Istoria complicată a domeniilor familiei Mocioni în vestul României. Monumente în ruină...

Istoria complicată a domeniilor familiei Mocioni în vestul României. Monumente în ruină și construcții unice în țară (foto)

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1889317216">

Familia de origine aromână Mocioni, una dintre cele mai cunoscute și distinse dintre cele stabilite în Banat la sfârșitul secolului al XVIII-lea, cu mulți reprezentanți de seamă care au avut, de-a lungul a mai multor decenii un rol important în diverse domenii ale vieții publice bănățene și nu numai, ajungând să facă parte din elita societății. Averile agonisite din comerțul cu vite le-a permis Mocioneștilor veniți din Moscopole după distrugerea înfloritorului oraș de către turci, să cumpere mai multe domenii în Banat, și, o dată cu ele, ranguri nobiliare.

Conacele și castelele Mocioneștilor de-a lungul văii Mureșului

Cea mai cunoscută proprietate a familiei este domeniul Foen, din care o parte a fost donat de împăratul Iosif al II-lea iar alta cumpărată, prilej cu care a fost obținută și diploma nobiliară.

Conacul de la Foeni, care a fost construit de Ioan Mocioni de Foen și aparținut unei ramuri a familiei, se află acum într-un amplu proces de restaurare, dar Mocioneștii au mai deținut și alte impozante edificii de-a lungul văii  Mureșului: castelul Mocioni-Teleki din satul Căpâlnaș, nu departe de Săvârșin, conacul de la Birchiș, în care a locuit Alexandru Mocioni, dar care a fost  complet distrus la sfârșitul primului război mondial, sau castelul de la Bulci, cumpărat de Antoniu Mocioni în 1858 de la baronul Fechting-Fechtemberg, care a devenit, după naționalizare, sediul gospodăriei agricole de stat, apoi preventoriu TBC iar astăzi este aproape o ruină, deoarece primăria Arad, care îl are în administrare, l-a lăsat în paragină și a ajuns într-o stare deplorabilă, deși este declarat monument istoric.

Castelul de la Bulci, un monument istoric în ruină

Construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea la marginea satului,  în stil neoclasic, castelul din Bulci, o clădire masivă și elegantă înconjurată de un parc întins, este al doilea ca mărime dintre proprietățile Mocioneștilor. Renovat și extins în anii următori, castelul a devenit o adevărată reședință nobiliară, a păstrat stilul inițial, iar pe fațade au fost adăugate două blazoane ale familiei, care s-au păstrat până astăzi, împreună cu o sală de arme și un impozant șemineu în corpul central al clădirii.

Unele reamenajări au fost făcute și de urmașii lui Antoniu Mocioni, ultimul descendent al familiei fiind cel care a îmbogățit parcul cu noi specii și a amenajat, în 1912, o impresionantă seră de inspirație Secession. În vecinătatea castelului, Antoniu Mocioni a mai construit o biserică și o școală pentru copiii din sat iar pe domeniu a pus bazele unei gospodării model prin modul de expoatare a terenurilor. Pe domeniul castelului se organizau partide de vânătoare, au fost găzduiți oaspeți de seamă precum Vincențiu Babeș, Andrei Șaguna sau Franz Liszt, iar familia regală, care venea adesea în vizită, avea camere special amenajate la castel.

Măsuri de protejare a serei unice în vestul țării

În urmă cu câțiva ani, în cadrul proiectului național „Ambulanța pentru monumente”, Asociația Culturală Vernacular a avut inițiativa de a pune în siguranță și a proteja sera castelului, unicat în vestul țării și parte a ansamblului monument istoric, unde creșterea excesivă a vegetației spontane și degradarea acoperișului și a soclului puneau în pericol întregul edificiu, și ar dori restaurarea întregului castel și a parcului, în măsura în care va dispune de fondurile necesare, dar deocamdată, intervențiile s-au limitat la salvarea serei.

Woodstock românesc la Bulci

Pe pajiștea de lângă castel se desfășoară cu succes unul din cele mai frumoase festivaluri de muzică folk, rock și blues, în mare vogă în anii ʹ60-ʹ70, dar care și-a păstrat farmecul până astăzi, reunind mii de spectatori, tot mai mulți în fiecare an. În acest an, festivalul de la Bulci, supranumit „Woodstock-ul românesc” și ajuns la cea de-a XVI-a ediție, va avea loc în 2 și 3 august pe pajuștea de lângă castelul Mocioni, dar organizatorii au început deja pregătirile și au anunțat deja numele câtorva artiști care vor urca pe scenă: Mircea Baniciu & Band (Teo Boar și Vladi Cnejevici), Ducu Bertzi, Bodo (Proconsul) & Jul Baldovin, Adrian Ivanițchi, Marius Bațu, Dinu Olărașu, Mircea Bodolan, Didina Curea, Cristian Buică, Daniel Julean & Nicoleta Brola dar și câteva surprize.

Surse foto: glsa.ro, monumenteuitate.org, wikipedia.org, registrulverde.primariaarad.ro, specialarad.ro, aradon.ro, ambulanta-pentru-monumente.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.