Cum înființezi un SRL online în Timișoara?

Cum înființezi un SRL online în Timișoara?

0
DISTRIBUIȚI

În contextul digitalizării și creșterii continue a comerțului electronic, înființarea unui SRL, apelând la mediul online, devine o opțiune tot mai des întâlnită în rândul celor care vor să își lanseze propria afacere.

Pentru înființarea unui SRL online în Timișoara trebuie să parcurgi câteva etape. În primul rând, trebuie să te gândești la o denumire care trebuie să fie unică, motiv pentru care se recomandă ca ea să se alcătuiască din două cuvinte.

Verificarea unicității denumirii se face la sediul Registrului Comerțului din Timișoara sau pe platforma online a instituției, unde există și informații despre toate procedurile existente. Toate aceste proceduri pot fi parcurse online.

În continuare, trebuie să pregătești actele prin care se conturează profilul firmei, să stabilești capitalul social, activitățile în funcție de sistemul de coduri folosit pentru clasificarea activităților economice al companiilor în funcție de natura lor (codul CAEN), să ai un sediu.

În anul 2020 a fost eliminat cuantumul minim obligatoriu al capitalului social, astfel că în prezent poate să fie și de 1 leu pentru un asociat și de 2 lei pentru doi asociați și așa mai departe. Raportat la activitatea pe care urmează să o desfășori, trebuie să selectezi codul CAEN aplicabil.

În ce privește sediul, acesta poate fi stabilit într-un imobil care poate să fie în proprietatea ta sau în proprietatea unei alte persoane. Este importat de știut că acesta se stabilește de cele mai multe ori prin semnarea unui contract de comodat sau prin semnarea unui contract de închiriere. Diferența dintre cele două tipuri de acte este chiria, care se percepe doar în cazul contractului de închiriere, contractul de comodat este un act cu titlu gratuit.


Registrul Comerțului nu solicită actele de proprietate ale imobilului sau extras de carte funciară, decât în anumite situații.

În etapa următoare, trebuie să completezi formularul de pe platforma Registrului Comerțului (cererea de înregistrare) și să încarci actele. După depunerea lor se va aloca un număr de înregistrare și o notă de calcul cu taxa de 128 lei care se achită prin virament. Pentru depunerea actelor vei avea nevoie de semnătură electronică, iar dacă nu o ai fie îți faci una, fie poți apela la o firmă care te poate ajuta cu toată procedura.

În principiu, se acordă termen ziua următoare, dată la care dacă actele sunt corect redactate și nu există interdicții care pot viza persona asociatului sau a administratorului, se admite dosarul și se înființează firma.

Actele firmei, precum certificatul de înregistrare, certificat constatator pentru activități, factura fiscală etc., se comunică prin mail și sunt semnate electronic, fapt care le dă valoarea unor acte originale în mediul online.

După primirea actelor de la Registrul Comerțului va trebui să îți deschizi un cont bancar și să iei legătura cu un contabil pentru că în cazul societății cu răspundere limitată e obligatoriu să îl ai. În momentul în care te vei prezenta cu actele la bancă, cele digitale vor fi transmise persoanei care se ocupă cu deschiderea contului pe mail sau în orice altă modalitate.

Procedura tradițională presupune cel puțin două drumuri la Registrul Comerțului, unul pentru depunerea actelor și unul pentru ridicarea lor, cel mai probabil cozi și, inevitabil, traficul din oraș. În acest context, procedura tradițională devine inoportună.

Pentru a face posibilă înființarea unei firme exclusiv online au fost adoptate o serie de măsuri legislative și putem aminti aici eliminarea condiției obligatorii a formei autentice pe care trebuiau să o îmbrace unele dintre acte, cum este declarația pe proprie răspundere pe care o dădea asociatul și administratorul.

Se poate constata, cel puțin la această procedură, că suntem în plin proces de tranziție către era digitală, motiv pentru care există o anumită reticență a unora, însă aceasta va fi depășită după trecerea unei perioade de timp.