Flavius Roșu, primarul PSD al comunei Șag, aflată la câțiva kilometri de Timișoara, candidează îm acest an pentru al treilea mandat.
„Suficient nu cred că este niciun mandat, nici două, nici trei, tot timpul avem ceva nou de făcut, ca într-o gospodărie, tot timpul apar lucruri noi pe care ne dorim să le facem. În primul rând vreau să finalizez proiectele majore începute în Șag, dar și să începem noi proiecte importante. Eu am încercat pe cât posibil, din 2016, de când sunt primar, să mă axez cât mai mult pe administrație, și mai puțin pe politică. Dar este foarte importantă și politica, pentru că fără o susținere din partea CJ sau de la nivel național nu poți să realizezi în totalitate lucrurile pe care le dorești în localitatea pe care o reprezinți. Am încercat să am o relație bună din 2016 până acum atât cu președinții sau reprezentanții CJT, cât și cu cei care ne conduc la nivel național. Din păcate, în ultimii patru ani, chiar dacă am încercat să am o relație bună cu conducerea CJT, nu am avut sprijinul pe care mi l-aș fi dorit pentru localitate, nu am obținut sume importante de bani pentru proiecte mari, dar din fericire am avut o deschidere foarte bună la cei doi reprezentanți ai județului în Guvern și în Parlament, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, și Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților, un prieten foarte bun, cărora vreau să le mulțumesc pe această cale. La ei am avut o deschidere foarte bună la București, motiv pentru care am reușit să obțin finanțări pentru proiecte importante. Cel mai recent și cel mai important proiect finanțat din fonduri guvernamentale, ca și valoare cred că e al doilea din județ, este extinderea rețelei de apă și canalizare în Șag, peste 25 de milioane de lei. Alte proiecte importante din fonduri guvernamentale în ultimii ani – construirea unei săli de sport prin CNI, care este aproape gata, asfaltarea drumurilor din localitate, finanțarea construcției unei grădinițe, proiecte mari și importante pentru o localitate periurbană”, a spus Flavius Roșu în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE.
„Domnul Nica nu m-a refuzat niciodată în mod direct, spunea «da», însă rămâneam acolo. Nu pot să zic că mi-a închis ușa în nas sau că nu m-a primit la dânsul, doar că am rămas la stadiul de povești.Iar mie îmi plac faptele, asta am făcut din 2016 încoace, de aceea cred că am sprijinul majorității locuitorilor. Am încercat să duc oamenii spre administrație, să conteze mai puțin politica. Eu am o relație bună cu toată lumea, nu m-am certat cu nimeni. Pe mine mă interesează să fac lucruri în localitatea mea”, a mai spus edilul-șef din Șag.
Acesta a precizat că este foarte atent la ceea ce înseamnă dezvoltarea urbanistică a localității.
„În alte localități s-a dezvoltat haotic, s-au construit blocuri, dar la Șag, deși s-a dublat populația de când sunt eu primar, nu avem niciun bloc construit. Am reușit să ținem sub control dezvoltarea imobiliară, am respectat întru totul PUG-ul și toate normativele urbanistice.
Nu-mi doresc blocuri în Șag, mai ales în zonele în care s-au dezvoltat casele, pentru că nu mi se pare normal. De aceea se mută omul la o casă cu 500, 600, 700 de metri pătrați, să aibă intimitate, să aibă o curte. Dacă se construiește un bloc în fundul grădinii, s-a terminat cu intimitatea. În afară de rata inflației, Șagul nu a mărit taxele locale, ba mai mult, la persoanele juridice am scăzut, pentru a atrage investitori, lucru pe care l-am reușit și ne-am mărit astfel bugetul. Îmi doresc să fac în continuare acest lucru. Am avut o discuție la nivel de primărie, cu compartimentele de specialitate, și la nivel de consiliu local, și dacă vom reuși într-un colț al localității, mă refer la intrarea dinspre Timișoara, să facem un mic cartier de blocuri. Dar și acelea să fie de maxim două – trei etaje”, a explicat Roșu.
Dezvoltarea economică va deveni și mai accelerată, este de părere primarul, mai ales o dată cu darea în circulație a centurii de sud a Timișoarei și, pe viitor, a drumului expres spre granția cu Serbia.
„Până în 2016 nu am avut investitori de anvergură la Șag. Acum avem de exemplu unul dintre cele mai mari centre logistice din zona de vest, iar acea firmă plătește impozite cât jumătate din suma pe care o adunăm de la toți cetățenii. Am reușit să îi atrag prin oferirea de utilități, infrastructură, scăderea impozitelor, toate au avut un aport. Drumul expres spre Moravița și mai departe spre Belgrad sigur va fi o oportunitate pentru noi, la fel cum este centura sud a Timișoarei, care este aproape finalizată. Și cu aceste investiții majore făcute de guvern Șagul devine mai atractiv pentru investitori. Avem și o zonă mare între limita Timișoarei cu Șagul, unde avem o zonă de servicii și industrie de câteva sute de hectare”, a precizat primarul comunei Șag.
Printre planurile de viitor se numără și o serie de proiecte împreună cu localitățile din jur, inclusiv Timișoara.
„Printre proiectele de viitor avem extinderea rețelei de apă și canalizare în zona mânăstirii, o zonă mai mare decât toată vatra veche a satului. Sunt acum cam 3.000 de locuitori acolo, zona se dezvoltă frumos. Mai avem în execuție o pistă de biciclete, finanțată din fonduri europene. Vom finaliza în următoarea perioadă semaforizarea pe drumul național, vom construi și două sensuri giratorii. Unul dintre proiectele mari pe care le avem în derulare este drumul Șag – Chișoda, deschizând o alternativă spre Timișoara. Îmi doresc să fie o mini-centură, Chișoda – Șag – Sânmihaiu Român – Săcălaz. Eu îmi doresc să fie o dezvoltare integrată a zonei periurbane cu Timișoara. Am și două proiecte pe care mi-am dorit să le realizez și până acum, dar nu am avut cu cine. Aș vrea în următorii patru ani, împreună cu Timișoara, să extidem iluminatul public de la Timișoara până la Șag, și să construim și o pistă de biciclete și un trotuar. Urmează să semnăm contractul de finanțare pentru o nouă școală, pentru că a crescut mult populația și sunt mulți tineri”, a detaliat edilul-șef din Șag.
„Ambițiile politice blochează dezvoltarea, și cred că Timișoara și Timișul au pierdut mult în acești ani. Ne uităm la alte orașe mari cum s-a dezvoltat, s-au construit stadioane, spitale, centuri”, a mai spus Flavius Roșu.