Iubitorii de muzică clasică vor avea parte în această lună de câteva momente inedite în cadrul programului Timișoara, Capitală Europeană a Culturii.
Asociația „Festivalul Baroc Timișoara” prezintă mai multe evenimente legate de muzica din perioada barocă, reunite sub genericul „Baroque Watermusic”. Un concert-lecție în cadrul căruia vor fi prezentate instrumente de epocă precum lăuta, teorba, viola da gamba, fluierul baroc, viori baroc, clavecinul, tehnici de interpretare ale acestora și repertoriul muzicii vechi va va avea loc în 20 mai, la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara. Instrumentiștii sunt muzicieni din Cluj, Timișoara și Budapesta, alături de care va fi prezentă soprana Narcisa Brumar, prim-solistă a operei timișorene.
În ziua următoare, muzicienii vor susține cinci concerte pe o ambarcațiune amenajată în stil baroc, sub forma unei grădini care va pluti pe Bega de la podul Decebal până la podul Ștefan cel Mare. Publicul va putea asculta muzică barocă, pe voce și instrumente de epocă – clavecin, viola da gamba, teorbă, viori și voce, iar instrumentele vor fi amplificate, pentru a putea fi auzite pe ambele maluri ale râului. Programul va continua și în următoarele luni cu concerte din epoca barocă – voce și instrumente – și cu concerte lecție.
Un nou concert pe Bega va avea loc în ziua de 18 iunie, între orele 17:00 și 20:00, iar în 19 iunie, un alt concert-lecție, cu aceeași protagoniști, va avea loc la Facultatea de Muzică și Teatru.
În perioada 27 – 31 mai va avea loc o nouă ediție a cursului de dirijat organizat de „Romanian Chamber Orchestra” sub conducerea maestrului Cristian Măcelaru, dirijor principal al WDR Sinfonieorchester din Köln și directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței. Repertoriul cursului va fi alcătuit din o lucrare selectată din „Call for scores” lansat de Romanian Chamber Orchestra în 2023, Concertul pentru violoncel și orchestră în si minor op. 104 de Antonín Dvořák avându-l drept solist pe Benedict Klöckner și Simfonia nr. 7 a aceluiași compozitor.
În 31 mai și 1 iunie, Orchestra Națională a Franței aduce în Capitala Europeană a Culturii Timișoara două evenimente extraordinare, la care vor participa nu mai puțin de 100 de muzicieni. În prima zi, cu Cristian Măcelaru la pupitrul dirijoral și David Fray solist al concertului de pian, programul va cuprinde „Dansuri din Galánta” de Kodály Zoltán, Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 54 de Robert Schumann și Suita Arleziana nr. 2 de Georges Bizet, iar în cea de-a doua, cu același Cristian Măcelaru dirijor și violonista Sarah Nemtanu solistă, repertoriul va cuprinde „Jeux”, poem dansant pentru orchestră de Claude Debussy, „Rondo Capriccioso” și Havaneza pentru vioară și orchestră, op. 83 de Camille Saint-Saëns și simfonia Daphnis și Chloé urmată de suitele nr. 1 și 2 de Maurice Ravel. Pentru cele două concerte, biletele s-au pus deja în vânzare.