
De aproape trei ani prefect al județului Timiș, Mihai Ritivoiu s-a confruntat încă de la începutul mandatului cu probleme majore la Permise și Înmatriculări, serviciu aflat în subordinea prefecturii.
„În momentul când am depus jurământul de prefect, cred că 124 era numărul de zile de așteptare după ce luai sala. Deci de la proba scrisă pentru examenul auto, moto, examenul pentru carnet de conducător auto, până la momentul când dădeai orașul, proba practică. Pe lângă frustrarea pe care o resimte orice om care trebuie să mai stea încă 4 luni de zile să poată să-și ia carnetul, nu e normal să stai 4 luni de zile să nu poți să-ți iei carnetul, pentru că statul nu este în stare să se organizeze, mai era și un aspect care ținea de faptul că în 4 luni de zile uiți cunoștințele respective. Tu ai făcut o școală, ai făcut o probă practică, ar fi indicat să dai în acel moment examenul. După aceea să crească procentul de respinși, și tot ce înseamnă de aici”, a povestit Ritivoiu la PRESSALERT LIVE.
Cu câteva luni înainte de de numirea sa în funcția de prefect, SPCRPCIV Timiș a fost și ținta unei anchete anticorupție, nu mai puțin de 10 angajați fiind suspectați că au luat mită. Chiar și așa, lucrurile au început treptat să se eficientizeze.
„Serviciul de permise și înmatriculări din cadrul Prefecturii Județului Timiș a fost greu încercat. Dacă țineți bine minte, acum aproximativ 3 ani și jumate a fost o descindere a organelor de anchetă, ca urmare a cărora aproximativ 11 sau 12 cadre au fost trimise în judecată, unele dintre ele nu au mai putut lucra. Serviciul a fost profund, profund zdruncinat. Una din măsurile pe care am luat-o și de care sunt foarte mulțumit este că am înlocuit șeful serviciului în momentul când am venit, după câteva luni de zile. Iar actualul șef de serviciu, care între timp a dat și concurs pe post și a trecut de la interimat la definitivat, a reușit cu resursele restrânse de personal, pentru că în continuare avem, vă dau așa doar niște cifre aproximative, la un număr de aproximativ 40 de persoane cât este statul de funcții la acest serviciu, noi avem vreo 25 de persoane încadrate.
Deci avem vreo 14-15 posturi libere, din cei 25 mai sunt concedii medicale, concedii de maternitate. Deci 60%, 60-65% este gradul de ocupare a funcțiilor și automat de prestare a serviciilor care ar trebui să fie făcute”, a explicat prefectul.
Timpul de așteptare a scăzut de la 124 de zile la 2-3 zile, „(…) ca urmare unui mix de măsuri făcute la nivelul serviciului, în sensul în care o parte din cei care se ocupau de înmatriculări au fost trimiși să-și ia atestatul de examinator auto, pentru că nu-i suficient să fii cadru, ci trebuie să ai și acel atestat ca să poți să dai examenul auto, să îi evaluezi pe cei care se înscriu pentru obținerea permisului. Și atunci, bineînțeles că jonglăm cu termenele, în sensul în care în momentul când timpul e prea mare la permise auto, la examen, mutăm din cei de la înmatriculări către examen auto. După care putem să-i mutăm înapoi la ghișeu, la sediul serviciului pentru a face înmatriculări. Într-o perioadă acele înmatriculări care aveau și el un termen de 92 de zile. La un moment dat pe un conducător auto care săracul și-a făcut programare de la 92 de zile și el avea termen 90 de zile să-și schimbe certificat de înmatriculare. Și acolo, după o perioadă în care am ajuns la 7-10 zile, acum timpul variază undeva între 20-30 de zile, dar spre deosebire de examenul auto, este un subiect pe care dacă cineva îl poate programa și nu creează o frustrare. Adică tu știi că poți să-ți programezi în următoare 2-3 săptămâni, nu îți ia nimeni certificatul, nu te amendează și atunci e un lucru care poate suporta mai multă amânare decât frustrarea să dai sala, să știi că trebuie să stai 3 luni de zile până dai orașul. Acestea sunt măsuri de bun simț, absolut nimic spectaculos, dar oameni aplecați care vor să-și facă treaba. În plus avem un ghișeu în care nu se mai fac doar programări online, contrar poate a ceea ce însemna trendul momentului, pentru că dacă țineți minte ne-am confruntat cu un subiect în care noi spuneam atunci mafia înmatriculărilor. Erau ocupate toate rezervările online și veneau 30% din cei care făceau rezervări, dar psihoza era propagată că ii coadă și stai în nebunie 90 de zile. De fapt nu erau 90 de zile, dar erau programările blocate și oamenii nu veneau la programări. Și atunci avem și un ghișeu în care dimineața se dau numere de ordine și un om dacă-i hotărât și merge într-o zi, până după-amiază își rezolvă problema”, a mai spus Mihai Ritivoiu.