Ucraina construieşte depozite subterane de muniţie pentru a aproviziona armata cu arme în eventualitatea unor întârzieri ale livrărilor militare de la statele occidentale, a spus preşedintele Volodimir Zelenski, la Forumul Economic Internaţional.
„Construim depozite subterane pentru producţia de arme astfel încât militarii ucraineni să se poată apăra chiar şi când livrările de la partenerii noştri întârzie”, a spus Zelenski.
Ucraina a produs drone şi rachete în contextul acestui război, în special pentru a „trimite războiul în teritoriul rusesc”, a mai declarat preşedintele ucrainean.
„Mai devreme sau mai târziu, Putin va simţi presiunea şi va vrea un singur lucru – pacea”, a spus acesta.
Construirea depozitelor subterane va ţine armele şi departe de atacurile ruseşti.
Preşedintele Zelenski a mers în Italia după vizita sa în Germania, unde a participat la reuniunea pentru Ucraina în format Ramstein şi unde a primit noi promisiuni de pachete militare occidentale.
Vizita în Italia este şi una strategică având în vedere că Italia deţine preşedinţia rotativă a G7 în 2024 şi că a anunţat că va împrumuta Ucraina cu 50 de miliarde de dolari, bani obţinuţi din îngheţarea bunurilor ruseşti. De asemenea, Italia va găzdui, în 2025, Conferinţa de Reconstrucţie, unde vor participa oficiali din 77 de ţări şi 500 de companii.
Între timp, cancelarul german, Olaf Scholz, cere statelor occidentale să grăbească livrările de arme către Ucraina şi a transmis că a agreat, alături de Zelenski, că este necesară includerea Rusiei în posibile negocieri pentru pace. Kievul vrea să invite reprezentanţi ruşi la o a doua conferinţă pentru pace, unde va fi prezentat planul lui Zelenski, realizat şi cu consultarea statelor internaţionale.
Cu toate acestea, Moscova a anunţat că nu va participa la conferinţă întrucât se desfăşoară în termeni pe care nu îi acceptă, referindu-se la condiţiile Ucrainei pentru încheierea războiului.
UPDATE Rusia a declarat că forţele sale au preluat controlul deplin asupra unui oraş din estul Ucrainei, în timp ce avansează spre Pokrovsk, important din punct de vedere strategic.
Forţele ruse, care controlează aproximativ o cincime din Ucraina de la invadarea acesteia în februarie 2022, avansează în estul Ucrainei în încercarea de a cuceri întregul Donbas.
Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au cucerit oraşul Novohrodivka, care se află la 12 km de Pokrovsk, un important nod feroviar şi rutier pentru forţele ucrainene din zonă. Oraşul avea o populaţie de 14.000 de locuitori înainte de război.
Statul Major al armatei ucrainene, într-un raport publicat duminică seara, a dat detalii despre luptele din sectorul Pokrovsk, inclusiv Novohrodivka. Acesta a declarat că 29 de încercări de a avansa au fost respinse, iar şapte încăierări continuă. „Trupele noastre iau măsuri pentru a menţine poziţiile desemnate”, se arată în raport.
Dar un interviu cu un ofiţer ucrainean difuzat săptămâna trecută de Radio Liberty a declarat că forţele ucrainene au abandonat Novohrodivka pe motiv că poziţiile de acolo nu erau favorabile apărării.
Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că o incursiune ucraineană în regiunea rusă Kursk nu a reuşit să încetinească înaintarea Rusiei în estul Ucrainei şi a slăbit apărarea Kievului de-a lungul liniei frontului, în semn de încurajare pentru Moscova.
Comandantul armatei ucrainene a declarat joi că incursiunea Kievului în regiunea Kursk funcţionează. Forţele ruse, a spus el, nu au făcut niciun progres în înaintarea lor spre Pokrovsk în ultimele şase zile.
El a spus că unul dintre obiectivele incursiunii din Kursk a fost de a muta forţele ruse din alte zone, în primul rând din Pokrovsk şi Kurakhove. Rusia a redirecţionat efective importante către Kursk, dar a consolidat, de asemenea, frontul de la Pokrovsk, a adăugat el.
Rusia controlează în prezent aproximativ 80% din Donbas.