De mai mulți ani, comuna Margina a devenit o cunoscută destinație turistică, grație produselor locale pe care comunitatea le promovează. Recent, la Margina Sat și la Coșteiu de Sus au fost deschise două puncte gastronomice locale care diversifică oferta zonei, dând vizitatorilor ocazia de a se bucura de bucătăria tradițională locală.
Punctele gastronomice de tip familial au fost deschise în gospădăria de la stâna familiei Fântână, la numărul 83 (telefon 0733.071.984) și în cea a familiei Popa, la deja cunoscuta tanti Emilia, din Coșteiu de Sus nr. 10 (telefon 0763067980). În aceste gospodării, vizitatorii care evadează dintr-o lume care se mândrește doar cu tehnologizarea se pot întâlni direct cu producătorii, se pot bucura de bucatele pregătite în bucătăriile gazdelordupă rețete specifice zonei, de brânza proaspătă de la stână, de pâinea de casă frămîntată de tanti Emilia, de legumele din grădina proprie unde se folosesc doar îngrășăminte naturale sau de apa de izvor, făcând o adevărată călătorie în timp cu ajutorul gastronomiei, și pot face o mulțime de plimbări, căci, după cum spune tanti Emilia, „suntem un sat mic dar cu foarte multe perspective, cu împrejurimi care invită la plimbare. Am început cu «micul dejun», acum am înființat aceste puncte gastronomice, și în viitor vrem să cumpărăm biciclete și ATV-uri. Cât despre mâncare, ea păstrează specificul național, e o regulă de la care nu ne abatem”.
Meniul zilnic cuprinde o gamă redusă de preparate tradiționale locale pentru cel mult 12 turiști, iar vizitele necesită o programare prealabilă. Comuna Margina dispune și de locuri de cazare pentru cei care doresc să petreacă în zonă mai mult de o zi.
Din păcate, spre deosebire de Transilvania sau zona Deltei Dunării, unde astfel de puncte care conservă un patrimoniu imaterial gastronomic au ajuns cunoscute și peste hotare și atrag numeroși vizitatori, în plan local, mulți mici producători care ar putea oferi produse de calitate renunță, în bună parte din cauza birocrației „stufoase” pe care trebuie să o înfrunte pentru obținerea autorizației necesare funcționării.
Pașii de urmat pentru autorizarea punctelor gastronomice locale sunt organizarea într-o formă de organizare juridică (A.F./P.F.A./S.C.) sau atestat de producător îndomeniul agro-alimentar eliberat de primăria pe raza căreia își va desfășura activitatea viitorul punct de gastronomie locală, completarea cererii tip DSVSA, depunerea unui dosar la DSVSA care să conțină mai multe documente.