
Israelul a bombardat duminică ținte din Liban și Fâșia Gaza înaintea împlinirii unui an de la atacurile din 7 octombrie care au declanșat războiul, în timp ce ministrul israelian al apărării a declarat că toate opțiunile sunt deschise pentru represalii împotriva Iranului, marele inamic.
Rachetele Hezbollah lansate duminică târziu au trecut de sistemele israeliene de apărare aeriană și au aterizat în Haifa, al treilea oraș ca mărime din Israel, provocând pagube clădirilor, a declarat poliția, citată de Reuters. Mass-media israeliană a raportat 10 persoane rănite în atacuri cu rachete în Haifa și în orașul Tiberias.
Hezbollah a declarat că a vizat un sit militar la sud de Haifa cu o salvă de rachete „Fadi 1”.
Atacurile aeriene israeliene au lovit suburbiile sudice ale Beirutului duminică, în cel mai intens bombardament asupra capitalei libaneze de când Israelul și-a intensificat lupta împotriva grupului Hezbollah, susținut de Iran, luna trecută. Mingi mari de foc au luminat orizontul întunecat și bubuituri s-au auzit în Beirut.
Armata israeliană a declarat că avioanele de vânătoare au lovit ținte din Beirut aparținând cartierului general de informații al Hezbollah și depozitelor de arme. De asemenea, loviturile au vizat Hezbollah în sudul Libanului și în zona Beqaa.
Militanții conduși de Hamas au lansat rachete în Israel din Gaza la începutul atacurilor din 7 octombrie anul trecut.
Atacurile Hamas din acea zi au ucis 1.200 de persoane și peste 250 au fost luate ostatice, potrivit cifrelor israeliene. Acestea au provocat o ofensivă israeliană în Gaza care a devastat enclava de coastă dens populată și a ucis aproape 42.000 de persoane, potrivit autorităților sanitare palestiniene.
În ajunul aniversării, manifestanții pro-palestinieni au protestat împotriva Israelului în întreaga lume, de la Jakarta la Istanbul și Rabat, după ce sâmbătă au avut loc mitinguri în marile capitale europene, dar și la Washington și New York.
Iranul a lansat un atac cu rachete asupra Israelului săptămâna trecută ca răspuns la operațiunile sale din Liban și Gaza, unde militanții Hezbollah și Hamas sunt aliații Teheranului într-o așa-numită Axă a Rezistenței.
Israelul, care afirmă că obiectivul său este întoarcerea în siguranță a zeci de mii de cetățeni în casele din nordul Israelului, a promis represalii pe fondul temerilor că tensiunile vor escalada într-un conflict regional total.
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat duminică că Israelul va decide independent cum să răspundă Iranului, chiar dacă se coordonează îndeaproape cu aliatul SUA.
„Totul este pe masă”, a declarat Gallant, care urmează să se întâlnească miercuri cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin. „Israelul are capacități de a lovi ținte apropiate și îndepărtate – am dovedit-o”.
În timp ce SUA a declarat că nu va sprijini atacuri asupra siturilor nucleare iraniene, președintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că se discută despre atacuri israeliene asupra instalațiilor petroliere ale Iranului.
Israelul a respins o solicitare de încetare a focului susținută de SUA în lansarea operațiunilor terestre în Liban.
Duminică, guvernul SUA a reacționat la bombardamentele intense ale Israelului în această regiune, afirmând că presiunea militară poate permite diplomația, dar poate duce și la erori de calcul.
Atac cu rachetă la Haifa
Cel puțin cinci persoane au fost rănite duminică în Haifa în urma unui atac cu rachete al Hezbollah, care pare să marcheze prima dată când gruparea militantă susținută de Iran a lovit orașul din nordul Israelului în conflictul său cu Israelul, relatează CNN.
Hezbollah a declarat că a lansat rachetele către baza militară israeliană Carmel, în timp ce autoritățile israeliene au raportat că au căzut rachete în jurul orașului.
Spitalul Rambam din Haifa a declarat că tratează șase persoane care au fost afectate de atac. O persoană a fost „rănită ușor până la moderat”, iar alte patru au fost „rănite ușor” din cauza șrapnelului, a spus spitalul.
O a șasea persoană a fost tratată pentru atac de panică, a adăugat acesta.
Serviciile de urgență israeliene Magen David Adom au declarat că au tratat două persoane la fața locului – un băiat de 13 ani cu un traumatism cranian cauzat de șrapnel și un bărbat de 22 de ani care a fost lovit de o fereastră care a căzut din cauza exploziei.
Potrivit poliției, în două zone principale au fost semnalate resturi și șrapnel de către poliție și de către experții în dezamorsarea bombelor.
Forțele de apărare ale Israelului au declarat anterior că au reperat cinci proiectile trase spre oraș și au încercat să le intercepteze, însă câteva dintre rachete au aterizat.
Oficialii israelieni spun că Hezbollah a tras peste 100 de rachete peste graniță duminică. Israelul și-a continuat campania extinsă de bombardamente asupra sudului Beirutului și a zonelor învecinate din Liban, care a ucis peste 1 400 de persoane în ultimele două săptămâni, potrivit autorităților libaneze.
Israelul marchează momentul
Israelienii marchează luni primul an de la atacul devastator al Hamas care a declanșat un război care a stârnit proteste în întreaga lume și riscă să declanșeze un conflict mult mai amplu în Orientul Mijlociu, scrie Reuters.
Ceremoniile și protestele din Ierusalim și din sudul Israelului au fost programate să înceapă în jurul orei 06:29 a.m., ora la care militanții conduși de Hamas au lansat rachete în Israel la începutul atacului din 7 octombrie anul trecut.
Aceștia au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au luat aproximativ 250 de ostatici în Gaza, potrivit cifrelor israeliene.
Luni, forțele de securitate erau în stare de alertă maximă în întreaga țară, au declarat armata și poliția, anticipând posibile atacuri palestiniene planificate pentru aniversarea zilei de 7 octombrie 2023, când a început cea mai sângeroasă vărsare de sânge din conflictul israeliano-palestinian vechi de decenii.
Atacul Hamas asupra comunităților israeliene din jurul Fâșiei Gaza și campania neîncetată de răspuns a Israelului au destabilizat Orientul Mijlociu, în timp ce amploarea crimelor și a distrugerilor a îngrozit oamenii din întreaga lume.
În afara Israelului, sunt așteptate demonstrații în întreaga lume împotriva ofensivei sale în Fâșia Gaza, care a devastat enclava de coastă dens populată, a ucis aproape 42.000 de persoane, potrivit autorităților sanitare palestiniene, și a strămutat majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori.
Pentru Israel, atacul surpriză al grupării islamiste palestiniene a fost unul dintre cele mai grave eșecuri de securitate pentru o țară care se mândrește cu o armată puternică și sofisticată.
Atacul a condus la cea mai mortală zi din Israel, a distrus sentimentul de securitate al multor cetățeni și a dus încrederea acestora în liderii săi la noi minime.
Majoritatea morților au fost civili, inclusiv femei, copii și bătrâni, uciși în casele lor, pe drumuri și la un festival de muzică în aer liber – precum și soldați aflați în bazele militare din apropierea graniței cu Gaza.
În Gaza, au rămas 101 ostatici, în timp ce forțele israeliene își continuă misiunea de a pune capăt dominației Hamas asupra enclavei și de a-i demola capacitățile militare.
Însă centrul de interes al războiului s-a mutat din ce în ce mai mult spre nord, în Liban, unde forțele israeliene fac schimb de focuri cu Hezbollah de când gruparea susținută de Iran a lansat un atac cu rachete în sprijinul Hamas la 8 octombrie.
Ceea ce a început ca schimburi de focuri zilnice limitate a degenerat în bombardamente asupra bastionului Hezbollah din Beirut și într-o ofensivă terestră în satele de frontieră, menită să elimine luptătorii Hezbollah de acolo și să permită întoarcerea zecilor de mii de israelieni evacuați din casele lor din nordul țării.
Atacul Israelului, care a ucis peste 1.000 de persoane în ultimele două săptămâni, a declanșat o fugă masivă din sudul Libanului, unde au fost strămutate peste 1 milion de persoane.
O serie de asasinate israeliene din ultimele luni, care au ucis șefi ai Hezbollah și Hamas, și un atac sofisticat asupra Hezbollah prin intermediul pager-elor și radiourilor au redat israelienilor un oarecare sentiment de securitate.
Dar au provocat, de asemenea, atacuri fără precedent cu rachete din partea Iranului, stârnind temeri legate de un război regional cu un inamic puternic. Israelul nu a răspuns încă la al doilea tir iranian de la 1 octombrie, dar a promis un răspuns dur.
Foto: arhivă