Spectacolele lunii mai pe scenele timișorene

Spectacolele lunii mai pe scenele timișorene

0
DISTRIBUIȚI

Al doilea spectacol al Anotimpurilor FEST-FDR, parte a atelierului Identitate și a traseului Vocile orașului, inclus în programul cultural Timișoara 2023, „Furtuna” de W. Shakespeare, va avea loc în 3 mai, de la ora 19:00, în sala mare a teatrului național, în deschiderea lunii mai. Alessandro Serra a realizat un spectacol despre lumea de astăzi, despre felul în care teatrul deschide drumul dintre realitate și imaginație, căci „forța magică a teatrului rezidă tocmai în această posibilitate unică și excepțională a sa de a atinge dimensiuni metafizice prin bufoneria unei trupe de actori care tropăie pe patru scânduri de lemn, cu câteva obiecte și un maldăr de costume peticite. Omul va avea întotdeauna nostalgia teatrului căci teatrul este, de acum încolo, singurul loc în care ființele umane își pot exersa dreptul la actul magic”. În sala mare vor mai avea loc spectacolele „Conul Leonida față cu reacțiunea”, „O scrisoare pierdută”, „Anna Karnina” și „Despre dragoste, cu dragoste”, sala studio „Uțu Strugari” va aduce pe scenă spectacolele „Amintiri din epoca de școală”, „Aniversarea”, „O noapte furtunoasă. Un exercițiu”, „Cercurile încrederii” și „Aeroport” iar Sala 2 va găzdui spectacolele „Sunt o babă comunistă”, „Vocile orașului – Central Park” și „Cele trei grații”.

Teatrul german oferă publicului, începând cu 4 mai, timp de o săptămână, o microstagiune cu spectacolele „Visul unei nopți de vară” după William Shakespeare, „Jurnal de România. Timișoara”, de Carmen Lidia Vidu, „Tschick. De ce am furat mașina”, o adaptare scenică de Robert Koall, „Orașul paralel: Fabric” de Ștefan Peca, în colaborare cu teatrul maghiar, „Livada de vișini” de Anton Cehov, „Oameni. De vânzare” de Carmen Lidia Vidu – spectacol care va fi jucat și la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca – și „Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire” de Rainer Werner Fassbinder. În 19 mai e programată o nouă reprezentație a spectacolului „Leonce și Lena” de Georg Büchner iar în încheierea lunii, „Crăiasa Zăpezii” de Evgheni Schwarz.

Tot din 4 mai începe cea mai bogată și spectaculoasă lună pentru teatrul maghiar, cu revenirea spectacolului „Tragedia omului” în regia lui Silviu Purcărete, care va avea două reprezentații,  spectacolele „Sora soarelui și lumina stelelor” și „Orașul paralel” – Iosefin și Fabric – o descoperire în stradă a orașului cu misterele lui, „Seara în care se poate întâmpla orice” în 13 mai, tradiționala seară de improvizație la Casa Maghiară, iar în sala teatrului, spectacolul nonverbal „Midsummer Night”, un spectacol invitat susținut de Teatrul de Dans Central-European din Budapesta.


La finalul lunii, între 21 și 28 mai, va avea loc cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Euroregional de Teatru din Timişoara – TESZT.

La opera timișoreană va avea loc în această lună cea de-a XLVII-a ediție a festivalului internațional „Timișoara Muzicală”, care va debuta în 5 mai cu concertul vocal-simfonic extraordinar „Carmina Burana”, realizat în colaborare cu filarmonica „Banatul”, și va continua cu două reprezentații ale baletului în două acte „Giselle” de Adolphe Charles Adam, trei reprezentații ale musicalului pentru copii „Micuța Dorothy” de Marius Țeicu, spectacolul de diplomă al elevilor secției de coregrafie a Liceului Național de Artă „Ion Vidu”, opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, opereta „Bal la Savoy” de Paul Abraham, opera „Turandot” de Giacomo Puccini și opera „Nabucco” de Giuseppe Verdi. Tot în această lună va mai avea loc o reprezentație cu spectacolul de balet „Coppélia”, susținut de elevii studiourilor de dans Hellen Ganser și Diana Dindelegan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.