Recomandările autorităților pentru folosirea articolelor pirotehnice de sărbători. Ce reguli trebuie respectate...

Recomandările autorităților pentru folosirea articolelor pirotehnice de sărbători. Ce reguli trebuie respectate și ce amenzi sunt prevăzute

0
DISTRIBUIȚI

În preajma sărbătorilor de iarnă, pentru prevenirea unor evenimente negative care pot afecta integritatea corporală, viaţa persoanelor şi siguranţa bunurilor publice sau private, polițiștii vin în întâmpinarea cetăţenilor cu date şi referinţe privind deţinerea, comercializarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice.

„În acest sens, facem precizarea că în baza art. 7 din Legea nr.126/1995, privind regimul materiilor explozive, persoanele fizice nu au dreptul să deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască articole pirotehnice dacă nu fac dovada calităţii de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale”, a transmis IPJ Timiș.

Totodată, conform Legii nr.126/1995, privind regimul materiilor explozive, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, următoarele încălcării ale normelor legale:

– orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate, fără drept;
– comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
– comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

În plus, utilizarea neautorizată a articolelor pirotehnice din anumite categorii se sancționează, conform legii, cu amendă cuprinsă între 5.000 – 7.500 de lei.

Pentru evitarea implicării în evenimente negative, polițiștii vă recomandă:

– Cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate!

– La achiziționarea de articole pirotehnice să verificați eticheta.


Acestea să fie inscripționate în limba română!

– Folosiți doar materiale pirotehnice certificate și să respectați cu strictețe instrucțiunile de utilizare, fără a le modifica în vreun fel.

– În zonele aglomerate, este interzisă utilizarea materialelor pirotehnice sau artificiilor. Riscul de producere a unor incidente grave este crescut în astfel de contexte;

– Supravegheați cu atenție copiii. În timp ce vă bucurați de spectacolul pirotehnic, asigurați-vă că minorii sunt mereu sub supraveghere. Nu lăsați articolele pirotehnice în apropierea acestora și explicați-le pericolele pe care le pot produce.

– Asigurați-vă că animalele de companie sunt într-un loc sigur, luând în considerare sensibilitatea acestora la zgomotele puternice;

– Sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice!

SE INTERZICE folosirea articolelor pirotehnice:

– între orele 24:00 – 06:00, cu excepţia perioadelor autorizate;
– la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe;
– la o distanţă mai mică de 500 de metri de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi;
– la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri;
– pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale;
– în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre.

De asemenea, se interzice utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele aflate în stare de ebrietate sau de către minori.

„Împreună vom contribui la crearea unei atmosfere festive în siguranță pentru toți cetățenii, iar înțelegerea și responsabilitatea fiecăruia vor asigura o sărbătoare frumoasă pentru întreaga comunitate. Să fim uniți în respectarea regulilor și să avem grijă unii de alții!”, mai spune mesajul polițiștilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.