
A doua ediție a evenimentului Jazz in the Hub va avea loc la Timișoara vineri, 9 februarie, invitatul special al acestei manifestări fiind Iordache & Band.
„Vom cânta piese de-ale mele de pe aproape toate albumele de până acum: Friday – featuring Tom Smith (2003), Dissipatin’ – 2005, One Life Left (2012), Garden Beast (2013), Iordache meets Alex Harding – Two Hours In June (2016), Suita Titan (2019), Zeuții – după poeme de Florin Dumitrescu (2023). Voi avea bucuria de a cânta din nou, după mulți ani, cu Toni Kühn, unul dintre idolii tinereții mele. Secția ritmică va fi formată din excelentul baterist Tavi Scurtu și basistul Mike Alex, devenit în ultima vreme indispensabil pentru scena de jazz bucureșteană. Concertul va fi urmat de un jam session cu muzicieni timișoreni, dintre care sper ca pe unii să-i avem și ca invitați pe câteva piese“., ne-a declarat Mihai Iordache, artistul care pe scenă este cunoscut drept Iordache.
Mihai Iordache este un muzician de jazz și compozitor care și-a început cariera în 1986, când a debutat la un jam-session în cadrul Festivalului de Jazz de la Costinești, împărtășind scena cu artiști de calibru precum Garbis Dedeian și Harry Tavitian. După armată, s-a dedicat studiului saxofonului sub îndrumarea lui Garbis Dedeian și a îmbrățișat jazzul la Școala Populară de Artă cu Marius Popp. În 1991, și-a format primul trio de jazz, colaborând cu Pedro Negrescu și Lucian Maxim. Anul 1992 l-a văzut colaborând cu Timpuri Noi, iar în 1993 a co-fondat Sarmalele Reci, având succes și în afara țării. După această perioadă, a colaborat cu Lucian Ban în Jazz Unit. După 1999, Iordache a colaborat cu artiști de seamă precum Harry Tavitian, Ada Milea, Vlaicu Golcea și Sorin Romanescu, contribuind la proiecte ca „Axis Mundi” și „Absurdistan”. În 2003, a lansat „Friday”, primul său album de jazz sub numele său, urmat de mai multe proiecte solo și colaborări.
A efectuat turnee alături de Kumm și a participat la festivaluri internaționale, consolidându-și renumele în jazz-ul românesc și internațional. Fondatorul Fiver House Records în 2009, a susținut și promovat numeroși artiști, printre care Ana-Cristina Leonte și Luiza Zan. A înregistrat albume influente de jazz funk, precum „One Life Left” și „Garden Beast”, marcând scena muzicală cu inovația și pasiunea sa pentru jazz. Recent, proiectul Ninigra, din care face parte și Mihai Iordache a lansat piesa Bun venit în supermarket.
„În 2024 mi-aș dori să închei trilogia dedicată cartierului meu natal, Titanul, cu un nou album care să continue istoria începută cu Suita Titan și continuată cu Zeuții. Pe lângă asta, aș vrea să continui explorarea saxofonului și, ca o noutate, a propriei voci. Publicul timișorean m-a primit cu multă căldură și receptivitate anul trecut la lansarea albumului Zeuții de la Aethernativ, alături de vocalista și violonista Diana Miron și de pianistul Albert Tajti. A fost o surpriză plăcută, fiindcă muzica aceea e destul de dificilă, cu multe pasaje recitate și multă improvizație liberă. Cât despre Ninigra, este modul în care textierul Florin Dumitrescu, vocalista Raluca Stoica, eu și Tavi Scurtu – de data asta în calitate de producător muzical – scoatem limba la consumerism și, nu în ultimul rând, la establishment-ul muzical românesc“, a mai adăugat Iordache.
Jazz in the Hub va avea parte și de un jam – session, alături de Arthur Balogh (contrabasist al Filarmonicii Stuttgart care a colaborat cu diferite orchestre și ansambluri de muzică), Sergiu Cătană (Multi-instrumentalist în proiectele muzicale Doctorul Sinteză, Alexandrina, Blazzaj etc.), Petre Ionuțescu (trompetist, multi-instrumentalist și compozitor, fondator al Romanian Brass Society), Marcela Iovi (artistă dedicată exprimării libere prin compoziție și versuri proprii0 și Cătălin Vaștagu (din trio-ul dinamic BRUM, ce explorează domenii ale jazzului și muzicii experimentale încă din 2012).
Cel de-al doilea eveniment din seria Jazz in the Hub va avea loc vineri 9 februarie de la ora 21 la Escape Underground Hub.