Viorel Mărcuți, primarul PSD al localității timișene Sânmihaiu Român, aflat la finalul celui de-al doilea mandat, candidează acum pentru un al treilea și a vorbit la PRESSALERT LIVE despre dezvoltarea localității aflate la câțiva kilometri de Timișoara.
„Candidez pentru al treilea mandat pentru că avem foarte multe proiecte în derulare. Am avut multe lucruri de realizat, pentru că lumea știe, Sânmihaiu Român a avut mult de recuperat față de localitățile din periurban, și am reușit, cu multă muncă, să recuperăm din această diferență. Diferențele au fost mari, dar venim puternic din urmă, cu multe proiecte în derulare, cu accesări de fonduri europene. Am depășit în acest moment 10 milioane de euro fără să pun la socoteală proiectele semnate recent. În afară de drumul județean, când am venit eu primar aveam câteva sute de metri de asfalt în toată comuna. Am reușit să ajungem, cu ce încheiem în următoarea lună, la aproximativ 46 de kilometri de drumuri asfaltate în interiorul comunei. Lipsea infrastructura, apa lipsea aproape în totalitate, era un proiect prin POIM, cu Aquatim, și pentru canalizare, care nu erau funcționale când am venit. Am extins toate rețelele, le-am făcut funcționale, și am început să reparăm drumurile. Pe unele le-am pietruit, la altele am început la structură, și am început să turnăm covor asfaltic. Pietruirile și reparațiile ne costau jumătate din bugetul total al comunei, ori costurile astea nu puteam să le ducem ani la rând. Am decis să depunem proiecte, am câștigat proiecte europene, o parte sunt încheiate, recepționate, iar din cele în derulare, ultimul depus este pe programul „Anghel Saligny”, tot cu asfaltare, peste opt kilometri, deci ajungem la peste 50 de kilometri de asfalt în cele două mandate”, a spus Viorel Mărcuți.
Comuna care cuprinde localitățile Sânmihaiu Român, Utvin și Sânmihaiu German are probleme în ceea ce privește transportul public, iar primarul nu este mulțumit de activitatea Societății Metropolitane de Transport Timișoara.
„Nu pot să laud 100% activitatea dumnealor. Nu neapărat că aș avea eu dreptul ăsta, dar în momentul în care suntem parteneri și asigurăm o parte din costuri, este normal să emitem și noi pretenții. Costurile sunt foarte mari, locuitorii nu mai sunt cei din vatra veche. Aproape jumătate din noii veniți sunt tineri cu pregătire peste medie, cu studii superioare, familii tinere cu pretenții de oraș, și avem mult de furcă, inclusiv în zona transportului costurile noastre sunt foarte mari. Am mers pe gratuitate pentru elevi, pensionari, persoane cu handicap, cei care au dreptul prin lege sau prin HCL-uri. Ne-am dori un transport mai bine pus la punct, dar uneori nu suntem luați în seamă de transportatori, și atunci apar probleme. Ne-am dori curse mai multe, autobuzele sunt noi, de calitate, dar costurile sunt mari. Comunicarea cu partenerii lasă de dorit. Lucrurile sunt destul de rigide, iar asta se transpune în preț și în calitatea serviciilor. Avem, grosso modo, între opt și 10 curse, ori până la Sânmihaiu German avem 14 kilometri. Avem elevi, avem oameni care merg la lucru în zona Freidorf din Timișoara. Unii dintre ei folosesc transportul public și ar fi nevoie de curse în plus, dar dacă continuăm așa va trebui să găsim o altă variantă.
O spun cu regret, va trebui să vorbim cu vecinii din periurban, să facem un ADI, luăm în calcul să ieșim din SMTT. O mare parte din bugetul local merge spre cheltuieli, și nu mai rămân bani de investiții, atunci e o problemă”, a explicat edilul-șef din Sânmihaiu Român.
Nici relația cu primăria municipiului din apropiere nu a fost strălucită în ultimii ani. „Cu domnul Fritz am avut o relație să zicem bună, să fiu elegant. Ne-am întâlnit de patru – cinci ori în patru ani. Foarte scurt, strict când au avut nevoie și ei de noi ca parteneri. Interacțiunea a fost mai bună cu domnul Robu, ne-am întâlnit, am discutat, am vorbit inclusiv despre strategiile de dezvoltare, să se plieze și pe periurban, pentru că Timișoara se va dezvolta în periurban, nu spre ceruri. Era foarte important să fim parteneri de dialog la modul cel mai onest, la fel și la consiliul județean. Relația interumană este una, iar relația strict ca administrator de UAT este altceva, ori nu pot să zic că a fost o relație strălucită”, este de părere Viorel Mărcuți.
Acesta încearcă să evite dezvoltarea haotică, aducătoare de probleme, așa cum s-a văzut în alte zone periurbane.
„Bazele multor comunități din Banat au fost puse pe timpul austro-ungarilor. Au o arhitectură grozavă, și urbanism, și tot, străzi frumoase, cu trame generoase. Când se încep PUZ-uri noi, cu dezmembrări de grădini, se crează așa un haos cu străzi înguste, aglomerări, o nebunie s-a văzut în alte părți. Încercăm să ținem lucrurile în mână, încercăm să mergem în continuare cu dezvoltarea infrastructurii, trebuie să vii cu rețele peste tot. Avem șapte – opt PUZ-uri mari aprobate în extravilan, pentru case. Nu am fost deacord să dezvoltăm zona cu regim de înălțime. Încă este teren destul la noi. Dacă se face bine gândit cred că mai bine arată un cartier frumos de case, mai ordonat. Eu văd de ce se lovesc alte localități unde au dat drumul la construcții nu neapărat la modul cel mai elegant, au apărut tot felul de probleme. Rețeaua de apă și canal, modernizată, cu stații modernizate, este gândită la un număr de aproximativ 20.000 de locuitori. Inclusiv asta va trebui să o regândim. În zona Utvin, după platformele industriale, nu cred că va dori cineva să stea la blocuri. Pentru locuințe se va preta o zonă după Utvin, într-o zonă mai aerisită, fără probleme de mediu, pentru că există, vrem – nu vrem să le recunoaștem. E platforma Comtim, e platforma de la fosta fabrică de zahăr, care încă nu e reglementată și sunt probleme acolo. Va trebui să gândim foarte bine dezvoltarea, dar nu s-a creat o presiune vizavi de construcția de blocuri”, a mai spus primarul din Sânmihaiu Român la PRESSALERT LIVE.
„Pe lângă proiectele pe care le-am început, sunt unele la jumătate de drum, altele cu actele de finanțare semnate. La Utvin avem o mare problemă cu podul peste Bega. La Sânmihaiu Român am început o pasarelă pietonală în dreptul primăriei și a pieței, este în execuție, aia o facem din bugetul local. Un cămin nou în Utvin, este unul mic, cu probleme, l-am renovat, dar nu se merită, vrem să mai facem și o sală de sport. La Sânmihaiu Român avem deja o sală pentru care am câștigat proiectul prin CNI, o sală frumoasă de 180 de locuri. Mai avem de extins rețele de gaze, asta e o problemă, pentru că merge mai lent. Într-un an și un pic am reușit să extindem cu aproximativ 9 kilometri, este un of al locuitorilor noștri. Primăria n-a fost parteneră în contractul pentru rețeaua de gaz, l-a semnat Ministerul Energiei, firma a fost absorbită de o alta și așa mai departe”, a mai spus Viorel Mărcuți.