Pogorârea Sfântului Duh, numită și cincezicime sau Rusalii, este sărbătorită în acest an în 23 iunie, la 50 de zile după Sfintele Paști și la zece zile după Înălțare. Sărbătoarea este prăznuită încă din vremea Sfinților Apostoli, asupra cărora Duhul Sfânt s-a pogorât la Ierusalim, sub forma unor limbi de foc, fiind, împreună cu Sfintele Paști, cea mai veche sărbătoare a creștinilor.
Despre pogorârea Duhului Sfânt asupra celor 12 apostoli și a celor 70 de ucenici istorisește Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, în Faptele Apostolilor, venirea acestuia fiind făgăduită de Iisus Hristos înainte de răstignirea Sa. Duhul Sfânt, coborât în chip de foc, arăta că Dumnezeu este foc mistuitor, dar și o nevoie de curățire, și simboliza totodată Cuvântul cel viu, fiind menit ca apostolii să învețe mulțimile legea duhovnicească și să le aducă la Hristos prin mijlocirea Cuvântului. Sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt, ziua deplinei revelații a Sfintei Treimi, mai poartă numele de Rusalii, și e considerată ziua întemeierii bisericii, Trupul tainic al lui Hristos, când apostolii care au primit Duhul Sfânt au pornit în lume pentru a vesti tainele Împărăției cerurilor, creând o nouă unitate spirituală. Sărbătoarea populară numită Rusalii, cu o mare simbolistică etnografică, era și una a trandafirilor consacrată cultului morţilor, moștenită de la romani, în sâmbăta care precede sărbătoarea comemorându-se Moșii de Vară și fiind făcută o pomenire a morților în multe părți ale țării. Totodată, în credința populară românească, Rusaliile erau niște făpturi mitice extraordinare, numite și iele, care apar în preajma sărbătorii și se prind în horă la lumina lunii, departe de privirile oamenilor, fiind înzestrate cu puteri supranaturale.
Lunea de după duminica Rusaliilor este sărbătoarea Sfintei Treimi, Tatăl, Fiul și Sfâmtul Duh, învățătura despre uniunea care îl alcătuiește pe Dumnezeu fiind propovăduită de Apostoli.
„Trei sunt cei care mărturisesc în cer. Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, și Aceștia Una sunt”, spunea Sfântul Ioan Evanghelistul. Dogma privitoare la taina Sfintei Treimi s-a statornicit la conciliile ecumenice de la Niceea din secolul al IV-lea, și conform acesteia,Tatăl este creatorul lumii, Fiul este mântuitorul ei iar Duhul Sfânt, apărut la botezul lui Iisus în chip de porumbel, este dătătorul de viață a lumii.
În România, prima și a doua zi de Rusalii au fost decretate zile libere.