Expoziția „Timișoara în gravura europeană secolele XVI – XVIII”, realizată de Muzeul Național al Banatului în colaborare cu Societatea de Istorie și Arheologie a Banatului, Fundația Herczeg și Egeria, va fi vernisată marți, 7 noiembrie, începând cu ora 18:00, în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia.
Expoziția prezintă 135 de gravuri care înfățișează cetatea Timișoarei, începând cu primele stampe tipărite în ultima parte a secolului al XVI-lea, cu reprezentări ale cetății care sunt rodul imaginației – o cetate așezată pe o colină, cu alte denivelări de relief în fundal – din perioada în care principele Transilvaniei, Sigismund Báthory, încerca să cucerească cetatea, dar cele mai multe sunt din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, în ele regăsindu-se influența barocă. Gravurile, mai ales cele care reprezintă cetatea după cucerirea acesteia de Habsburgi, au și o mare valoare documentară și istorică, multe dintre ele fiind realizate pe baza unor măsurători făcute de ingineri militari.
Facsimilele expuse, realizate prin tehnici tradiționale de incizare pe plăcuțe de lemn sau cupru, redau imagini ale cetății, cu elemente specifice arhitecturii și peisajului urban din acele vremuri.
De la panorame și portrete până la planuri detaliate și hărți, publicul va avea ocazia să descopere o cetate otomană cu influențe creștine, surprinsă în detalii artistice remarcabile.
Expoziția va putea fi vizitată până la sfârșitul anului, programul de vizitare fiind de miercuri până sâmbătă între orele 10:00 și 18:00.