Amintiri muzicale din comunism: seria de evenimente a debutat cu un dj...

Amintiri muzicale din comunism: seria de evenimente a debutat cu un dj set susținut de George Staicu și o întâlnire cu Ioan Băcălete, o figură emblematică a scenei de jazz din Timișoara (foto)

0
DISTRIBUIȚI

Seria de evenimente incluse în proiectul „Jazz și viață socială în comunism” al Arhivei de Sunet dedicată orașului Timișoara a debutat la sfârșitul săptămânii trecute la Casa Artelor, cu vernisajul expoziției ce cuprinde crâmpeie din istoria muzicală a orașului nostru. După vernisajul expoziției, la fața locului a avut loc un dj set susținut de George Staicu (Muzica de Vest), care le-a propus celor interesați o incursiune în muzica jazz din fostele țări comuniste din anii 60 – 80, de pe viniluri, cu incursiuni în sunetele unor artiști ca János Kőrössy sau Harry Tavitian și Corneliu Stroe.

George Staicu Foto: Seba Tătaru

Duminică, în aceeași locație a avut loc o întâlnire cu Ioan Băcălete, o figură emblematică a scenei de jazz timișorene, care a vorbit despre experiența sa din cadrul clubului de jazz deschis în 1969 la Casa Arlus din Timișoata și amănunte interesante despre primul workshop de jazz din România. Ioan Băcălete este prezent cu istorioare inedite și în cartea Nostimade Muzicale, lansată de Johnny Bota, liderul formației Bega Blues Band.

Ioan Băcălete Foto: Andreea Săsăran

Seria de evenimente propusă de Arhiva de Sunet, continuă până în 23 octombrie la Timișoara.

Luni, 14 octombrie, de la ora 18, la Casa Artelor va avea loc o întâlnire cu Johnny Bota, muzician, profesor și scriitor, cofondator al formației Bega Blues Band, iar miercuri 15 octombrie, de la ora 19 la Muzeul Național de Artă, Sala Baroc, va avea loc concertul formației Amphitrio – What Freedom Sounds Like, în cadrul căruia trupa va lansa cel mai recent album al său, Timelines.


Joi 17 octombrie, de la ora 18 la Casa Artelor, Sala Studio va avea loc o întâlnire cu Marius Giura, președinte al Fundației Culturale Jazz Banat și director al Gărâna Jazz Festival, iar vineri în aceeași locație , de la ora 18 invitat este Victor Andrieș, jurnalist, om de radio și autor al unui blog dedicat jazzului. Luni 21 octombrie de la ora 18 la Casa Artelor invitat este Csaba Kalman, iar ultima acțiune inclusă în această serie de evenimente va avea loc miercuri 23 octombrie de la ora 18 la Pixel unde cei interesați vor avea parte de proiecția filmului CREATIV (regia Ioana Grigore, 2019), urmată de o discuție cu Virgil Mihaiu, scriitor și critic de jazz. Accesul la expoziție și evenimentele de la Casa Artelor și Pixel este liber, iar biletele pentru concertul Amphitrio de la Muzeul Național de Artă se găsesc aici.

Proiectul „Jazz și viață socială în comunism” este dezvoltat de Centrul Dialectic și face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.