„Vivien Leigh: Ultima conferință de presă”, un spectacol de neratat la Timișoara

„Vivien Leigh: Ultima conferință de presă”, un spectacol de neratat la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Festivalul de teatru și artele spectacolului „Sunlight Theatre” promovat de fundația culturală „Artmedia” și ajuns în acest an la cea de-a V-a stagiune, care a debutat cu spectacolul de succes „Neliniște”, aduce în fața publicului un alt spectacol de excepție, „Vivien Leigh: Ultima conferință de presă”, în 21 mai, de la ora 19:30, la cinema Timiș.

Piesa este scrisă de autoarea americană Marcy Lafferty și tradusă de Lamia Beligan, cea care interpretează rolul celebrei actrițe care a dat viață personajului Scarlett OˈHara din romanul „Pe aripile vântului”, într-o ecranizare de neuitat, fiind răsplătită cu un premiu Oscar. Spectacolul biografic, pus în scenă de Teatrul Național București, a cărui regie și scenografie sunt semnate de Liana Ceterchi, aduce în fața publicului fabuloasa și fascinanta viață a marii actrițe, cu strălucire şi faimă, căderi dramatice, reverie, gelozie, mânie, deznădejde și boală, reconstituirea emoționantă a ultimelor zilei de viață când cea care devenise Vivien Lady Olivier și fusese supranumită „Viv, the world’s darling” retrăiește perioada magică a Hollywood-ului, reușind să impresioneze publicul în ciuda deceniilor care au trecut de la dispariția ei.

Marcy Lafferty a scris „Vivien Leigh: Ultima Conferință de Presă” în 2004 sub forma unui spectacol monolog, pentru ea însăși, și a interpretat-o cu succes de-a lungul și de-a latul Marii Britanii, iar portretizarea îmbătrânirii actriței, laolaltă cu aducerile aminte despre succesul fulminant pe plan artistic, împresurat, însă, de boală, a fost preluată de scene din întreaga lume.

Lamia Beligan povestește cum a ajuns să o joace pe Vivien: „În anul 2010, căutam cu disperare o piesă de teatru care să mă seducă, să mă motiveze, cu care să rezonez, care să mă provoace să-mi depăşesc limitele şi să arăt acele faţete mai puţin cunoscute ale personalităţii mele histrionice. Căutam o piesă aşa cum caută câinele iarba de leac. Şi, cum nimic nu e întâmplător, coincidenţa fericită a făcut ca tatăl meu, neobosit căutător de piese de teatru noi şi interesante, să descopere acest text şi să se gândească imediat la mine. A făcut rost de el, mi l-a dat şi mi-a spus: «Trebuie neapărat să joci acest rol! E un rol pentru tine»”. Lamia Beligan râde şi plânge, este asemenea unei flăcări ce arde cu intensitate, jonglează cu naturalețe între diferite stări, glisând de la feminitate, finețe, grație și eleganță către hăul alienării și, fără a pierde contactul cu publicul, transmite, neîncetat, emoție, descoperind-o pe Vivien în toate ipostazele, de la o necunoscută la un star internațional, la soție, la mamă, la adulteră, la femeia îndrăgostită nebunește de Sir Laurence Olivier, până la femeia neajutorată, neînțeleasă și cuprinsă de nebunie.


Cu mare succes la publicul românesc, spectacolul a fost elogiat și pe scene importante din Paris și Londra.

Biletele pentru spectacol se pot procura de pe iaBilet.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.