Exponatele și evenimentele lunii august în muzeele din vestul țării

Exponatele și evenimentele lunii august în muzeele din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Mai multe evenimente organizate în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului DEVAră 2023, între 3 și 6 august, care cuprinde prezentări de filme istorice, documentare și artistice, dezbateri cu invitați speciali, expoziții, prezentări de carte, printre care „Monumente comemorative din Zarand dedicate eroilor din răscoala lui Horea și revoluției din 1848-1849”, lansată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, la ora 11:00, concerte, spectacole de muzică și poezie, vor fi găzduite în incinta muzeului.

Muzeul Banatului Montan din Reșița prezintă în această lună câteva piese prelucrate din os, care au fost descoperite în așezarea neolitică de la Gornea – Căunița de Sus, o epocă în care oasele de animale și coarnele, mai ales cele de cerb căzute în mod natural, erau prelucrate pentru făurirea uneltelor, armelor sau podoabelor, acesta fiind  unul din meșteșugurile practicate de oamenii preistorici din epoca nouă a pietrei. Sunt prezentate ca exponat al lunii august zece piese prelucrate din os – spatule și străpungătoare provenite din oase lungi, de la animale de talie mare, folosite la curățarea și prelucrarea pieilor de animal, un pandantiv lucrat dintr-un canin de urs perforat la rădăcină și o piesă dreptunghiulară cu margini arcuite, perforată la extremități, folosită ca accesoriu de podoabă pe veșminte, care puteau avea o valoare de simbol totemic ori erau un semn al rolului pe care purtătorul lor îl avea în comunitate, un obiect din os crestat, folosit probabil la realizarea alveolelor de pe vasele ceramice și un brăzdar de plug meșteșugit dintr-un corn de cerb. Artefactele descoperite la Gornea indică, totodată, că vânătoarea continua să fie o ocupație importantă a omului neolitic.

Muzeul Național al Banatului a primit o donație testamentară constând în 11 lucrări de artă – picturi, lucrări de grafică și sculpturi din prima jumătate a secolului XX –care au aparținut artistului plastic și bijutierului Marieta Pamfil, o parte din acestea provenind de la mama sa, Olga Szuits.  Pentru luna august, a fost ales ca exponat un tablou din această donație, care o reprezintă pe Olga Szuits (1911-1992), o frumusețe a anilor interbelici și muză a pictorului Ştefan Szönyi (1913 – 1967) în acea perioadă, printre prietenii săi numărându-se numeroși artiști și colecționari de artă, precum graficienii Julius Podlipny și Anna Gál Podlipny, pictorul Ștefan Szönyi, arhitectul și pictorul Albert Krausz, sculptorul Andrei Orgonaș, medicul Eugen Schuber, colecționar de artă, sau ziaristul Dobrivoi Jovanović.


Născută dintr-o mamă de etnie germană și un tată sârb, Olga vorbea mai multe limbi – sârbă, germană, maghiară, română, franceză și engleză, și a fost secretară la ILSA pentru baronul Hatvany Pál. Cu studii de desen la clasa profesorului Julius Podlipny în anii `30, Olga Szuits a fost și muza artistului Ştefan Szönyi în anii 1930-1940. Era pasionată, deopotrivă, de drumeții, muzică și teatru, a jucat după al doilea război mondial în trupa de amatori a teatrului maghiar și a devenit cea de-a doua soţie a celebrului medic psihiatru Eduard Pamfil. A inspirat prietenilor mai multe lucrări de pictură, sculptură și grafică, portretele ei fiind realizate de pictorul și graficianul Ștefan Szőnyi și de sculptorul Andrei Orgonaș. Colecția donată muzeului a fost valorificată de muzeograful Marius Cornea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.