Cristian Moș: „Ca primar, nu ești boierul orașului, ești angajatul fiecărui cetățean”

Cristian Moș: „Ca primar, nu ești boierul orașului, ești angajatul fiecărui cetățean”

1
DISTRIBUIȚI

Cristian Moș, fost președinte al USR Timiș, a vorbit la PRESSALERT LIVE despre diferențele dintre campania electorală făcută sub „umbrela” unui partid și cea prin care trece acum, în calitate de candidat independent la Primăria Timișoara.

„E mult mai greu să duci o campanie ca independent, mult mai greu decât atunci când ești susținut de un partid, pentru că depui aceeași muncă, dar cu o echipă mult mai mică. Nu e neapărat o campanie împotriva lui Dominic Fritz, este clar că toți candidații care nu sunt pe funcție, atacă și se duc pe direcția primarului în funcție. Judecăm ce s-a făcut în ultimii patru ani și venim fiecare cu viziunea noastră. Dacă e candidat de partid vine cu viziunea sa și a partidului, dacă suntem independenți venim cu o viziune proprie pe care vom încerca să o impunem și o vom negocia în cadrul consiliului local, în momentul în care ajungem acolo. Strada o simt supărată. Pe vechea clasă politică, și bag în această categorie și USR-ul. În clipa de față, în Timișoara cel puțin, simt o revoltă împotriva clasei politice inclusiv a oamenilor care au votat USR în 2020”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

„Curățenia din oraș e principala nemulțumire. Discutând cu oameni care mai vizitează și alte orașe din România, mult mai curate, care au cam același buget și aceeași mărime ca Timișoara. Și văd în acele orașe o dezvoltare clar superioară și le văd mult mai curate. Discutam cu o persoană care a fost recent în Cluj și mi-a spus că nu se compară cu Timișoara. Nu discutăm despre partide politice sau despre cine se află la conducere, discutăm despre administrație. Clujul este deasupra Timișoarei în clipa de față, ceea ce ar trebui să-i supere pe timișoreni. Primarul în funcție se plânge, de fiecare dată când nu se reușește ceva, că mafia din spate, că un clan, că vechea administrație. Eu nu m-am plâns niciodată de vechea moștenire. Cetățenii Timișoarei l-au votat în 2020 cu convingerea că nu se va plânge și își va face treaba”, a detaliat Cristian Moș.

Acesta a comentat și dezvăluirea lui Nicolae Ciucă, președintele PNL, care a mărturisit că anul trecut a avut o discuție cu Dominic Fritz despre posibilitatea trecerii actualului primar în tabăra liberală.

„În cadrul organelor de conducere USR nu s-a discutat acest lucru, iar informat de Dominic Fritz n-am fost despre acest subiect. N-am auzit nici zvonuri, dar bănuiesc că în momentul în care Dominic Fritz a simțit că USR-ul scade și nu mai are vreo șansă cu USR-ul să-și păstreze funcția, sunt convins că probabil a discutat cu PNL-ul, să vadă unde ar putea. Dominic Fritz nu a venit în USR că-i plăcea partidul, a venit pentru că își căuta un vehicul care să-l ajute să câștige primăria. A fost un moment în care și eu am crezut că Dominic Fritz este candidatul cu care putem câștiga primăria, și am câștigat. Am crezut că Dominic Fritz, cu o echipă performantă în spate, va face performanță în Primăria Timișoara. Dominic Fritz nu a tras, și sunt convins că cu prima ocazie care i se va oferi de a părăsi USR-ul pentru a-și păstra funcția, o va face. Dominic Fritz nu vede o echipă, ceea ce eu am construit în USR. Am spus de fiecare dată, de ce Cristi Moș nu a fost vizibil în momentul în care a fost președinte USR Timiș, și era doar Dominic Fritz peste tot? Pentru că eu îmi doream să promovez echipa, oamenii care erau lângă mine și cu care construiam. Îmi doream să promovez și să măresc această echipă, să ajungem acel partid care poate guverna Timișul. De aceea am avut aproape 90 de filiale din 99 de UAT-uri, asta în perioada în care făceam voluntariat pentru USR. Și acum cred că sunt oameni care au părăsit USR pentru că nu au mai văzut acel spirit de echipă. La fel cum a făcut după ce trei ani și jumătate s-a scuipat cu Alin Nica, acum doar pentru a-și păstra funcția, de frică, s-au unit, se iubesc, sunt o echipă.


Fac proiecte mărețe, înainte fiecare ataca proiectele celuilalt, acum fiecare laudă proiectul celuilalt. Domnul Lațcău se plimba prin Dumbrăvița și rupea asfaltul de pe DJ 691. Acum e un mare proiect al Timișului”, a mai spus Moș.

Acesta consideră că alegătorii din Timișoara nu sunt ușor de păcălit, și că vor cântări bine opțiunile.

„Nu cred că timișorenii sunt oameni care nu analizează lucrurile, care nu se uită la ce s-a promis și ce s-a făcut. Nu cred că timișorenii pot fi prostiți doar de o comunicare profesionistă. Înainte de alegerile din 2020 aveam o discuție cu Ruben Lațcău, care-mi spunea că domnul Robu chiar a făcut treabă, dar nu știe să comunice. Înțeleg că se merge pe o comunicare profesionistă, dar un primar în funcție nu-și face campania în campania electorală. Un primar își face campania în timpul mandatului, rezultatele să vorbească pentru el. Un primar bun și curajos nu este speriat că își va pierde mandatul pe ultima sută de metri și face orice manevră, negociază cu alte partide mai mari ca să rămână primar. Nu se împacă cu dușmanul de moarte, că dușmanul principal al USR-ului era Alin Nica. Cu PSD-ul se înțelegeau. Dușmanul de moarte al lui Dominic Fritz este acum cel mai bun prieten. Despre asta vorbim, despre a face orice pentru a-ți păstra funcția. Proiectele pe care le-ai făcut ar trebui să-ți fie campania”, este de părere Cristian Moș.

Acesta a povestit că a reușit să promoveze destule proiecte în mandatul de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, așa că nu consideră că ingerințele politice sunt o scuză pentru nereușitele oricărui primar sau președinte de CJ.

„În cei patru ani de muncă în CJT am adus bani, fonduri care sunt rezervate pentru Timiș, aproximativ 150 de milioane de euro, pe diferite proiecte. Doar cu ADID (Asociația Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri) am adus 80 de milioane de euro pentru centrele de colectare cu aport voluntar, fonduri europene. Am deschis linii de finanțare, bani care nu sunt încă rezervați, dar linii de finanțare care pot fi atrase de viitorul președinte, de aproximativ încă 140 de milioane de euro. În momentul în care mi se spune că nu am reușit să prindem nu știu ce axă de finanțare în cadrul vreunui proiect pe PNRR pentru că s-a intervenit politic, eu nu pot să cred, pentru că am aplicat. Da, poate fi, ca și comunicare, pentru cetățenii care nu știu ce înseamnă PNRR. Înseamnă un examen. Ai un ghid, te uiți pe ghidul respectiv, cauți punctajul, încerci să îndeplinești cât mai multe criterii cu proiectul pe care îl scrii, și aplici. E pur și simplu ca o lucrare la școală. Faci punctaj bun, te clasezi printre primii trei, primești finanțare. În cadrul PNRR vorbesc, nu vorbesc de alte programe care pot fi oarecum ghidate politic. Vorbesc de proiecte care sunt strict pe barem”, a explicat candidatul independent pentru Primăria Timișoara.

„în afară de cei angrenați politic, care se uită la ce se întâmplă în administrație timp de patru ani și judecă fiecare mișcare politică, cetățenii nehotărâți se uită la rezultate, la ce au reușit să facă primarii în funcție, și se uită în ultima sută de metri încotro să meargă. După ce ajung în funcția de primar, inclusiv Dominic Fritz, ei uită ce au promis. Pentru mine contează, în momentul în care promiți ceva unui cetățean care practic de plătește. Exact cum ești angajat de o firmă, iar o dată la patru ani ai evaluarea, dacă mai continui sau nu. Patru ani, cetățeanul te-a plătit. Nu ești boierul orașului, ești angajatul fiecărui cetățean. (…) Eu îmi doresc ca timișorenii să iasă în număr cât mai mare la vot, indiferent de preferințele politice. Este foarte important ca cât mai mulți timișoreni să iasă să își spună cuvântul. Dacă stăm acasă nu reușim să facem nimic”, a mai spus Cristian Moș.

1 COMENTARIU

  1. Pressalert, in ultima luna i-ati invitat de doua ori pe Robu, Mos, Olajos. Pe Ilie Sirbu niciodata, de Fritz nici nu mai vorbim ! Hotariti-va, faceti presa sau propaganda ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.