Narațiuni sonore: patru zile de dialog în jurul diversității sunetelor naturale pe...

Narațiuni sonore: patru zile de dialog în jurul diversității sunetelor naturale pe malul Canalului Bega din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Timișoara va fi gazda celei de-a patra ediții a evenimentului Narațiuni Sonore în perioada 20 – 23 iunie, evenimentul care va avea loc pe malul canalului Bega invitându-i pe spectatori să descopere sunetele orașului și ale naturii ascunse de suficiența iluzorie a imaginii.

„Încercați să vă întindeți pe iarbă într-un parc sau pe malul Canalului Bega, închideți ochii un moment și construiți o imagine mentală a locului numai din sunete, mirosuri, temperatură și texturi. Dacă e un moment plăcut sau neașteptat, încercați să absorbiți cât mai mult din el înainte de a redeschide ochii. Veți observa că o fotografie a locului respectiv sugerează doar o mică parte din experiența senzorială a ascultării, a mirosului și a temperaturii”., spun organizatorii evenimentului.

Prin lucrărilor lor sonore, artiștii invitați vă propun situații de ascultare și dialog în jurul diversității sunetelor naturale și umane prin forme diverse: plimbare sonoră augmentată cu Stephane Marin (FR), performance sonor cu înregistrări de teren și valențe muzicale împreună cu Manja Ristić (SBR/HR), Felicity Mangan (AU), Patrick Tubin McGinley (US) sau Mark Vernon (UK), dispozitive de ascultare tip instalație cu Stephane Marin, Ana Teodora Popa, Anamaria Pravicencu în colaborare cu Daniela Rațiu și Manja Ristić, o intervenție performativă cu Edka Jarzab (PL), audiții și prezentări ale platformelor de radio și creație sonoră framework radio și Radiophrenia din Glasgow și un atelier de inițiere în creație sonoră cu Ana Teodora Popa.

Încă de la prima ediție, Narațiuni Sonore și-a desemnat un spațiu de predilecție: Canalul Bega.


Cu o dimensiune fizică complexă ce necesită reconsiderare permanentă atât în planurile de amenajare urbană, cât și în folosința comercială, Canalul Bega este înainte de toate un spațiu ale cărui viață și vitalitate contribuie major la echilibrul ecologic al orașului. Poluarea industrială a apei, betonarea agresivă a malurilor și navigația motorizată așa cum este practicată azi degradează constant ecosistemul Canalului Bega, reducând treptat un corp viu la o „fâșie udă”. Malurile canalului și zonele limitrofe, unul dintre bazinele de înot abandonate și Parcul Central sunt locurile fizice ale întâlnirii cu artiștii invitați și lucrările lor sonore, dar și o croazieră spre marginea orașului cu ambarcațiunea Pelicanul, cu performance-uri în staționare, alimentate cu energie regenerabilă pentru reducerea emisiilor de carbon.

Proiectul inițiat de Simultan.org face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Mai multe informații despre acest eveniment se găsesc aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.