Instabilitate atmosferică în aproape toată țara. Val de caniculă în sud

Instabilitate atmosferică în aproape toată țara. Val de caniculă în sud

0
DISTRIBUIȚI
Instabilitate atmosferică

Adminsitrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenționări meteorologice: una de instabilitate, valabilă pentru aproape toată țara și alta care vizează un val de caniculă, în sud și sud-vest.

Potrivit ANM, este cod galben de instabilitate în Banat, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea de sud a Moldovei și local în Oltenia și Muntenia. Aivi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp), intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice.

Codul galben este valabil de sâmbătă, de la ora 19:00 până duminică dimineața, la ora 10:00.

În după-amiaza zilei de sâmbătă, manifestări de instabilitate amosferică vor fi pentru intervale scurte de timp și pe arii restrânse, în special la munte și în sud-estul teritoriului.

O altă atenționare cod galben vizează un val de căldură pentru sudul și sud-estul teritoriului.


Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade, potrivit ANM care a emis cod galben pentru această zonă.

Meteorologii au emis și o avertizare cod portocaliu pentru județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și municipiul București, pentru ziua de sâmbătă. Se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Caniculă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.