Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a insistat marţi, într-un discurs rostit în oraşul lituanian Vilnius, că Ucraina ar trebui să devină membră a NATO, deşi liderii statelor aliate au amânat o decizie în acest sens.
„NATO ar oferi Ucrainei securitate, iar Ucraina ar face Alianţa mai puternică”, a declarat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.
Volodimir Zelenski se află în Lituania pentru a participa miercuri la prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina.
„Astăzi, la Vilnius, a fost adus un drapel de luptă de la Bahmut, una dintre luptele decisive pentru viitorul Europei”, a susţinut Zelenski.
Cu ocazia summitului de la Vilnius, liderii naţiunilor NATO au reafirmat că Ucraina va deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, subliniind însă că integrarea se va produce când va exista unanimitate din partea statelor membre şi când Kievul va îndeplini condiţiile. Guvernul Germaniei nu este de acord cu posibilitatea integrării automate a Ucrainei în NATO nici măcar după încheierea războiului izbucnit prin invazia militară rusă, au declarat oficiali de la Berlin, sub protecţia anonimatului.
Admiterea Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică este improbabilă în viitorul apropiat, întrucât ar plasa NATO în război cu Rusia, a comunicat marţi seară Preşedinţia SUA, amintind că Administraţia de la Kiev trebuie să aplice o serie de reforme politice.
„Ucraina este în război în acest moment. Deci, apartenenţa la NATO în viitorul apropiat este puţin probabilă, deoarece ar plasa NATO în război cu Rusia”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, conform postului de televiziune CNN şi publicaţiei The Hill.
Anterior, preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat că nu va exista unanimitate în cadrul NATO asupra oportunităţii integrării Ucrainei.
„Noi avem angajamentul de a apăra fiecare centimetru pătrat de teritoriu NATO. Este un angajament asumat, indiferent de situaţie. Iar, dacă războiul continuă, atunci am fi cu toţii în război cu Rusia. Cred că trebuie să stabilim un parcurs raţional pentru ca Ucraina să se califice să devină membră a NATO”, a argumentat Biden. Poziţii similare au adoptat Germania şi Polonia.
John Kirby a subliniat că Ucraina va trebui să aplice o serie de reforme pentru a putea deveni membră NATO. „Sunt o serie de reforme pe care Ucraina trebuie să le aplice – bună-guvernare, stat de drept, reforme politice. Noi înţelegem că este dificil să fie aplicate aceste reforme în timpul unui război”, a subliniat Kirby.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a denunţat, cu ocazia summitului de la Vilnius, ceea ce el consideră a fi „lipsa de hotărâre” şi „slăbiciunea” Alianţei Nord-Atlantice. „Se pare că nu există deloc voinţa de a adresa Ucrainei invitaţia de a adera la NATO sau de a o face membră a Alianţei”, a afirmat Zelenski.
„Sunt frustrări”, a reacţionat John Kirby, referindu-se la acuzaţiile preşedintelui Ucrainei.
Cu ocazia summitului de la Vilnius, liderii naţiunilor din NATO au reafirmat că Ucraina va deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, subliniind însă că integrarea se va produce când va exista unanimitate din partea statelor membre şi când Kievul va îndeplini condiţiile. Guvernul Germaniei nu este de acord cu posibilitatea integrării automate a Ucrainei în NATO nici măcar după încheierea războiului izbucnit prin invazia militară rusă, au declarat oficiali de la Berlin, sub protecţia anonimatului.
Administraţia de la Moscova a avertizat că eventuala admitere a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică ar genera efecte „negative” pentru securitatea Europei, subliniind că Rusia va avea o reacţie „fermă”.
Mai 5 ani si ucraina va castiga razboiul…doamne ajuta