„Cosmoteca deSemne spațiale”, o inedită expoziție la Muzeul Banatului din Timișoara

„Cosmoteca deSemne spațiale”, o inedită expoziție la Muzeul Banatului din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Banatului și Asociația Inițiativă în Educație vernisează la bastionul Theresia miercuri, 4 octombrie, începând cu ora 17:00, expoziția „Cosmoteca deSemne spațiale”, o invitație de a descoperi spațiul cosmic, o premieră în România prin subiectele și obiectele inedite, unele dintre ele unice și aproape necunoscute chiar și pe plan mondial, în urma unei selecții făcute de Alec Bartos, președintele Comisiei de Astrofilatelie a Federației Filatelice Române și membru cooptat al secțiunii de astrofilatelie a Federației Internaționale de Filatelie (FIP).

Expoziția „Cosmoteca deSemne spațiale” este structurată în trei secțiuni distincte, dar și cu elemente comune. În prima secțiune se regăsesc machetele de timbre cu tematică spațială create de Alec Bartos de-a lungul anilor pentru Poșta Română, cea de-a doua prezintă colecția de astrofilatelie premiată în repetate rânduri cu Medalia Aur Mare și „Best in the class” la competiții filatelice internaționale de nivel FIP (Fédération Internationale de Philatélie) iar a treia secțiune este o selecție personală a lui Alec Bartos de obiecte istorice legate de explorarea cosmică.


Ultimele două secțiuni, elaborate în decursul a aproape patru decenii, aduc în prim-plan piese istorice, multe dintre ele unicate în lume, inclusiv câteva care vor fi prezentate în premieră mondială.

Pe lângă documente care marchează etapele cuceririi spațiului, ziare de epocă, insigne, medalii și cărți vechi, expoziția va oferi vizitatorilor ocazia de a descoperi diferența dintre apa destinată cosmonauților și cea pentru astronauți. De asemenea, vor avea ocazia să afle istoria cosmodromului Baikonur, locul de unde a plecat în spațiu singurul cosmonaut român, Dumitru-Dorin Prunariu, prin intermediul unei colecții unice de obiecte. Acestea din urmă reprezintă punctele de atracție ale celei de-a treia colecții, fiind exponate prezentate pentru prima dată într-un muzeu din lume. Cei mici vor avea, la rândul lor, ocazia să se bucure de o colecție de jucării legate de spațiu, atât mai vechi, cât și mai noi.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 4 octombrie – 27 noiembrie și va avea tururi ghidate, evenimente și ateliere pentru elevi, profesori și pentru întreaga comunitate în cadrul proiectului comun „De la pământ la stele” realizat de Asociația Inițiativă în Educație, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului. Activitățile educaționale se vor realiza de Departamentul de Pedagogie Muzeală, sub îndrumarea muzeografului Corina Cranciova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.