Complexul Muzeal Arad găzduiește, timp de trei zile, cea de-a treia ediție a evenimentului „vin la Curte”, dedicat culturii vinului și promovării podgoriei Miniș-Măderat, care se întinde de la Radna până la Ineu, precum și a altor valori locale din regiunea arădeană. Acesta va avea loc între 11 și 13 octombrie, „vedeta” fiind, de această dată, renumitul vin roșu din podgoria arădeană, recunoscut pentru calitățile sale la nivel internațional.
Dacă localitățile Păuliș, Cladova, Barațca, Șiria, Galșa, Mâsca, Pâncota și Măderat sunt cunoscute pentru vinurile albe, podgoriile de la Miniș s-au impus cu unicele vinuri roșii transilvănene. Vinul din podgoria Aradului era recunoscut pe plan internațional încă încă din secolul al XIX-lea, fiind exportat în Austria, Elveția, Germania, țările balcanice, iar în cantități mai mici în Rusia, India, America de Sud și Australia. Soiul Mustoasă de Măderat era apreciat chiar de regele României Ferdinand care îl solicita întotdeauna când vizita hotelul lui Sever Bocu de la Techirghiol, așa cum menționează acesta în memoriile sale. Producătorii care participă la această ediție sunt cei care reprezintă cramele Balla Géza (Miniș), Dradara (Mocrea), Andronic (Mâsca-Măderat),Menessi (Mâsca-Măderat) și Elite Wine (Mâsca), și care vor oferi vizitatorilor vinuri selecte și gustări savuroase, într-un acompaniament muzical pe măsură.
Cu acest prilej va fi deschisă și o expoziție cu obiecte legate de tradiția viticolă a podgoriei Aradului, în organizarea Complexului Muzeal Arad. Bunurile de patrimoniu care fac parte din colecția de etnografie a Complexului Muzeal Arad, evidențiază câteva aspecte ale viticulturii practicată încă din vechime pe aceste meleaguri, în special în zona podgoriei Aradului, una din principalele podgorii ale Transilvaniei, renumită pentru vinurile albe și roșii de masă de la Miniș – Ghioroc și Mâsca – Măderat. Obiectele prezentate sunt unelte folosite în dogărit, meșteșugul care produce recipientele pentru păstrat vinul – butoaiele, precum și rindele de diferite tipuri, doage, cercuri de fier sau ”șeitău” (presă) pentru strâns doagele, obiecte de ceramică, căni de vin, pahare și tipărituri de popularizare a culturii viței de vie și a producerii vinului, sau revista „România viticolă”. Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” invită publicul la „Povestea vinului în Podgoria Miniș-Măderat”, o expoziție de fotografii care reprezintă o incursiune vizuală în bogata istorie și tradiție viticolă a județului Arad, aducând în prim-plan unul dintre cele mai reprezentative centre viticole, cel de la Ghioroc. Evenimentul va mai fi marcat de vernisajul expoziției de pictură „Serată colorată”, semnată de Alina Oana Morar și de concertul susținut de trupa „Contempo”, în a căror muzică se identifică motive clasice europene sau inspirate din muzica populară autentică, jazz și alte genuri, într-o altă perspectivă.
Cu prilejul ediției de toamnă a evenimentului „vin la Curte”, expozițiile muzeului vor avea un orar special, fiind deschise între orele 10:00 și18:00. Vor fi deschise expoziția de arheologie, recent inaugurată, care prezintă cele mai importante descoperiri de pe teritoriul județului, muzeul de Științe ale Naturii care pune în valoare biodiversitatea județului, un loc aparte fiind rezervat parcului natural Lunca Mureșului, pinacoteca, constituită în mai bine de o sută de ani din lucrări semnate de nume care au marcat istoria artei central-europene, și expoziția „Tezaur 1848-1849”, cu valoroase obiecte de patrimoniu.