Nicolae Robu, despre acţiunea lui Fritz împotriva clanurilor: „Fumigenă şi atâta tot”....

Nicolae Robu, despre acţiunea lui Fritz împotriva clanurilor: „Fumigenă şi atâta tot”. Cu ce iniţiativă neoficială s-a lăudat fostul primar

0
DISTRIBUIȚI
Sursa foto: Facebook / USR

Nicolae Robu a dat o replică la PRESSALERT LIVE la ceea ce consideră a fi insinuări din partea actualui edil că el ar fi de partea clanurilor. Fostul primar a subliniat că în administraţia sa au avut loc mai multe acţiuni pentru recuperarea bunurilor oraşului şi că Fritz a pus în aplicare tardiv legea în cazul străzii Cezar.

„Totul a fost fumigenă şi atâta tot. E o stradă, lumea nici nu ştie despre ce a fost vorba, de 30 de metri lungime, la care cândva în istorie s-a pus un gard. Habar n-am avut eu de treaba asta, că nu pe vremea mea s-a întâmplat. Cum lasă ei a se înţelege. Nu o spune explicit… şi evident când s-a scos în evidenţă, că e ocupat acel domeniu public, de o persoană privată. Nu ne interesează etnia sa. Trebuie acţionat conform legii. Foarte bine că s-a acţionat. E unul dintre foarte puţinele lucruri bune pe care le-a făcut. Dar nici pe acesta nu l-a făcut când trebuia. În 2021, în speţă, sau 2022 fie chiar 2023. Ci l-a făcut acum evident, numai şi numai cu scop electoral şi nu preocupat să aplice legea. Dar eu apărător al clanurilor! Nu pot să nu râd când aud de aşa ceva. Eu cred că timişorenii îi vor sancţiona pe cei care-şi permit să mă califice pe mine drept apărător al clanurilor. Să vă aduceţi aminte că am demolat o căsoaie, de 100.000 de euro valoare pe strada Glad, era o luptă mai veche, a administraţiei Ciuhandu, cu proprietarii acelei case, construite ilegal. Eu am ajuns să aplic legea. Şi nu am avut ezitări. M-am dus acolo, cu jandarmii, cu Poliţia locală, cu tot ce trebuie şi mascaţi, la nevoie, să intervină. Am purtat o discuţie cu proprietarii… şi oamenii au înţeles că dacă opun rezistenţă va fi urât. Şi, în final, mi-au cerut, spun asta pentru că e un lucru haios: Am înţeles domnul primar, noi nu o să ne opunem! Altădată s-au legat cu lanţuri, aceeaşi oameni. Nu o să ne opunem, dar avem o rugăminte, să ne putem recupera nişte grinzi, nişte coame de la acoperiş, mai ştiu eu ce. Să depozităm pe spaţiul verde din faţa casei, poate o să fim amendaţi. Am început să râd: sigur că da, deveniseră mieluşei. Le-am zis poliţiştilor: lăsaţi-i să-şi pună, provizoriu bineînţeles, lucrurile acolo, şi apoi şi le vor transporta. Am demolat, am împrăştiat şatre care ocupau domeniul public ilegal”, a declarat Nicolae Robu.

„Apropo de paranghelii, păi eu am făcut comandamentul atunci, dar eu nu m-am lăudat. Nu ştiu dacă ştiţi cum s-a acţionat atunci şi cum s-a pus capăt parangheliilor. Am făcut un comandament, neoficial, informal, că nu aveam autoritate. I-am chemat la mine, au fost şeful Poliţiei Locale, şeful Jandarmeriei, şeful Poliţiei Judeţene Naţionale şi bineînţeles am purtat o discuţie cu toţi şefii Poliţiei şi le-am spus: oameni buni, noi trebuie să terminăm odată cu aceastră bătaie de joc la adresa oraşului. Râde lumea de noi în fiecare vară. Haideţi să ne hotărăm, că fiecare îşi vede de atribuţii conform legii, şi respectă evident subordonarea instituită prin lege, dar vreau să lucrăm coordonat şi, dacă se mai întâmplă, să acţionaţi descurajator. Să nu se mai repete ce încearcă totuşi unii să facă. Am făcut acea întâlnire, care a fost celebră, transmisă pe toate posturile naţionale de televiziune, cu liderii ţiganilor. Şi naţionali, nu numai locali, bulibaşii şi cine au considerat, au fost prezenţi acolo în sala de consiliu. La început au fost foarte băţoşi în faţa mea. Când au văzut că eu am fost şi mai băţos s-au înmuiat şi le-am spus foarte clar. Noi putem să ne înţelegem, omeneşte, de la om la om. Indiferent ce etnie avem fiecare dintre noi, dar cu respectarea legii. Noi am luat toate măsurile să nu fiu acuzat de rasism. Pentru că eu nu sunt rasist, am luat două amenzi pentru asta, ulterior. Nu pentru asta. Şi eu am făcut uneori ironii care erau deplasate.


Asta a fost, am greşit şi am plătit amenzile respective. Dar le-am spus, dacă veţi mai face paranghelii. Dacă veţi mai pune corturi pe străzi, că blocau străzi întregi cu corturile lor. Dacă veţi mai defila cu maşinile cu care veniţi din străinătate să vadă lumea în stradă şi blocaţi traficul, să ştiţi că intervenim. Asta nu o să se mai poată cu mine ca primar. Şi a rămas celebră acea declaraţie a unuia dintre ei: cu primarul ăsta noi nu mai venim în Timişoara, mergem şi cheltuim nu ştiu ce sumă a spus unul dintre ei, cheltuiesc în fiecare vară aici: Mergem la New York”, a mai spus fostul primar.

Candidatul PSD-PNL a evidenţiat că mai multe imobile şi bunuri ale oraşului au fost recuperate tocmai pentru că acţiunile în instanţă au fost demarate de administraţia precedentă: „Toate erau în proces. CD Loga 52, s-a dus Dominic Samuel Fritz şi s-a filmat în faţa acelei clădiri. S-a dus la ştrandul Termal. Ce a făcut el? Să ne prezinte iniţierea vreunui proces de către el. Să vedem, pentru care dintre aceste bunuri a iniţiat el procesul? S-a câştigat procesul şi pentru CD Loga 52 şi pentru ştrandul Termal şi pentru altele de către administraţia Robu, numai că sentinţele, de la Curtea de Apel, de la a doua instanţă pe filiera de judecată, au fost contestate la Înalta Curte şi verdictul de la Înalta Curte, care a fost scurt: rămâne valabil ce a stabilit Curtea de Apel, şi, adaug eu, în timpul administraţiei Robu. Dar nu puteai să intri în forţă, pentru că pierdeai. Eu nu am vrut să mă duc în instanţă să pierd procese, cum a pierdut 100 sau peste o sută Dominic Samuel Fritz. Am aşteptat să vină instanţele definitive, irevocabile, cum se spune în termeni juridici, pe care eu nu prea-i stăpânesc. S-a întâmplat asta în mandatul lui Fritz şi el vine să facă pe eroul. Parcarea Bega, nu administraţia Robu a câştigat-o? Tot administraţia Robu, să vină el dacă nu spun adevărul şi să arate ce procese a demarat el şi ce sentinţe a obţinut el. Că la Înalta Curte nu se mai judecă pe fond…”.

Infrastructură nepreluată şi cenzură

Nicolae Robu susţine că actuala administraţie nu a preluat infrastructura construită de un investitor privat în inima oraşului, tocmai pentru că proiectul a fost demarat în perioada în care el era primar: „Faptul că la Isho avem un drum cu patru benzi, de legătură, între Înfrăţirii şi splai, un drum de patru benzi, cu reţele de utilităţi în subteran, piste de biciclete, trotuare, dar care nici acum nu e preluat, ca donaţie, de administraţia Fritz. Ştiu că e făcut de investitorul Şandor de la ISHO, dar la impunerea administraţiei Robu. Tot aşa, investitorul avea obligaţia pe care i-am dat-o, când am aprobat avizul de oportunitate, când am stabilit obligaţiile, avizul de oportunitate pentru PUZ, să facă proiectul pentru pod. Şi l-a făcut, nu acceptă ca donaţie. E ceva de noaptea minţii. Acel pod era construit. Nici drumul nu e preluat de aministraţia Fritz. Deci drumul e gata, proiectul podului, şi proiectanţii, cu acceptul meu, că ei consideră că trebuie să facă un pod auto şi, separat, un pod mai îngust pietonal şi pentru biciclete, am fost de acord, mi s-a părut o chestie interesant şi am mers pe abordarea lor. Deci ei şi-au făcut datoria. Şi acestea trebuie donate, procedurile în Consiliul Local, donaţia trebuie acceptată. Nici astăzi nu e. E normal aşa ceva? Pur şi simplu. Eu cred că oamenii ăştia sunt extrem de complexaţi. Sunt oameni care nu au făcut nimic în viaţa lor şi s-au aciuit pe ici, colo, nimic semnificativ, rele au făcut, probabil şi semnificative. Dar fapte bune nimic semnificativ, au complexe şi ştiind că se datorează administraţiei Robu. Şi proiectele respective, podul şi drumul realizat, nu le preiau”.

Nicolae Robu s-a referit şi la faptul că în oraş au fost refuzate de către autorităţi afişarea mesajului „Dominic n-a făcut nimic”. „Vizavi de această cenzură inadmisibilă. Cât am fost primar niciodată nu ne-a preocupat pe noi, administraţia publică locală, ce se pune pe aceste panouri, pe diversele suporturi pentru publicitate. E răspunderea celui care gestionează acel suport de publicitate. Evident, dacă s-ar fi afişat mesaje rasiste, antisemite, xenofobe, mai ştiu eu, am fi intervenit imediat şi se aplica legea. Dar să venim noi să cenzurăm un mesaj politic, Doamne fereşte!”, a comentat Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.