La tranzacționarea terenurilor și clădirilor, din punctul de vedere al TVA, se impune analiza situației din perspectiva persoanelor impozabile. Operațiunile realizate de persoanele impozabile pot fi scutite sau taxabile, în mod obligatoriu ori facultativ, în funcție de o serie de aspecte specifice.
Certificatul de urbanism este documentul care încadrează un teren în categoria celor construibile sau cu altă destinație în momentul vânzării de către proprietar.
În cazul vânzării de terenuri construibile, operațiunea va fi impozabilă prin efectul legii, TVA aplicându-se în mod diferențiat în funcție de statutul cumpărătorului. Dacă acesta este înregistrat în scopuri de TVA conform art.
316 din Codul fiscal, se vor aplica măsurile de simplificare prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. g), factura fiind emisă fără taxă, cu mențiunea „taxare inversă”. În schimb, dacă beneficiarul nu este înregistrat în scopuri de TVA, factura se emite cu TVA 19%.
Pentru vânzarea de terenuri neconstruibile se acordă scutirea de taxă fără drept de deducere, însă vânzătorul are posibilitatea de a opta pentru taxare prin depunerea unei notificări la organul fiscal teritorial. Această opțiune este avantajoasă pentru evitarea calculului ajustărilor de TVA și a pro-ratei de deducere.
TVA vânzare teren – persoană fizică
Tranzacțiile imobiliare efectuate de persoanele fizice, implică câteva particularități și pot fi clasificate în trei categorii: operațiuni în afara sferei de aplicare a TVA, cele pentru care persoana fizică devine impozabilă, dar sunt scutite conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, și operațiuni taxabile, pentru care este necesară înregistrarea în scopuri de TVA.
Toate detaliile, pe legalbadger.org.