Candidat independent la Primăria Timişoara, Cristian Moş a vorbit la PRESSALERT LIVE despre obiectivele mici, neglijate acum dar importante, cât şi cele mari care ar putea schimba faţa oraşului, precum starea transportului în comun.
„Ceea ce mi-am propus, încă de la începutul intrării în administraţie, am reuşit. Sunt proiecte, de exemplu, cu care se laudă şi preşedintele în funcţie al Consiliului Judeţean, proiecte pe care eu le-am înfiinţat. Am reuşit să aduc bani în acest judeţ. Am reuşit să aduc cel mai mare proiect pentru infrastructură velo la nivelul judeţului Timiş. Proiect care a început probabil când spuneam către unul sau altul, daţi-mi, vreau să fac acest lucru: fă, fă-l mai departe! Neuitându-se în nicio direcţie că voi putea aduce aceşti bani pe PNRR. Timişul s-a bătut pe punctaj cu PNRR împotriva Bihorului, care era lăudat, împotriva domnului Bolojan, împotriva domnului Boc, care voiau să depună aceste proiecte. Şi, într-un final am câştigat, din întreaga suprafaţă licitată ca număr de kilometri la nivelul ţării noi am luat jumătate!”, a spus Cristian Moş, actual vicepreşedinte CJ Timiş, despre un motiv care-l recomandă la funcţia de primar.
Moş e convins că faţa Timişoarei se poate schimba începând cu obiectivele mici, realizabile imediat: „Nu sunt proiecte majore, dau un exemplu, în Complexul Studenţesc, în multe locaţii sunt, inclusiv în partea aceea de pubele, pubele securizate, gunoi pe străzi, pur şi simplu vorbim de mentenanţă, de îngrijire. Vorbim de îngrijirea Timişoarei, nu discutăm de proiecte fabuloase. E clar, trebuie să reanalizăm ce se întâmplă cu inelele de circulaţie. Pe inelul 1, 2. Acestea sunt proiecte mai mari, dar sunt proiecte mici care se pot face. Sunt de acord că în anumite puncte, şi cetăţeni mi-au scris, că, dacă se împotriveşte Consiliul Local!? Sunt independent, câştig Primăria Timişoarei, ce voi face pentru că nu am consilieri locali, vor fi din diferite partide politice! Ei vor veni automat spre mine: nu-ţi votăm politic proiectele respective. Un primar în funcţie trebuie să ştie să negocieze. Politica nu e despre cum îşi dă un pumn în gură unul celuilalt trei ani de zile-trei ani jumate, nu ştim cum să ne scuipăm unul pe celălalt, dar după aceea ne pupăm, suntem cei mai buni prieteni şi putem să colaborăm. Nu, politica e despre a reuşi să convingi indiferent de culoarea politică, membrii CL, că acele proiecte sunt bune pentru urbe, cetate. Sau, de ce nu, să vină şi ei cu îmbunătăţiri la acele proiecte, acolo e discuţia. Nu poate un singur om să decidă sau să ştie adevărul absolut despre Timişoara… Nu ştiu câţi dintre acei candidaţi la PMT pot să-şi asume acele lucruri”.
„Nu o să mă leg de marile promisiuni, o să mă leg de lucrurile mărunte: curăţenia din oraş, parcurile puse la punct, de ce să nu zic simplu: noi locuri de parcare pentru maşini făcute la standare, nu zic europene, inginereşti, aşa nu prea sus, nu prea jos, să curgă apa din parcare în case la oameni. Mai mult, s-a promis, chiar mă uitam zilele treucte, că în fiecare loc de parcare nou, se vor amenaja staţii de încărcare electrice… nu am văzut. Şi proiectele mari, vorbim de inelele Timişoarei, de reîntregit inelele Timişoarei, de transportul în comun. S-a promis un transport în comun predictibil.
Nu o dată, de două ori, am fost cu mijloacele de transport în comun, nu poţi să-ţi faci un plan. Plecând de la birou, să mergi într-o altă parte a oraşului… Am înţeles că a apărut recent o aplicaţie, brusc acum, exact ce zicea acel cetăţean din piaţă cu care m-am întâlnit. Bine ar fi să fie o dată la trei luni campania, că atunci s-ar face lucrurile. De ce facem acest lucru în România? Ar trebui să performăm din prima zi în care intrăm în administraţie, locală, judeţeană, naţională, şi din prima zi să vedem cu proiecte realizabile. Din punctul meu de vedere sunt simple, gropile, craterele în asfalt, discutăm de mentenanţă, nu altceva. Sunt proiecte care sunt de fapt cartea de vizită a Timişoarei. Ne lăudăm cu Capitala Culturală Europeană, să nu uităm cum au trecut proiectele Capitalei Culturale. Cum s-au bătut între ei. Dominic Fritz şi Alin Nica, unii ziceau că: eu l-am adus pe Brâncuşi, cel mai mare eveniment. Şi în interiorul USR am spus, terminaţi cu prostia cu totul îi eveniment şi evenimentul Brâncuşi nu e important. Acum de când sunt prieteni inclusiv la prezentarea, am văzut online, a alianţei, cred că lansarea… Alin Nica a fost prezentat ca persoana care l-a adus pe Brâncuşi înapoi în România. Nu este doar meritul lui Alin Nica. A fost o echipă întreagă în spate, o echipă mare, profesionistă, şi pe tot nu e meritul complet. Este şi meritul lui Alin Nica, dar până acum îl înjuram, acum brusc îl prezentam aşa… Au fost nişte orgolii care în decursul celor trei ani şi jumătate a fost tot timpul în mass-media”, a precizat Moş.
Acesta consideră ca stringentă rezolvarea problemelor din transportul în comun şi propune o soluţie europeană pentru ca proiectele importante să nu fie abandonate la fiecare schimbare de administraţie.
„În 2020 am propus înainte de campania electorală, am propus tuturor candidaţilor la preşedinţia Consiliului Judeţean, cei cu şanse, să ne aşezăm la masă, şi să găsim două-trei proiecte majore, pe care oricare va câştiga le va duce la bun sfârşit sau le va continua. În clipa de faţă în Timişoara transportul public, numărul 1, care ar trebui pus la punct astfel încât mulţi cetăţeni să-şi lase, că mulţi şi-ar lăsa de bunăvoie maşina acasă, dacă ar putea să ajungă în timp util şi să aibă şi acea predictibilitate: ajung în zece minute, bun, hai că ajung în zece minute şi folosesc transportul public. Nu aş vrea să văd o luptă. Îi chem acum pe toţi cei care candidează la funcţia de primar. Haideţi să ne aşezăm să găsim nişte linii şi cel care va câştiga să le ducă mai departe. Să nu fie o luptă continuă. Sunt ţări europene care au tras nişte linii. Sănătatea, învăţământul, transportul public, nişte linii clare, de la care să nu se abată oricare partid care a ajuns să conducă. Ar trebui şi aici negociate nişte linii clare, de astea nu ne atingem. Restul, putem să ne batem, că aici nu-mi convine că eu am altă viziune… dar sunt nişte răni ale Timişoarei, că putem spune răni în momentul în care şi azi stai la coadă în trafic, pe lângă că trimiţi şi maşina să facă curat, să vadă cetăţenii când stau la coadă că se face curat pe străzi. Mie mi se pare că e o rană a Timişoarei. Şi sunt şi alte lucruri care s-ar putea face bine pentru cetăţenii timişoreni, dar pentru acest lucru toţi candidaţii la funcţia de primar trebuie să înţeleagă că prioritari sunt cetăţenii, nu imaginea unui primar, nu scena prin care primarul îşi arată: uite ce am făcut eu, am reuşit să dau cu bidineaua aici, am ridicat EU clădirea de jos până sus. Nu, el este plătit de cetăţeni. Da, dacă tu ai făcut-o cu echipa ta, aparat public, cei din aparatul tehnic, da, dar tu eşti plătit să faci acest lucru. Poţi să nu te lauzi cu orice”, a conchis Cristian Moş.