„Catharsis la o margine de lume”, expoziție cu lucrările Suzanei Fântânariu, la...

„Catharsis la o margine de lume”, expoziție cu lucrările Suzanei Fântânariu, la Muzeul de Artă din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Seria de expoziții retrospective inițiată de muzeul de artă timișorean aduce pe simeze, din 7 decembrie, „Catharsis la o margine de lume. Suzana Fântânariu, o retrospectivă” (Catharsis at the end of a world. Suzana Fântânariu, a retrospective) cel mai amplu eveniment expozițional dedicat uneia dintre cele mai importante artiste contemporane din România, care trăiește și creează în Timișoara din 1986 până în prezent.

Peste 130 de lucrări în tehnici diverse – grafică, desen, obiect, carte-obiect, instalație, gravură, performance) împreună cu un vast fond documentar alcătuit din fotografii, materiale multimedia, cataloage, broșuri, texte de autor semnate de prima câștigătoare a bursei de creație „Constantin Brâncuși” la Cité International des Arts din Paris în 2006 după selecția a 120 de dosare artistice cu proiectul „Atelier Deschis” vor fi prezentate publicului, ilustrând modul în care artista și-a elaborat opera într-o modalitate complexă, abordând stiluri și tehnici tradiționale și moderne, pe care le inovează perpetuu, până astăzi.

„Într-o călătorie inițiatică dinspre influențele stampei japoneze (1975-1990) suprapuse expresiilor tematice specifice lirismului ancestral, caracteristic unor autori precum Lucian Blaga sau Mihai Eminescu, prin conlucrarea ideatică alături de Ion Desideriu Sîrbu, către spațializarea experimentală a bidimensionalului în volum și mișcare, cultivată de teoreticieni de artă precum Ileana Pintilie, Alexandra Titu (1990- 2010), Suzana Fântânariu descoperă, cercetează, redescoperă și metamorfozează obiecte, compoziții și suprafețe, evoluând spre un nou tip de limbaj, în care totemizarea formelor devine parte a unui algoritm ce transcende limitele sistemelor de scriere sau reprezentare.


În această a treia perioadă vizuală dedicată obiectului ca semn, (2010-2023), colaborările cu critici de artă, curatori sau colecționari precum Alexandru Chituță, Alexandru Gerdanovits, Grigore Ilisei, Călin Petcana, George Șerban, Cristina Simion sau Dan Adrian Bandea îi aduc o etapă de expunere și vizibilitate națională și internațională fără precedent în muzee și galerii, prin alcătuirea a multiple expoziții tematice. Dialogurile și colaborările cu scriitori români importanți, precum Ovidiu Pecican, Marin Sorescu, Florin Toma, Nicolae Tzone, Rodica Drăghicescu, îi consolidează apetitul pentru tema cărților obiect, pentru grafica de carte, pentru natura lirică a discursului vizual, care se manifestă în plastica și în opera scrisă a autoarei. Creația Suzanei Fântânariu se alcătuiește organic, incluziv și sistemic, asemenea straturilor succesive specifice structurilor naturii și istoriei antropologice, diversificându-se exponențial, conectându-se cu realități diverse în modalități atipice, care se transformă în potențiale direcții autonome, caracterizând un timp și un spațiu pe care îl umple de inovație și conținut” subliniază Andreea Foanene, curatorul expoziției.

Din dorința de recuperare a operei Suzanei Fântânariu în integralitatea ei, muzeul aduce în această expoziție retrospectivă prezentată în galeria Paul Neagu a muzeului de artă lucrări din cele mai importante perioade ale creației acesteia, începând cu etapa studiilor la Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, până în prezent. Vernisajul expoziției va avea loc în 7 decembrie, între orele 16:00 și 18:00, intrarea publicului fiind gratuită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.