Deputatul de Timiș Ben Oni Ardelean a vorbit în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE despre procesul îndelung prin care România încearcă să obțină ridicarea vizelor pentru cetățenii care călătoresc în Statele Unite ale Americii. Chiar dacă nu are informații certe, liberalul este optimistîn această privință.
„Vreau să vă dau un update pe povestea asta. În 2006 eram în congresul american, nu eram în politică, și câțiva prieteni, congresmeni americani, mi-au spus că sunt 28 de țări care au intrat pe visa waiving program. Voi nu ați intrat deloc, pentru că nimeni nu s-a bătut pentru voi. După aceea au existat diverse discuții, vrăjeli ieftine. Trecem peste povestea respectivă. A ajuns ambasador în America Andrei Muraru. Pe care îl respect foarte mult, care a făcut o muncă excepțională, nu are sens să o detaliez. Dar care a reușit să ridice vizibilitatea României de la sub nivelul mesei, la aici. Deja e cunoscut în congresul american, a vizitat personal, și am fost eu împreună cu el la sute de congresmeni și senatori americani. A mers în toate statele din America, a vizitat toate comunitățile românești. A avut o muncă absolut intensă, zi și noapte, muncind pentru statul român, pentru a-i crește vizibilitatea, pentru a-i crește importanța, pentru a crește nivelul de dialog și de performanță în zona aceasta. Și a reușit să vină cu această propunere care anul trecut, să vă spun sincer, nimeni nu-l credea. Nimeni nu-l credea. Adică și eu, care sunt prietenul lui, am spus: băi, îți asumi o chestie și ești cu ea publică, care s-ar putea să nu ducem noi. Pentru că existau două chestiuni: visa refusal și overstay-ul. Overstay-ul, adică statul peste viză. Eram jos, eram ok. Dar pentru cealaltă chestiune am fost la 17%. Anul trecut eram pe la 12% și trebuia să ajungem la 3%. Ceea ce era incredibil. Doar că anul trecut s-a mai întâmplat o chestiune. Unul dintre atașații noștri în America a fost numit subsecretar de stat pentru visa waiving program. Un tip extrem de capabil, care după două săptămâni de analize foarte rapide, m-am întâlnit cu el la guvern și mi-a spus, uite aici care este problema noastră: am 44 de «items» nerezolvate. 44 de chestiuni. Pe cooperare, pe legislație, pe aia, pe aia, pe aia. Ani de zile americane au avertizat de ele. și noi ne-am făcut că plouă. Toate guvernele României. Și ne-am uitat pe lista respectivă. Am început să o disecăm. Acesta și-a făcut o echipă și-a început foarte intens să lucreze. Ambasada, într-adevăr, ne-a dat sprijinul necesar”, a povestit Ben Oni Ardelean.
„Am un mare respect pentru această chestiune. Eu care am criticat deseori ambasada, cum bine știți și în diverse poziții publice, în care am spus, domnule, decizie politică, de ce nu fac chestiunea asta? Dar pe lângă faptul că statul român și-a dat concursul, a trimis toți polițiștii să-și ia vize, a trimis toți magistrații să-și ia vizele, s-a vorbit cu baroul de avocați să meargă să-și ia vize. Metoda poloneză. Încă nu avem informațiile finale vis-a-vis de ce s-a întâmplat. Pentru că ambasada din București nu ne poate da final, pentru că au existat români care au aplicat în Spania, în Italia, în Grecia, în Anglia, și nu avem rezultate de acolo. Și trebuie adunate și puse laolaltă. De aceea nu am un răspuns să vă dau acum. Dar sunt încrezător, datorită politicii, a viziunii, a demersurilor făcute, a efortului care s-a depus de ambele părți, că ajungem sub 3% ca să putem să intrăm în program. Deci trebuie să existe această bunăvoință să ajungem acolo, și sunt încrezător că vom fi.
Iar asta va fi din punctul meu de vedere un foarte mare imbold pentru a intensifica aceste relații”, a mai spus Ardelean, care a fost vicepreședinte al Comisiei de politică externă din Camera Deputaților.
O filială cu probleme
Deputatul de Timiș a abordat și subiectul filialei județene, care s-a confruntat cu probleme atât înainte și după alegerile locale din 2020, cât și înainte de scrutinul din acest an.
„Nu e o situație plăcută. Adică ce aș putea să spun acum după runda asta în care am pierdut oarecum și Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș după o strategie proastă de ani de zile, pe care eu am criticat-o. Adică n-am fost unul care să mă bag cu capul sub masă și să zic ce bine e, e foarte extraordinar cum tovarășul Groza conduce strategic organizația județeană. Nu, n-am spus asta. Dimpotrivă, am fost foarte vehement și încă din a doua zi, după ce Alin nica a preluat președinția consiliul județean și președinția partidului, am spus dacă îl iei pe acest individ lângă tine, pierzi tot. S-a întâmplat după trei ani jumate, dar s-a întâmplat, din păcate, și succesiunea asta de decizii proaste luate una după alta ne-au dus într-o situație extrem de complicată, și complicată pe termen lung. Eu nu văd o rezolvare rapidă la chestiunea asta, pentru că vom avea acum parlamentarele și prezidențiale, dar care ne va ține la nivel de județ într-o opoziție cel puțin patru ani”, a spus Ben Oni Ardelean, care consideră că liberalii sunt în opoziție, chiar dacă vor avea un vicepreședinte la consiliul județean.
Deputatul a indicat că îl vede pe Marilen Pirtea drept viitorul lider al filialei PNL Timiș.
„Marilen Pirtea este unul dintre cei patru rectori ai universităților din Timișoara, nu e venit de pe plantație, e profesor universitar. Este parlamentar cu deja două mandate, ceea ce presupune o experiență politică. Și bineînțeles că cu ajutorul celorlalți. Pentru că tu ca șef de filială, dacă n-ai în jurul tău oamenii foarte competenți sau nu te blindezi cu oameni foarte competenți, ai o problemă majoră. Acum, o calitate pe care Marilen Pirtea o are, am avut diverse discuții cu domnia sa pe diverse viziuni politice, abordări și mai departe. Dar o calitate pe care Marilen Pirtea o are, prin excepție, este că se înconjoară de oameni foarte deștepți. Uitați-vă la Universitatea de Vest pe care o conduce de ani de zile. Toți prorectorii, decanii pe care i-a avut, au fost oameni extrem de inteligenți. Ceea ce, ca să vă traduc din zona academică unde am fost și eu ani de zile și sunt în continuare, de obicei, un rector se înconjoară cu idioți. Ca să nu îi să nu îi pună în pericol funcția. Adică să nu vină cineva să zică, da domnule stai că peste 4 ani te contracandidez eu. Marilen a reușit să se înconjoară cu oameni foarte deștepți. De aceea și Universitatea de Vest a performat în anii ăștia. Are o vizibilitate internă și externă foarte bună. Ceea ce este un mare atu. Dacă Marilen, după ce va prelua filiala, și probabil că asta se va întâmpla, va reuși să facă aceeași politică de cadre pe care o are în Universitatea de Vest, eu cred că partidul are o șansă”, este de părere Ben Oni Ardelean.
UPDATE A doua zi după publicarea interviului de la PRESSALERT LIVE, ambasadorul României în SUA a confirmat faptul că a fost îndeplinit și ultimul criteriu necesar pentru aderarea la programul visa waver.