Operațiune comună în premieră, în această dimineață, a DNA și DIICOT în vestul României, vizată fiind mafia gulerelor albe implicate în traficul de migranți și sprijinitorii acestora de la Inspectoratul General pentru Imigrări.
Conform primelor informații, rețeua funcționa de mai bine de doi ani pe teritoriul României, epicentrul fiind județele din vestul României. Sub pretextul aducerii de forță de muncă din afara UE, firmele de recrutare aduceau cetățeni străini pentru care obțineau permise de muncă de la Inspectoratul General pentru Imigrări. Investigațiile au scos la iveală faptul că ar fi implicate mai mult de firme de recrutare de forță de muncă din Arad, Timiș și Caraș Severin. Majoritatea celor aduși să muncească erau din Pakistan și Bangladesh, țări cu potențial terorist mare, dar și din Sri Lanka sau Nepal. Foarte puțini erau cei care ajungeau să muncească cu adevărat în România. Străinii erau recrutați de firme specializate din țările de origine, unde plăteau taxe între 5.000 și 10.000 de euro pentru a ajunge să lucreze în România. O parte din aceste taxe ajungeau la firmele de plasae a forței de muncă din țara noastră.
Odată intrați în țară cu avionul, mulți dintre ”muncitori” nu mai ajungeau la niciun angajator, ci erau preluați de călăuze și scoși din România. Asta în timp ce ei apăreau ca angajați în țara noastră. Unii dintre aceștia au fost returnați după ce au fost prinși prin Ungaria și Austria, unde au ajuns ilegal.
Obținerea permiselor de muncă se făcea de cele mai multe ori ilegal, cu complicitatea angajaților de la ”Imigrări”, care pentru șpăgi, care începeau de la 1.000 de euro, aprobau permisele de muncă fără a face verificările obligatorii pentru cei care urmau să fie aduși în țară sau pe timpul șederii străinilor pe teritoriul României.
În această dimineață, anchetatorii de la DIICOT Caraș Severin și polițiștii de la ”Crimă Organizată” au descins la peste 60 de locații în Timiș, Arad, Caraș Severin, Hunedoara, Sibiu și Ilfov, în timp DNA Timișoara face șapte percheziții în Caraș Severin și Arad.
Printre cei la care au descins procurorii anticorupție este șeful Biroului pentru Imigrări, Caraș-Severin, inspectorul Vali Mitruș. Vom reveni cu amănunte.
UPDATE Sunt descinderi şi la fostul şef al Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin, Claudiu Perian, acesta şi-a făcut după pensionare firmă de recrutare a forţei de muncă şi aducea muncitori din străinătate, care era în strânsă colaborare cu Mitruş şi era intermediar cu restul firmelor. DIICOT a anunţat că această grupare de firme era condusă tot de un fost poliţist. Sunt peste 30 de firme din vestul ţării care aducea forţă de muncă.
În cadrul Biroului Imigrări Caraş-Severin sunt încă doi agenţi implicaţi de ancheta DNA. Se fac percheziţii şi la sediile birourilor de imigrări din alte judeţe din vestul ţării. Sunt peste 70 de percheziţii desfăşurate în paralel. Reţeaua a permis în ultimii ani de zile intrarea a peste o mie de persoane în ţară prin metodele enumerate. Unii dintre ei figurau cazaţi în locaţii fantomă, care nu erau adrese reale.
UPDATE 2 Au fost percheziţii şi la firma fostului şef al Biroului de Imigrări Caraş-Severin. Sunt peste 20 de firme vizate de ancheta DIICOT, care aduceau migranţi în special din Pakistan şi Bangladesh, ţări cu risc ridicat terorist. Liderul grupării este tot un fost poliţist, care a lucrat în Serviciile Speciale ale Poliţiei. Gruparea avea oameni care asigurau transportul, dar şi cazarea acestor aşa zişi muncitori. Sunt percheziţii în desfăşurare atât la sediul Biorului Imigrări Caraş, cât şi la cele din judeţele Arad şi Hunedoara. Ancheta e în plină desfăşurare şi s-au descoperit droguri la unul dintre suspecţii care intermediau această afacere între firme şi cei de la IGI. Sunt ridicate şi o serie de documente.