Război în Ucraina, ziua 612. Kievul vrea să organizeze un „summit global...

Război în Ucraina, ziua 612. Kievul vrea să organizeze un „summit global pentru pace”

0
DISTRIBUIȚI
<


figure id="attachment_471924" style="width: 640px" class="wp-caption alignnone">
Foto: arhivă

Ucraina intenționează să organizeze în acest an un „summit global pentru pace” al liderilor mondiali, a declarat duminică ministrul adjunct Mykola Tochytskyi, după ce reprezentanți din peste 60 de țări s-au întâlnit în Malta pentru a discuta formula de pace a Kievului pentru războiul cu Rusia.

„Acest obiectiv rămâne necesar și posibil… s-a demonstrat că există interes în acest sens”, a declarat ministrul adjunct Mykola Tochytskyi pentru Reuters.

La reuniunea de la Malta au participat, personal sau online, reprezentanți din 66 de țări, a precizat Kievul, cu peste 20 de țări mai multe decât la ultima reuniune de acest fel, care a avut loc la Jeddah, în Arabia Saudită, în luna august.

Discuțiile s-au desfășurat în absența Rusiei.

Tochytskyi a declarat că la reuniunea de la Malta au fost discutate cinci puncte din formula în 10 puncte prezentată anul trecut de președintele Volodimir Zelenski: siguranța nucleară, securitatea alimentară, securitatea energetică, eliberarea prizonierilor și a persoanelor deportate și integritatea teritorială.

Viceministrul a declarat că eforturile Ucrainei de a atrage țările din „Sudul Global” nu au fost afectate de pozițiile diferite privind conflictul dintre Israel și Hamas, deși acest lucru ar putea face mai dificilă concentrarea atenției asupra Ucrainei.

Ucraina a încercat de luni de zile să construiască legături cu guvernele din Africa, Asia și America Latină, dar a constatat că sprijinul său pentru Israel este în dezacord cu pozițiile unora dintre aceste țări.

China nu a participat la reuniunea din Malta, a confirmat Tochytskyi, în ciuda eforturilor Ucrainei de a determina Beijingul să trimită un reprezentant.

„Motivele nu îmi sunt cunoscute, din câte îmi amintesc, la Jeddah, reprezentantul chinez, Li Hui, a spus că plănuia să participe.”

El a declarat că Ucraina menține o politică a ușilor deschise pentru ca China sau orice altă țară să participe la viitoarele summit-uri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.