
Pe numele său adevărat Florin Unguraș, UFO este o figură cunoscută în lumea muzicii din orașul nostru. Colecționar pasionat de discuri de vinil și CD-uri, UFO a pus bazele legendarului festival TM Base. Prima ediţie a acestei manifestări a avut loc în noiembrie 1998, la Sala Lira din Timișoara, iar doi ani mai târziu festivalul a căpătat un contur internaţional. În acelaşi an organizatorii au lansat şi prima compilaţie dedicată acestui eveniment. În decursul anilor, la festivalul TM Base au participat numeroase nume autohtone şi în cadrul acestuia s-au lansat o serie de nume noi, fiind un mijloc de promovare a muzicii electronice româneşti. Începând din 2004, organizatorii au inițiat şi un workshop, care a adunat laolaltă artişti străini şi autohtoni. De-a lungul anilor, festivalul TM Base a fost gazda unor spectacole cu nume mari din scena mondială, iar ultima ediţie a manifestării a avut loc în 2010. UFO este cel care a pus bazele Setup Venue, un alt loc legendar din Timișoara, care s-a deschis în 2008 pe strada Pestalozzi, iar pentru amatorii de petreceri UFO este cunoscut și pentru seturile sale eclectice. UFO pregătește un set special pentru cea de-a treia ediție a Timișoara International Tattoo Convention, eveniment ce va avea loc în perioada 4 – 6 aprilie la Expovest/Club Senator. În cadrul cacestui festival formația Implant pentru Refuz va susține un concert special de aniversare a 30 de ani de existență, iar în cele ce urmează am realizat un interviu cu UFO.
Se știe că ești un colecționar pasionat de discuri de vinil și CD-uri și ai decenii de experiență în orchestrarea și gestionarea evenimentelor culturale. Cum și când s-a născut ideea de a pune muzică în fața publicului?
Ideea nu e deloc nouă, în anii 90 am fost dintre cei câțiva care au promovat muzica nouă a perioadei – incepând cu rock alternativ, electro-industrial și hiphop în emisiuni de radio, balul bobocilor de la Arhitectura, rezidență în Subway Club și până la memorabilele petreceri ilegale într-un depozit din zona Traian, care au marcat începutul muzicii electronice alternative în Timișoara. După înființarea TMBase am renunțat treptat la această postură din două motive – era mai multă nevoie de mine ca organizator, iar faptul că publicul își dorea un anume sound al momentului a constituit pentru mine o limitare pe care nu eram pregătit să o accept. o situație ideală pentru un promoter, dar mai puțin acceptabilă pentru selectorul rebel din mine. În ultimii ani am revenit însă la forma asta de exprimare, provocat fiind și de prietenul meu Mihu/Hanging Around, dar și pentru că momentul actual al pieței este mult mai permisiv stlistic, chiar dacă interesul în masă al publicului este în permanentă scădere.
Ce genuri muzicale abordezi în seturile tale?
Aparițiile mele sunt destul de diferite din punct de vedere muzical. Îmi place să mă adaptez contextului și publicului prezent. Nu doresc să îmi construiesc un sound recognoscibil, la momentul ăsta, pentru mine asta ar fi o abordare plictisitoare. De asemenea, m-am îndepărtat într-o anumită măsură de muzica electronică, dar de foarte multe ori amestec muzica de bands dansabilă cu dj tools electronice. Cert e că n-am răbdare să stau într-un singur gen toată noaptea. Dar dacă ar fi totuși să arunc niște etichete – surf, garage, ska, rocknroll, funk, punk rock, balkan, disco, electro, global bass, oriental rock & dance, dub, cumbia. Și peste tot amestecul arunc un pic de insolență și trolling, care probabil mi se trage de la anii punk.
Care sunt stilurile muzicale cu care nu rezonezi de nici un fel?
În mod evident există genuri pe care nu le favorizez, dar nu există nici un gen de muzică pe care să îl resping, pentru că orice gen, oricât de stupid ar putea să pară, are momente de strălucire înobilate de talent și inspirație.

Cât de importantă este cultura muzicală a unui DJ în zilele noastre?
Culturala muzicală și experiența cu oamenii pot să conteze mult, pentru că îți dau perspectivă. Dar, în același timp există și conjuncturi când n-ai nevoie de asta, ci doar să știi cele 20 de piese dintr-un anume subgen care mișcă publicul selectat din fața ta. În prezent asta se întâmplă destul de des.
Cât de mult contează tehnica de mixaj? Un DJ bun trebuie să le stăpânească pe amândouă?
Depinde foarte mult ce fel de muzică folosești și ce cauți să livrezi. Dacă pui „muzică de dj” sau dj tools cum i se mai spune, evident că tehnica are o importanță mai mare. Piesele respective sunt dj friendly și sunt create să fie folosite într-un anumit fel. Eu nu sunt un dj foarte tehnic. Stăpânesc tehnicile de bază oldskool, dar pun multe piese care nu sunt dj tools și mă concentrez mai mult pe selecție, poveste, diversitate, ironie, decât pe a crea „transa” specifică djeilor de muzică electronică. Există și în abordarea asta preocuparea de a păstra o stare de energie, de a crea tensiune, de a avea o curgere firească, dar clar tehnica de mixaj nu a le fel de importantă.
Pe de altă parte să nu uităm că tehnologia actuală poate compensa foarte mult lipsa abilităților tehnice ale unui dj și e foarte probabil că foarte curând foarte mulți dintre djei să poată fi înlocuiți cu succes de un AI, așa că tema asta ar putea deveni total depășită.
Contează suportul muzical de pe care un DJ pune muzică în zilele noastre? DJ-eii care pun de pe viniluri sunt mai interesanți decât cei care pun MP3-uri?
La modul general cred că la ora actuală suportul contează tot mai puțin și pentru tot mai puțini. Sigur, există oameni care încă apreciază un set pe vinil – și au si de ce, cine face așa ceva aduce în fața publicului muncă, pasiune, investiție. Dar la polul opus există seturi pe vinil mai proaste decât seturi de winamp. Tot așa cum există seturi digitale mixate impecabil mai proaste decât colecții de piese winamp făcute cu sens. Până la urmă totul e o chestiune de ce livrezi cu adevărat, suportul rămâne doar suport. Personal prefer digitalul la ora actuală, deși colecția îmi plânge în rafturi, din mai multe motive. Dar… ocazional, în contextul adecvat, pun încă și vinil.
Ce părere ai de breasla DJ-ilor din zona Timișoara,… în general?
Voi lua termenul breaslă în sens simbolic, pentru că breasla presupune pregătire, un ritual inițiatic, o validare din partea celorlalți membri. Poate că înt-run fel nu ar fi rău să avem așa ceva. Cert e că publicul a scăzut numeric dar djeii s-au tot înmulțit. Cred că stăm foarte bine, avem de la winamp dj la vrăjitori fabuloși. Din păcate, foarte mulți sunt în zona de mijloc în care își fac treaba bine, dar nu se evidențiază cu nimic. Vremurile n-au stat în loc…și să pui muzică bine nu mai e suficient. Cei excelenți, care eventual și produc sau au abilități iesite din comun măcar dintr-o anumită perspectivă sunt relativ puțini, prea puțini să tragă tot vagonul către excelență. Deci stăm bine, dar ar mai fi loc. Personal sufăr și de lipsa alternativelor stilistice, sunt mulți dj dar se pun aceleași 5-6 genuri de muzică, care sunt percepute ca fiind de succes.
Care au fost cele mai bune lecții pe care le-ai învățat în complicata poveste de interacțiune cu publicul? Cât de important ți se pare „feedback“-ul publicului în zilele noastre?
Experiența mea în postura de dj nu e foarte bogată, dar am învățat foarte multe lucruri ca și promoter/organizator care se translatează în activitatea de dj . Cred că cea mai importantă lecție, ignorată de prea mulți este cea a încrederii…captarea încrederii publicului pe care îl ai în față e esențială și de cele mai multe ori nu e același lucru cu crowd pleasing-ul. Câteodată vii cu încrederea câștigată de acasă, dacă ești îndeajuns de cunoscut și ai în față oameni care te cunosc, altădată îți rămâne să treci prin proces la fața locului. Asta e partea cea mai importantă din set,…
Cât de cunoscător e publicul care vine la petreceri?
Nu există o constanță din punctul ăsta de vedere – sunt petreceri la care vine public autoselectat cunoscător și destul de cunoscător. dar sunt și petreceri în care oamenii nici nu știu de ce sunt acolo. Personal cel mai mult îmi place situația publicului nu foarte cunoscător, dar deschis și pregătit să absoarbă vibrația în mod pozitiv. E grozav și publicul cunoscător dar care chiar vrea să se distreze. iar cel mai mare coșmar e publicul cunoscător dar stiff, că nu te lasă să te joci:. Din păcate la ora actuală văd tot mai multe petreceri cu public necunoscător și care nu își dorește nimic și asta mă sperie cel mai mult.
Cum ți se pare scenă de party din Timișoara în 2025 ?
E și bună e și rea. Partea bună e că încă există și are și manifestări de oarecare anvergură ocazional. Există promoteri care știu să facă treaba profesionist. Problemele sunt însă numeroase – nu sunt spații și cluburi, doar faima vinde, sunt doar 3-4 genuri care au public, publicul nu a învățat încă în masă să susțină financiar…ș.a.m.d.
Pregăteșți un set pentruu Tattoo Convention. Spune-ne ce genuri muzicale vei include în această apariție.
În general nu știu dinainte ce muzică voi pune, Am niște scenarii vagi pe care după ce mă uit la oameni, la spațiu, la atmosferă… le adaptez și interpolez în funcție de inspirația momentului. Cert e că pentru ocazia asta, care e și aniversarea de 30 de ani a prietenilor de la Implant pentru Refuz, va fi multă muzică condusă de chitară, deci foarte rocknroll, piese energice la 3 minute, fără solouri și complexități inutile – o să încep probabil cu surf, garage, punk rock…sigur scap și covers mai mult sau mai puțin ironice – am un fetiș pentru coverurile mai bune decât originalul, cum ar zice Grga Pitic… eu fiind omul căruia nu îi plac cover bands, dar am un fetiș cu coverurile cântate bine în alt stil. Apoi poate ajungem și la alămuri de ska japonez sau trubaci. Eventual mashups de turbofolk cu metal… vedem, ne uităm unii la alții în ochi și căutăm să ne simțim bine. Ce pot să promit e că va fi o muzică ce pare familiară, dar nu e exact aia la care te aștepți.
Ce planuri de viitor ai…ca DJ?
Nu sunt DJ, mă simt mai degrabă selector sau un fel de povestitor muzical. După Tattoo Convention pe 11-12 aprilie voi avea două apariții la Cluj, una la târg de vinil, evident pe vinil iar cealaltă împreună cu Mihu la Yolka cu o petrecere de-a noastră insolența de golani digital. sunt și alte date în discuție pentru vară, dar în realitate planuri ca dj nu am, doar trăiesc momentul și mă simt bine, încercând să dau înapoi din experiență cu muzica pe care am avut șansa să o acumulez. Să fim sănătoși și liberi, că atunci insolența vine de la sine.
DOamne fereste ce muzica de excrement baga UFO si si Mihu ala, vai si amar …. Ii stiu de cand eram guster, bahhh nu merge, baga muzica de balcani turbo girafa, folk japonezz ….please si eu stiu ce alte genuri ” nebune ” pe care in afara de a striga in urechea prietenei tale cand vorbesti si sa te enervezi NU poti sa faci altceva . . . ce sa mai dansezi :)))) bineinteles ca si locul ala neprielnic unde pun muzica rebelii astia si alti ” maturi ” din Unirii ( nu-i fac reclama, incepe cu Aet ) ii ceva mega rau, numa copii care citesc un titlu din ziar si gata isi dau cu parerea si le stiu pe toate, dar ei nu au nici 23 de ani…., numa barfitori si boscheti care in 2025 iti mai cer o tigara ?:))). Se plange in articol ca nu are public, pai f. simplu FA CEVA ! Faci un event pe luna, aduci DJ tari, nu mari, pui intrare 100/ 200 / 300 lei scurt si atunci vezi cat esti de bun, vine lumea sau nu, ca tot zice de TM base. Pai normal ca a fost tare, am fost si eu la 8 editii cred, dar unde sa mergi ca nu aveai altceva pe vremea respectiva, acuma cand piata ii suprasaturata de manele si alte genuri pop, ciobani ,balcani, fm radio, etc se plange si se tireaza din Tm la Cj sau pe unde apuca. Hai sa faca aici treaba daca ii atat de bun cum tot il ridicati in slavi. Bah , mor cu batranii astia care ” noi am facut, noi nu avem public ” , faceti-va de cap, faceti ceva mosilor sau iesiti la pensie odata si gata, nu va mai plangeti, nu mai fiti afectati.
Viata de DJ in RO, nu doar in TM este ca second job, adica mai mult de 100, hai 200 eur nu iti da nimeni pe un gig. Deci daca vrei sa pui muzica, pui pe 2 beri si un like pe insta sau faci tu ceva cu bilet si mega intrare sau te lasi, te casatoresti faci 2 copii si gura. ” Vai nu mai este pulblic in Tm, vai nu platesc tinerii bilet, vai am pierdut tramvailu 4”’ bleax, du-te draga UFO la Casa de Pensii de pe A.Saguna nr.5 A si baga-ti doasrul de pensie !
P.S aaaa si by the way, fereasca dumnezo’ ce impresie de vip au si cat sunt ei de tari si de inabordabil…. mannn astia traiesc din amitiri de pe vremea setup ului sau a van graafului, jenant.
imi place atitudinea asta de contestare ca pe vremuri. daca ai fi kid, chiar ar fi exact ce trebe.dar daca ai prins 8 editi de TMBase, vestea proasta e ca ma vei urma la pensie, care urmeaza, cu sau fara voia ta. si ce ne dorim noi nu mai are mare relevanta. si-mi permit si eu un sfat, have fun unde ti-e bine, cu oamenii care rezoneaza cu tine, ca altceva mai bun nu mai vine. eu asta fac si e exact dreptul meu sa o fac cum ma taie capul, chiuss!