Noaptea Muzeelor, cu multe evenimente speciale, în muzeele din vestul țării

Noaptea Muzeelor, cu multe evenimente speciale, în muzeele din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI
Magna Curia Deva

Noaptea Muzeelor, un proiect muzeal european organizat și în România la nivel național, pe 13 mai, va avea un program special la cele mai importante muzee din vestul țării, care se străduiesc să ofere vizitatorilor atracții deosebite.

Noi expoziții, reconstituiri istorice și muzică folk la Arad

Muzeul arădean, care aniversează 130 de ani de existență, a pregătit pentru vizitatori evenimente deosebite, organizate  atât la muzeul de artă, redeschis într-o nouă abordare expozițională și modernizat cu tehnologie digitală, cât și la muzeul de istorie, unde va avea loc prima ediție a festivalului de reconstituire istorică Museum Arad Reenact Fest, cu lupte daco-romane, o paradă a războinicilor în centrul orașului, prezentarea echipamentelor și a tehnicilor de luptă și un târg  meșteșugăresc dacic, cu ateliere de turnat bronz și cămăși de zale, de țesut și olărit, dansuri, și un stand cu vânzare de replici istorice. Programul mai include concerte de muzică folk cu Mircea Baniciu și Dorel Julean, și un spectacol video-mapping pe clădirea muzeului. Printre noutăți se numără și expozițiile inaugurate la  muzeul de artă.

„Zestrea minerală a României„ și proiecția filmului „Povești pentru copii. Cronicile misterioase ale Muzeului”, expoziția de artă europeană a pinacotecii Palatului Cultural, cea de relicve a muzeului cu piese de tezaur din timpul revoluției pașoptiste, expoziția Decembrie 1989 la Arad sunt expozițiile deschise la Palatul Culturii, iar sala Clio adăpostește expoziția „Romlag 1945-1965”, care reamintește represiunile din timpul regimului totalitar suferite de cei pe care noua putere comunistă îi considera un pericol. Muzeele din Lipova și Șiria organizează expoziții șievenimente menite să prezinte publicului patrimoniul muzeal, filme documentare etnografice și povești pentru copii, în parteneriat cu organizații și asociații culturale. Muzeele și sălile de expoziție arădene vor putea fi vizitate între orele 16:00 și 02:00 iar Muzeul orașului Lipova și Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Monția din Șiria, între orele 16:00 și 20:00.

Expoziții de artă, meșteri populari, documentare etnografice și festival la muzeele hunedorene

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva sărbătorește Noaptea Muzeelor cu expoziția intitulată „Natura statică în Colecția de Artă Plastică a muzeului din Deva”, care va fi vernisată cu acest prilej, și cu mai multe activități ale elevilor, toate expozițiile permanente și temporare putând fi vizitate între orele 14:00 și 02:00.

Muzeul de Istorie locală și Etnografie Brad, deschis între orele 14:00 și 01:00, așteaptă vizitatorii cu expoziția „Dantela – răbdare, îndemânare, rafinament, expoziții ale artiștilor plastici din Brad, un vernisaj al expoziției de ilustrație de carte „Rădăcini” a artistei Silvia Dușan, demonstrații ale meșterilor populari și o întâlnire a poeților populari și scriitorilor din zona Bradului, care vor citi fragmente din creațiile lor, iar la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie, cu program între orele 18:00 și 01:00, se organizează un atelier „Micii creatori”, are loc vernisarea expoziției „Monumente religioase orăștiene”, se poate vizita expoziția „Imagine, cuvânt și sunet” a pictorului Valentin Lădar la sinagoga din localitate și vor fi proiectate documentare etnografice în curtea muzeului.

De la ora 21:00 se pot vizita, la Hunedoara, Castelul Corvinilor, muzeul Casa Breslelor și Muzeul de Arhrologie, Istorie și Etnografie, care oferă vizitatorilor un spectacol video, va fi prezent DJ Thomann Baxx iar cercetașii din Hunedoara vor desfășura o serie de activități pentru copii de toate vârstele.

O inedită expoziție despre pandemie la Reșița și tradiții la Caransebeș

Și Muzeul Banatului Montan întâmpină vizitatorii cu expoziții inedite și cu evenimente destinate atât copiilor cât și adulților. „Identități fragile. Muzeul Pandemiei. Stația Reșița” este un proiect muzeal care prezintă obiecte cu încărcătură emoțională, devenite simboluri ale pandemiei – o colecție de drame și experiențe personale înglobate într-o traumă colectivă, ilustrată prin obiecte donate atât de reșițeni cât și de locuitori din întreaga țară.

Tot la Reșița pot fi văzute expoziția artistulu timișorean Suzana Fântânariu, „Sic transit…”, o expoziție de cusături și port popular din Banat, filmul documentar „100 de ani de film românesc”, și sunt organizate o sesiune de caricaturi, un atelier de pictură facială și un concurs intitulat „Găsește comoara”. De asemenea, la Reșița vor mai fi deschise pentru public Biblioteca germană Alexander Tietz, Muzeul Cineastului Amator și Salonul de Artă și Industrie Reșița, care își deschide sezonul expozițional. Muzeul județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș oferă prilejul de a vizita expozițiile de artă, istorie, etnografie și arheologie care prezintă istoria locului, spectacole cu dansuri tradiționale din Banat sau muzica fanfarelor care reînvie atmosfera bănățeană de altădată și poze la minut cu magneți, gratuit pentru vizitatori, programul oferit fiind cuprins în intervalul orar 17:00 – 24:00.

File de istorie, artă românească și europeană, jazz și rock la muzeele timișorene

Muzeul Național al Banatului așteaptă vizitatorii cu istorie vie, momente artistice și ateliere reunite într-un spectacol de reconstituire istorică cu momente din cele mai atractive, în curtea bastionului Theresia, la care participă Eyaletul de Timișoara, Asociația Losonczy Istvan, Hrafnabroethr – Frații Corbi, Proiectul Răscoala, Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara, Deep6 Project și Peregrinii și cu expozițiile „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele” – o incursiune în istoria cartierelor cu secvențe din viața cotidiană de altădată, „Prinț și sultan. Decenii de război și fronturi fluctuante la hotarele Sublimei Porți”, cu episoade din marile confruntări militare austro-turce din secolele XVII-XVIII și obiecte de epocă, „Istoria militară a Banatului”, ilustrată cu uniforme, arme, echipament militar de la începutul veacului al XVIII-lea și din anii primului război mondial, „Ciprian Porumbescu – 170. O viață, o epocă, un ideal”, și cea de caricaturi din muzeul Popaʹs.

La Muzeul Național de Artă vor putea fi vizitate atât expozițiile permanente de artă bănățeană, artă modernă românească, artă europeană din secolele XV-XVIII – fondul Ormos Zsigmond – colecția Corneliu Baba și laboratorul de conservare restaurare cât și expozițiile temporare „Victor Brauner – Invenții și magie” și „Timișoara – portretul unui oraș” iar la Muzeul Satului Bănățean, pe lângă expozițiile de ceramică, port popular și podoabe vestimentare și Sărbătoarea Paștelui în Banat, vor avea loc conferințe etnografice despre dimensiunea timpului în spațiul bănățean și instrumente muzicale rare, o lansare de carte despre orașul invizibil Timișoara prezentată de Robert Șerban și Marcel Tolcea, iar de la ora 19:00, concerte cu trupa Jazz à la Jais: Ionuț Dorobanțu & Alina Giurgiu și trupa rock Nightlosers.

Expoziția „Shared Spaces” de la Muzeul Corneliu Miklosi se deschide chiar în seara zilei de 13 mai și cuprinde șase lucrări „site-specific” de „new media art”, create de artiștii Knut Åsdam, Maren Dagny Juell, Mihai Păcurar, Lundahl & Seitl, Stahl Stenslie, Emilia Tikka, Oula A Valkeapää & Leena Valkeapää și adaptate pentru această expoziție nocturnă, care propun noi modalități de a gândi spațiul, dincolo de dimensiunea lui fizică, estompând granițele dintre spații fizice reale și imaginare.


Muzeul Banatului va fi deschis între orele 17:00 și 02:00, Muzeul Național de Artă va putea fi vizitat între orele 15:00 și 23:00, Muzeul Satului Bănățean își închide porțile la ora 23:45 iar Muzeul Corneliu Miklosi are program de vizitare între orele 21:00 și 01:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.