Doi elevi timișeni, în echipele câștigătoare la European Juniors Training

Doi elevi timișeni, în echipele câștigătoare la European Juniors Training

0
DISTRIBUIȚI

În primele zile ale acestei luni s-a desfășurat la Timișoara cea de-a VIII-a ediție a concursului „European Juniors Training” – inițial „European IYPT – Juniors Training” – înregistrat la Ministerul Educației Naționale în calendarul competițiilor internaționale pe discipline școlare și proiecte educative desfășurate în România și în străinătate, la care participă elevii români, participarea la concurs fiind deschisă oricărui elev încadrat într-o unitate de învățământ liceal.

Competiția a fost lansată în anul 2017, din dorința de a relua practica utilizării experimentului la clasă în predarea fizicii și s-a orientat spre a-i determina pe elevi să își facă singuri montajul experimental, măsurătorile și prelucrarea lor, acestea fiind urmate de o dezbatere deschisă a soluțiilor propuse. „European Junior Training” a beneficiat de sprijinul Universității de Vest și a conf. univ. Mădălin Bunoiu, prorector responsabil cu strategia academică și relația cu studenții, pentru a aduce în competiție mai multe țări. Acesta este al doilea an în care concursul se îndepărtează de formatul inițial – reluarea luptelor de la IYPT – găsindu-și un drum propriu, în care elevii și-au montat singuri dispozitivul experimental, au prelucrat datele experimentale și au tras concluziile.

Echipele, mixte, stabilite prin tragere la sorți, au fost formate din câte doi elevi concurenți si un profesor cu rol de coordonare iar concursul a constat în realizarea – cu mijloacele puse la dispoziție de organizatori – a unui dispozitiv experimental care să permită măsurarea mărimilor fizice cerute în problemă, a prelucrării datelor experimentale și a susținerii publice în cadrul unei ședințe de „dezbatere” a soluției propuse, concurenții având dreptul să aibă asupra lor două coli de hârtie și un creion, în afara obiectelor asigurate de organizatori.

Subiectul din acest an a fost propus de dr.Sandu Golcea, profesor la Colegiul National „C.D.Loga” din Timișoara, iar din juriul condus de către Dr. Hans Jordans din Olanda, timp de zece ani președinte al Olimpiadei Internaționale de Fizică, au făcut parte dr.


Stefan Petersen din Germania,  coordonatorul lotului olimpic de fizică al Germaniei, Victor Păunescu (Romania), Apostolos Michaloudis (Grecia) și Mladen Matev ( Bulgaria).

În urma deliberărilor, pe primul loc s-au clasat două echipe – prima alcătuită din Theodora Kalaitzi din Grecia și Daniel Paul Rotaru, elev în clasa a XII-a liceului  teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara, iar cea de-a doua, din Anastasia Sonia Tanailidou din Grecia și Andrei Croitoru, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Coriolan Brediceanu” din Lugoj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.