Rute turistice promițătoare prin vestul țării, în proiectul „România atractivă” (foto)

Rute turistice promițătoare prin vestul țării, în proiectul „România atractivă” (foto)

0
DISTRIBUIȚI

„România atractivă”, o complexă platformă de promovare a turismului cultural coordonată de  Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care include 12 rute din 35 de județe, a fost lansată recent, pentru a oferi posibilitatea descoperirii unr noi destinații de călătorie și a obiectivelor care merită vizitate.

Vestul țării, inclus în „România atractivă”

Castele, cetăți sau conace, sate cu arhitectură tradițională, biserici fortificate sau de lemn, mănăstiri incluse în patrimoniul UNESCO, limesul dunărean şi cel al provinciei Dacia care fac parte din cea mai complexă şi mai lungă porţiune de frontieră a Imperiului Roman de pe teritoriul Europei continentale, alături de peisajul cultural din Delta Dunării sau gastronomia locală sunt doar o parte din primele itinerarii de turism cultural ale României. Pentru acest program a fost creată, în premieră, o bibliotecă digitală, disponibilă în mai multe limbi de circulaţie internaţională, în care este prezentată istoria fiecărui obiectiv cultural. Șase din acest rute culturale cuprind și vestigii și monumente aflate în județele din vestul țării.

Ruta castelelor, din care fac parte nu mai puțin de 14 județe, include și monumente din Arad, Hunedoara și Timiș, ultimele două județe fiind selectate și pentru traseul gastronomiei tradiționale românești și pentru ruta bisericilor de lemn. Din ruta castrelor romane și din cea a cetăților fac parte și județele Caraș-Severin și Hunedoara iar județul Timiș se numără printre cele aflate pe ruta satelor cu arhitectură tradițională.

Obiective de interes național și internațional

Tot în această lună au fost actualizate și traseele cultural-turistice de interes național, regional sau local. Muzeul Satului Bănățean este inclus ruta națională a muzeelor etnografice în aer liber din România, Caransebeșul în ruta patrimoniului muzeal din România iar Băile Herculane se află pe ruta „Pe urmele lui Hercules”, care cuprinde obiective turistice din mai multe județe, aflându-se înscrisă și pe o rută cultural turistică transnațională. Din ruta orașelor și stațiunilor balneare istorice din România, cu patrimoniu din perioada romană sau medievală, fac parte și localitățile Băile Herculane, Geoagiu Băi, sau Buziaș iar pe ruta patrimoniului UNESCO se află cetățile dacice de la Sarmizegetusa Regia. Ruta „Moștenirea Imperiului roman în România” cuprinde și obiective din Caraș-Severin și Hunedoara iar cea numită „Moștenirea regatului dacilor în România”, și vestigii din județul Huneadoara. A fost reconstituită ruta „Pe urmele împărătesei Elisabeta (Sissi)”, în județele Caraș-Severin, Timiș și Prahova iar satul timișean Luncanii de Jos este considerat reprezentativ pentru ruta satelor tradiționale. Castelul Corvinilor este și locul în care s-au urnat scene din filme și seriale internaționale iar județul Hunedoara face parte și din ruta „Avram Iancu – drumurile emancipării transilvănene”.

Nu în ultimul rând, ruta „Patrimoniul cultural și natural din ținutul arhaic și fermecător al Pădurenilor” cuprinde locuri din județele Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș. Ulpia Traiana Sarmizegetua este unul din obiectivele turistice din România incluse în ruta culturală a Consiliului Europei „Ruta împăraților romani”, din care mai fac parte Bulgaria, Croația, Ungaria și Serbia, și Băile Herculane, reprezentative pentru băile termale istorice din Europa, alături de cele din Austria, Belgia, Croația, Cehia, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia, Regatul Unit al Marii Britanii.

Rute regionale

Județul Arad propune ca rute de interes regional cele ale bisericilor de lemn din județ, a patrimoniului arealului Lipova-Ineu și a istoriei podgoriei Miniș-Măderat, care apare și ca rută națională cu cramele din zonă și Muzeul Viei și Vinului,  Caraș-Severin promovează „Țara Carașului – un habitat românesc și central-european”, ruta muzeelor în aer liber „Reșița – simbolul fierului”, ruta „Banatul de clisură – paradis la Dunăre” și ruta „Oravița-Anina”, Hunedoara recomandă ruta „Drumul haiducului Neag”, ruta bisericilor de lemn din depresiunea Petroșani-Valea Jiului și ruta „Biserici de lemn din Țara Aurului”, iar Timișul pune de asemenea în evidență ruta „Turul bisericilor de lemn din Țara Făgetului”, bisericile de lemn fiind incluse deasemenea în ruta cultural-turistică transnațională și în platforma „România atactivă”.

Rute cultural-turistice pe plan local

Pe lângă acestea, există și rute culturale de interes local, printre care se numără ruta muzeelor în aer liber „Caransebeșul cultural, sub dalta sculpturii” sau „Ruta patrimoniului multietnic din municipiul Caransebeș”, așezare atestată documentar la sfârșitul secolului al XIII-lea, care, de-a lungul secolelor, s-a aflat sub mai multe stăpâniri ce și-au lăsat amprenta asupra caracteristicilor culturale, etnografice și religioase ale așezării, așa cum o arată și bisericile de diferite confesiuni care se păstrează în oraș.


Ruta „Ținutul momârlanilor” a fost promovată de orașul hunedorean Uricani, care încearcă să supraviețuiască prin generosul potențial turistic pe care îl are.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.