p>

Comuna Lovrin a găzduit joi îndrăgitul concurs Worschkoschtprob, prin care echipa publicației „Banater Zeitung” și-a propus să continue tradiția cârnaților bănățeni preparați după gustoasele rețete șvăbești. Un document recent descoperit atestă că prima ediție a degustării cârnaților a avut loc în iarna anului 1972, în redacția ziarului, într-un cerc restrâns, și a continuat în același mod până pe la mijlocul anilor ʹ80. După plecarea redactorului-șef Nikolaus Berwanger, când în magazine nu se mai găsea aproape nimic, sărbătoarea a fost complet întreruptă, fiind rău văzută de autorități. Ea a fost reluată în 1994 iar un an mai târziu a fost organizat primul eveniment public.
Tradiții șvăbești păstrate la Lovrin
Exact la trei decenii de la reluarea sărbătorii, organizată cu multă dăruire de actualul redactor-șef al publicației germane, Siegfried Thiel, gazdă ectrem de primitoare a fost comuna Lovrin locuită de o populație șvăbescă mai bine de două veacuri. Este comuna în care s-a născut Emmerich Bartzer, autorul operei „Grüßt mein Banat” care trebuia să aibă premiera la opera din Viena dar care n-a mai avut loc din cauza izbucnirii războiului, fiind pusă în scenă la Timișoara, în anul capitalei culturale.
Tot aici s-a născut cunoscutul istoric de artă Annemarie Podlipny-Hehn, fiica lui Hans Hehn, cel care, punându-și viața în pericol, a reușit să imortalizeze într-o fotografie făcută din podul casei de la Tomnatic îmbarcarea consătenilor, escortați de militari, în vagoane de marfă staționate în gară, pentru a fi deportați în Bărăgan. Aceasta este singura imagine din acea cumplită zi de Rusalii, având, astfel, o valoare documentară de excepție.
Chiar dacă șvabii au emigrat, multe obiceiuri ale lor s-au păstrat în comunitate, și cum cei mai mulți se simt încă legați de locurile natale, primarul comunei, Vasile Graur, intenționează să organizeze în această vară, pe 3 august, tradiționala sărbătoare șvăbească Kirchweich, cu tot tipicul ei, care va reuni foști localnici stabiliți în străinătate, și să amenajeze un mic muzeu cu vechi obiecte care au aparținut șvabilor.
Concurs cu 50 de feluri de cârnați
În sala arhiplină a căminului cultural din Lovrin, festivitatea a început cu scurte alocuțiuni ale echipei Banater Zeitug și a invitaților, printre care Reghina Lochner, consulul Republicii Federale Germania la Timișoara, deputatul Ovidiu Ganț, Paul Jürgen Porr, președintele FDGR și Iohann Fernbach, președintele Forumului Regional Banat al FDGR.
Concurenții din întreg Banatul, mai mulți ca niciodată, și-au prezentat cârnații, și un juriu alcătuit din cinci persoane, măcelari cu experiență, printre care și istoricul Ioan Hațegan, care a mărturisit pentru PRESSALERT.ro că a fost și măcelar vreme de 50 de ani, a avut dificila sarcină de a gusta nu mai puțin de 50 de „mostre” din apetisanții cârnați și de a desemna câștigătorii. Numeroșii oaspeți au fost și ei poftiți să se ospăteze cu cârnați, brânză, salată de cartofi, fasole bătută și în final, cu carne de porc fiartă la cazan, pe ritmuri de muzică și dansuri șvăbești, care i-au antrenat și pe participanți.
După două ore de deliberare, juriul a desemnat câștigătorii, premiile fiind înmânate de consulul Reghina Lochner și de primarul comunei, Vasile Graur. Locul I a fost câștigat de Christof Siller, care a venit special din Germania pentru această sărbătoare, căci deși a părăsit comuna de 20 de ani, tradiția tăierii porcului în fiecare iarnă a fost păstrată. Premiul II a fost câștigat de Radu Guler, premiul III i-a revenit lui Adrian Florea, iar un premiu al organizatorilor i-a fost acordat lui Kozenkay Roland.