Noi fonduri pentru consolidarea Castelului Huniade din Timişoara

Noi fonduri pentru consolidarea Castelului Huniade din Timişoara

0
DISTRIBUIȚI
Foto: arhivă

CJ Timiş a anunţat că au fost obţinute noi fonduri pentru consolidarea Castelului Huniade din Centrul Timişoarei. Pe lângă cele 32 de milioane de lei care vor veni din PNRR au fost atrase încă 35 milioane de lei prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS).

„Castelul Huniade va fi consolidat și urmează să fie pus în valoare ca monument istoric reprezentativ pentru Timișoara”, spun autorităţile despre obiectivul care de vreo două decenii zace în buricul târgului fără a fi folosit la adevăratul potenţial.

„În completarea celor peste 32 milioane de lei obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C11, Consiliul Județean Timiș a atras alte 35 milioane de lei prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS). Ambele contracte sunt semnate, iar echipa de management al proiectelor din cadrul administrației județene lucrează la concretizarea unei a treia surse de finanțare prin Programul Intereg VI – A România Ungaria (Ro – HU)”, se arată în comunicatul CJT.

„De 30 ani s-a încercat reabilitarea Castelului Huniade, însă fără succes.


Iată că în acest mandat, din ținta de finanțare de peste un miliard de lei, am reușit deja să semnăm contracte de peste 67 milioane de lei. Este un record în istoria Consiliul Județean Timiș, dovada că mișcăm lucrurile pe direcția cea bună pentru județul Timiș”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiş.

Potrivit proiectului pentru obiectivul „Restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric Castelul Huniade, azi Muzeul Banatului – componenta consolidare” finanțat prin PNCCRS se vor realiza următoarele categorii de lucrări: pentru asigurarea stabilității terenului se vor executa injectări cu bentonită; consolidarea fundațiilor prin realizarea unui radier; consolidarea zidurilor și a bolților în pericol de prăbușire; asigurarea unor cote de nivel care să permită o circulație facilă și să respecte P 118/99 și P180/2022; eradicarea umidității și tratamente preventive; restaurarea arhitecturală conform soluțiilor originare de la 1856, pentru pardoseală (paviment de marmură și parchet) și refacerea finisajelor arhitecturale; realizarea finisajelor în muzee cu materiale tradiționale, care respectă avizele Ministerului Culturii; restaurarea fațadelor în conformitate cu studiul istoric și documentele din arhive; realizarea unui acces modern manual și automat prin montarea de echipamente moderne de eliberare bilete; pentru asigurarea în caz de efracție se va implementa un sistem modern video și de efracție și control acces pentru protejarea patrimoniului expus; vitrinele vor fi asigurate cu sisteme de climatizare unde este necesar, cu sisteme de iluminat și protecție la efracție; pentru reeditarea imaginii originale se vor restaura elementele arhitecturale și componentele artistice conform studiilor și expertizelor deja întocmite.

Se speră astfel ca la final Castelul Huniade să devină acel pol cultural regional, un muzeu contemporan polivalent și dinamic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.