” a început astăzi, la Timișoara. Evenimentul face parte din calendarul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

La ceremonia de deschidere care a avut loc la Opera Națională Română din Timișoara au participat oficialități naționale și locale, alături de reprezentanții celor patru universități ce fac parte din Alianța Timișoara Universitară. „Principalul obiectiv al conferinței este să creeze mediul propice schimburilor de experiență ce facilitează transferul de competenţe între cercetătorii români și cei din diasporă”, a transmis Universitatea de Vest din Timișoara.

Conform organizatorilor evenimentului care are loc între 10 și 13 aprilie, conferința „Smart diaspora – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat. Diaspora și prietenii ei” își propune să creeze un spațiu al dialogului și al colaborării între cercetătorii români, indiferent de locul unde trăiesc și lucrează, continuând seria întâlnirilor comunității științifice românești din țară și străinătate începută în anul 2008. Conferința programează în aceste patru zile nu mai puțin de 38 de worshop-uri exploratorii.

„La conferință vor participa persoane marcante din comunitatea academică și științifică recunoscute pe plan internațional, precum și reprezentanți ai autorităților publice și mediului de business românesc. În cadrul sesiunilor în plen și a workshop-urilor exploratorii, participanții vor avea oportunitatea de a dezbate teme de interes care vizează știința la frontiera cunoașterii; provocarea digitalului; sustenabilitatea, securitatea și reziliența pentru cetățeni și comunități; știința cu toți și pentru toți în societate și pentru societate; antreprenoriat (social, tehnologic, cultural); sectorul neguvernamental – provocări de cercetare”, au transmis organizatorii.

Evenimentul este organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Alianța Timișoara Universitară (ATU), UEFISCDI cu participarea Academiei Române.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a mulțumit celor prezenți pentru participare la evenimentul „care are ca obiectiv principal crearea de punți și canale de comunicare între dumneavoastră și colectivele de cercetători pe care le reprezentați și colegii dumneavoastră de aici, din România”.

„Pentru mulți dintre dumneavoastră, casa fizică nu mai este România.


Fac un apel către întreaga clasă politică să facă astfel încăt România să fie de azi casa dumneavoastră intelectuală și casa dumneavoastră profesională. Sper să fie un prim pas astfel încât în viitor România să fie și casa dumneavoastră fizică, împreună cu familiile dumneavoastră și, de ce nu, împreună și alături de colaboratorii dumneavoastră din străinătate, care să regăsească aici un teren al oportunităților și al dezvoltării personale și profesionale”, a spus Nicolae Ciucă în discursul său.

Prim-ministrul i-a cerut lui Sebastian Burduja, ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, să găsească rapid soluții pentru debirocratizarea modul de gestionare a granturilor pentru cercetare.

„Vă rog ca în urma desfășurării lucrărilor conferinței Smart Diaspora, ascultându-i pe cercetătorii de elită ai României, să propuneți cinci domenii prioritare în științe, domenii pe care să le aprobăm în guvern şi să le finanțăm prioritar. De ce dorim acest lucru? Cred că este foarte simplu, dacă facem un exercițiu de imaginație şi ne gândim unde am fi fost astăzi dacă acum 10-15 ani am fi finanțat, așa cum se discuta atunci, inteligența artificială și vehiculele electrice. Consider că este momentul, odată cu renașterea aici, la Timișoara, dacă aici s-a ales și a fost ales locul unde să renască cercetarea și inovarea din țara noastră, atunci aici, la Timișoara, trebuie să facem în așa fel încât să nu ratăm această oportunitate și să ne folosim cu adevărat de tot ceea ce înseamnă potențialul țării noastre, potențialul uman și celălalt potențial pe care îl avem, în domeniul resurselor – pe care, din păcate, le-am vândut ca materie primă, niciodată prelucrată, în așa fel încât să putem să fim noi exportatori de know-how și de tehnologie”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Alături de premierul Ciucă și de Ligia Deca, ministrul Educației, la deschidere a participat și Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării din Republica Moldova.

Tot astăzi, Guvernul României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, și Universitatea de Vest din Timișoara au semnat un protocol de colaborare al cărui scop este de a stabili modalitățile de colaborare pentru a contribui la promovarea activităților, acțiunilor și evenimentelor și își propune să creeze cadrul optim pentru facilitarea înscrierii etnicilor români din comunitățile țărilor din Europa și din celelalte continente în programele de studii oferite de UVT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.