La Timişoara începe Mondialul de Pangration Athlima. Premieră naţională aproape ignorată de...

La Timişoara începe Mondialul de Pangration Athlima. Premieră naţională aproape ignorată de autorităţi: „O să rămână în istoria oraşului”

0
DISTRIBUIȚI

De vineri până duminică, în sala „Constantin Jude” are loc cea de-a X-a ediţie a Campionatului Mondial de Pangration Athlima, un sport strămoş al artelor marţiale de azi. Competiţia internaţională a fost atrasă pe Bega de fraţii Simon, prin clubul lor ACS Rinocerul Negru. Ei sunt medici stomatologi de profesie, dar şi sportivi cu titluri pe tatami. Principala provocare a celor doi, alături de federaţia naţională a fost atragerea sprijinului autorităţilor, care nu s-au arătat prea curioase de eveniment deşi acesta face o reclamă frumoasă Timişoarei printre străinii deja sosiţi.

„E un eveniment unic în Timişoara, pentru prima dată în România Federaţia Internaţional de pangration athlima organizează Campionatul Mondial aici, competiţia e organizată din doi în doi ani. Suntem fericiţi să avem câteva delegatii care s-au bucurat de acest oraş, încântaţi de ce au văzut aici. O să rămână în istoria oraşului”, a desclarat organizatorul Cătălin Simon, campion european în Lituania anul trecut.

Sportivii aşteptaţi să lupte în diversele categorii ale competiţiei sunt din ţări variate, precum Australia, Lituania, Letonia, Grecia, SUA, Nigeria sau Camerun şi bineînţeles România, care are nu mai puţin de 61 de participanţi. Iniţial trebuiau să fie reprezentanţi din 30 de ţări, dar au fost multe probleme cu vizele, inclusiv din cauza conflictelor din zonă. Nu au mai ajuns sportivii din Nepal, India, Uganda, Africa de sud ori Somalia, dar nici cei din Israel, Rusia, Iran, Irak, Belarus ori Turkmenistan..

„E obositor, sunt foarte multe lucruri de făcut. Nu am primit suportul pe care ni s-a promis anul trecut. Nu atât pentru mine, cât pentru echipa de organizare”, a spus Gheorghe Cojocaru, preşedintele FR Pangration Athlima, cu referire la autorităţile locale. „La sfârşitul lui iunie am făcut cerere să se suplimenteze, nu a acoperit cheltuielile. Noi am cerut pentru că organizarea implica foarte mulţi bani, la 1,5 milioane lei. Am primit 150.000 lei”, a precizat acestea despre sprijinul de la stat. Restul sume, din fonduri private a fost suplinită până la 1 milion de lei. În sprijinul organizatorilor a venit şi Univ. de Vest, care a cazat 28 de persoane în garsonierele lor.

„Nu prea mai finanţează partea de sport. Promovează tot felul de parade… treaba lor (…) Mediul privat ne-a susţinut, autorităţile locale au arătat că noi nu contăm pentru ei. Absolut deloc. Probabil va fi un final al sportului, la nivel naţional. Nu se investeşte şi acolo unde se investeşte, pe româneşte, se fură! Viitorul sportului în România e planul privat. Nu s-au alocat fonduri pentru un Mondial. Nu reuşim să susţinem. E foarte ruşinos”, a precizat Alexandru Simon, la rândul său în echipa de organizare, dar şi competitor.

În ceea ce priveşte sprijinul dinspre CJ Timiş, din partea preşedintelui Alin Nica, aflat pe final de mandat, Cătălin Simon a adăugat: „Am fost efectiv scos din birou… De la viceprimarul Tabără am primit sala, în rest uşile ne-au fost inchise. Ne-am zbătut (…) Îl vom duce la bun sfârşit cu toate eforturile”

Reprezentanţi ai federaţiilor internaţionale, impresionaţi de Timişoara: „M-am rătăcit, un străin m-a dus cu maşina la arenă!”

„Îi cunosc de mult pe cei doi fraţi, suntem pregătiţi, aşteptăm, suntem onoraţi să avem oportunitatea de a lupta aici.


Oraşul e frumos, sunt foarte bucuros (…) E foarte popular, creşte, pangration poate fi introdus tinerilor care pot fi lideri pe viitor. Creşte, mă bucur să fie Team USA aici şi să reprezentăm ţara”, a spus şi Dave Sixel, preşedintele Federaţiei SUA Pangration Athlima.

„Nu ne cunoaştem adversarii, nu ştiu dacă au ajuns la hotel, asta e partea frumoasă la o asemenea competiţie. Noi nu îi ştim, nici ei nu ne cunosc stilul nostru”, a subliniat Cătălin Simon.

Cei doi fraţi Simon vor lupta amândoi la categoria +105 kg. Alex, fratele mai mic cu şapte ani va lupta în toate cele cinci probe la adulţi (+21 ani), în timp ce Cătălin e la secţiunea masters.

Arbitri sunt şi ei din ţări variate, precum Germania, SUA ori Lituania. Vor fi aproape 600 de lupte, cu peste 200 de sportivi înscrişi.

Mulţumesc federaţiei române, mă aştept ca cei mai buni competitori să participe şi să arate sportivitate. Mulţumim oraşului pentru ospitalitate. De 20 de ani existăm ca federaţie. Am auvt mereu mondial şi europene, ne-a luat doi ani coronavirusul. Vrem să arătăm că e un sport sănătors pentru copii şi tineri, ca ei să se dezvolte armonios. Scopul e ca pangration să devină sport olimpic, aşa cum a fos acum 2.000 de ani… Avem practic şapte discipline, sportivii noştri au abilităţi în sporturi de contact diferite. Şi avem câte ceva pentru fiecare, full contat, semicontact grappling, etc. Ca secretar general vreau să mulţumesc organizatorilor, ei fac sacrificii personale şi profesionale pentru a organiza aici competiţia. Dorinţa mea e ca acest sport să crească. În 2026 SUA va organiza competiţia şi vom avea Adunarea Generală pentru a stabili următoarele competiţii”, a declarat Panagiotis Kanellopoulos, secretarul general al Federaţiei Mondiale Pangaration Athlima.

„Am venit prima dată în România comunistă, am practicat zeci de ani sporturile de contact. E un sport foarte variat. M-am rătăcit aici şi o persoană de la care am cerut direcţii m-a dus cu maşina la arenă. Am făcut sport toată viaţa, e ca o obsesie. Eu vin dintr-o ţară ospitalieră, am pierdut bagajele in zbor dar s-a meritat … Noi în Australia am permis oricărui doreşte să participe, poţi fi din karate, dacă respecti etosul si regulile din pangration. Înotul e principalul sport în Australia. Avem rugby, fotbal, e o comunitate foarte mare de bulgari, români, ex-iugoslavi în Australia, e un mare mix”, a conchis Constantinos Ilias Papaioannou, preşedintele Federaţiei Australiene Pangration Athlima, cel care a avut şi rol de traducător pentru secretarul general al Federaţiei Mondiale Pangaration Athlima.

În Sala Sporturilor „Constantin Jude”, unde azi joacă atât SCM Poli – Suceava, la handbal (ora 16), cât şi SCM Timişoara – Corona Braşova, la baschet (ora 19) pentru că în weekend arena va aparţie competiţiei mondiale, vor fi instalate trei suprafeţe iar lupta de pe „scena” principală va fi transmisă în direct de TVR Timişoara. Competiţia se deschide astfel oficial vineri, de la ora 11, cu lupte de kato pe suprafaţa din stânga, semicontact pe mijloc, respectiv full contact dreapta. Duminică, în funcţie de numărul de lupte, care poate varia din motive de abandon, va avea loc şi festivitatea de închidere. Accesul în bătrâna „Olimpia” e gratuit şi se face uşor pe lateral din cauza lucrărilor de renovare care întârzie să se încheie.

Pangration athlima are origini în Grecia, undeva în jurul anului 648 înaintea erei noastre. Competiţia va avea şi două probe demonstrative. Cele de luptă efectivă sunt în număr de cinci: Agon Imiepafis, Agon Epafis, Kato Pangration, Pleris Agon şi Pyx Lax. Participă cadeţi 12-14 ani, juniori 15-17 ani, tineret 18-20 ani, seniori +21 şi veterani +35.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.