Legendarele reședințe nobiliare de pe Valea Mureșului, de la Bastionul Roșu la...

Legendarele reședințe nobiliare de pe Valea Mureșului, de la Bastionul Roșu la Cetatea Lupilor (foto)

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2093127008">
Magna Curia și Cetatea Deva

De-a lungul văii Mureșului,în locuri de poveste cu peisaje fermecătoare, au fost construite, în veacurile trecute, mai multe conace și castele fortificate pe domeniile unor familii nobiliare, după moda occidentală. Unele au fost restaurate și pot fi vizitate, chiar dacă nu se bucură de prea multă reclamă, în timp ce altele au ajuns în paragină, deși refacerea lor ar putea contribui la atragerea mai multor turiști în această minunată zonă. Mai multe conace și castele au fost construite în județul Arad, dar multe se află și pe teritoriul județului vecin Hunedoara.

Sate și comune cu valoroase monumente istorice

În localitatea Gurasada, în care se află și una din cele mai vechi biserici ortodoxe transilvănene, ridicată în secolul al XIII-lea, se află spațiosul conac Klobosisky, construit în secolul al XVIII-lea în mijlocul unui parc superb cu numeroase specii rare, dar clădirea este părăsită și se ruinează văzând cu ochii, deși ar putea deveni o atractivă destinație turistică.

Comuna Ilia este cea în care poate fi văzută casa natală a lui Gabriel Bethlen, cel care avea să devină principe al Transilvaniei între 1613 și 1629. Inițial, casa era un turn medieval destinat locuirii, supranumit „Bastionul Roșu”, care fusese ridicat în 1582  pe domeniul dăruit de principele Ștefan  Báthory lui Farkas Bethlen de  Iktár, tatăl viitorului principe, iar ulterior, în prima jumătate a secolului al XVI-lea, a fost construit un conac. La începutul secolului al XVIII-lea, domeniul a devenit proprietatea vicecancelarului Transilvaniei, Ioan Kászoni, care a întemeiat familia Bornemisza de Kászon. Atât vechiul turn cât și conacul au fost demolate de urmașii săi, pe locul lor a fost ridicată o magazie de grâne dar la jumătatea secolului al XIX-lea, bastionul a fost refăcut în stil romantic. În aceeași perioadă, în vecinătate, baronul Ignatie Bornemisza a ridicat un castel, care este acum spital orășenesc, în timp ce bastionul a devenit muzeu. Tot la Ilia se află castelul Rappaport, ridicat în 1878 de o familie de evrei înstăriți, care aparține astăzi unei firme de turism.

Tot pe culoarul văii Mureșului, la doar câțiva kilometri de Deva, Gyulay Ferenc, căpitan al cetății, a construit pe domeniul Mintia, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, un impozant castel în stil clasicist, acum monument istoric de interes național, care a fost vizitat odinioară de personalități ilustre, dar modestele reparații făcute după stricăciunile din timpul regimului comunist  l-au aruncat în uitare, deși ar putea deveni un atractiv complex turistic.

Deva, orașul cu cetate și castel princiar

Cetatea Devei, a cărei origine este  învăluită în numeroase legende, fost ridicată după marea invazie tătară din 1241, pe un deal aflat astăzi în centrul orașului, și a fost recent restaurată. Atestată documentar în anul 1269, a fost, pe rând, reședință voievodală, cetate princiară și, sub stăpânire habsburgică, fortificație bastionară în care a fost instalată o garnizoană imperială. Cetatea a fost parțial distrusă de revoluționarii pașoptiști maghiari, iar la sfârșitul secolului al XIX-lea a fost părăsită. Societatea de Istorie, Arheologie şi Ştiinţele Naturii a comitatului Hunedoara, care a devenit proprietara ei, a făcut renovări însemnate iar la jumătatea secolului trecut s-au făcut ample reamenajări.

Recent, la cetatea Devei s-au făcut lucrări de restaurare complexe cu fonduri europene, într-o primă etapă s-au refăcut zidurile, porțile monumentale, camera de artilerie, bastionul, aleile și treptele iar în cea de-a doua fază a fost restaurat palatul princiar, turnul porții, curtea mică, magazia de arme, pivnițele, corpul de gardă și temnița. Unele porțiuni reamenajate în prima etapă de restaurare au început însă să se degradeze iar lucrările întreprinse au stârnit deja destule controverse din cauza unor materiale și amenajări neadecvate pentru o cetate medievală. Turiștii pot urca la cetate fie pe jos, pe traseele de pe dealul cetății, fie cu noua telecabină, mai modernă și mai încăpătoare.

La poalele dealului pe care se înalţă cetatea se află Palatul Magna Curia, cunoscut și sub numele de castelul Bethlen. A fost construit în secolul al XVI-lea, cu elemente arhitecturale de inspirație renascentistă, actuala înfățișare fiind datorată principelui Transilvaniei, Gabriel Bethlen, și a fost, pe vremuri, locuință princiară, nobiliară sau sediu administrativ. Este cea mai veche clădire a orașului, în care astăzi se află Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane.

„Castelul Lupilor”, o călătorie în timp

Nu departe de Deva, în satul Chimindia de pe Valea Mureșului, pe drumul județean dintre Simeria și Șoimuș, se află „Castelul Lupilor”, un castel medieval de care sunt legate povești și legende înfricoșătoare, a fost transformat în secolul al XVIII-lea în garnizoană austriacă iar astăzi este un complex turistic cu odăi ce amintesc de diferite epoci istorice din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, aparținând deopotrivă țăranilor, castelanilor sau regilor.

În acest an s-a redeschis pentru turiști la începutul lunii martie și își așteaptă vizitatorii cu mese îmbelșugate, locuri de distracție pentru copii, dar și cu un mic sat românesc în miniatură, în care au fost ridicate gospodării și biserici din mai multe zone ale țării, și cu multe alte surprize.

Surse foto: wikipedia.org, gohunedoara.com, kastelyerdelyben.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.