Apel al ministrului de Externe: „Cetățenii români care au și pașapoarte ale...

Apel al ministrului de Externe: „Cetățenii români care au și pașapoarte ale Republicii Moldova, să participe la alegeri”. Ce spune despre dezinformarea rusă

0
DISTRIBUIȚI

Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, a vorbit în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE despre alegerile din Republica Moldova și sprijinul României pentru țara vecină.

„Agenda europeană și susținerea parcursului european al procesului de integrare a Republicii Moldova a fost și rămâne o prioritate pe agenda de politică externă a României. Prin alegerile prezidențiale și respectiv referendumul pentru integrarea europeană, Moldova trece, ca să spun așa, prin momente istorice și sunt alegeri istorice din acest punct de vedere, pentru că vorbim aici de o opțiune foarte clară cu un candidat care a făcut foarte mult pentru parcursul european al Republicii Moldova și o opțiune de viitor până la urmă. România a fost întotdeauna o susținătoare fermă a acestui parcurs european și am văzut-o în sprijinul pe care l-am acordat atât în ceea ce privește deciziile de la Bruxelles, dar mai ales sprijinul direct pentru cetățenii Republicii Moldova”, a spus ministrul de Externe.

Influența Rusiei este un pericol real în ceea ce privește rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, implicarea Moscovei într-un adevărat război informațional fiind dovedită.

„România, împreună cu alți parteneri, a semnalat constant în ultima perioadă riscurile în ceea ce privește așa zisul război hibrid dus de Rusia în Republica Moldova. Și cred că dovezile pe care le-au prezentat autoritățile de la Chișinău sunt clare în acest aspect și, din păcate, ele continuă. Practic am văzut o campanie coordonată, sistematică, de atac la instituțiile democratice și această încercare de denaturare a alegerilor, atât în cazul referendumului, cât și în cazul alegerilor prezidențiale. Și așa cum am spus, au fost foarte clar expuse de către autoritățile de la Chișinău. Evident că ele continuă. Și aici vorbim de influențele ruse și de acest război hibrid pe care Rusia, din ce în ce mai activ, încearcă să-l ducă inclusiv pe continentul european. Este un subiect pe care l-am discutat frecvent nu numai la NATO, dar și la Uniunea Europeană și să vedem de o manieră coordonată cum putem să reacționăm la aceste atacuri hibride, până la urma, sofisticate, inclusiv în plan european”, a dezvăluit Luminița Odobescu.

Aceasta îi îndeamnă pe românii care au și cetățenie moldovenească să participe la turul 2 al alegerilor.

„Ceea ce este foarte important în perspectiva alegerilor, turului 2 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, este apelul către cetățenii români, care au și pașapoarte ale Republicii Moldova, să participe la aceste alegeri, pentru că pot să facă diferența.


Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, pentru că aici este viitorul și al copilor, dar și al cetățenilor săi. Deci vedem foarte clar diferența dintre est și vest. Vedem că toate investițiile care au fost făcute de către Uniunea Europeană, de către România, sunt investiții în viitor. Pentru că reparăm șosele, reparăm școlile, instituțiile de cultură, sprijinim tineretul, sprijinim copiii, sunt lucruri care vor avea efect asupra calității vieții din Republica Moldova. Și acest lucru nu este făcut de Rusia, este făcut de Uniunea Europeană și de România. Și acest lucru face diferența. Este foarte important și avem un candidat foarte clar, care are o opțiune europeană foarte clară. Și aici vorbim de o decizie istorică și de o opțiune foarte clară. Și fac un apel la cei care se află în România, cetățenii români, care au și pașaport al Republicii Moldova, să participe la aceste alegeri”, a îndemnat Luminița Odobescu.

„Evident nu este responsabilitatea mea, ca ministru de Externe, de a discuta și de a prezenta aceste informații, sunt instituții care au responsabilități în acest domeniu. Ceea ce ne preocupă pe noi în general și aici lucrăm, așa cum am spus, cu partenerii din celelalte state membre UE, dar și NATO, este să vedem cum ne putem coordona să facem față la orice tip de amenințare hibridă. Vorbim în general acum în plan european. (…) Ceea ce ține de competența Ministerului de Externe este acest dialog în plan european, în cadrul NATO, pe aceste aspecte importante, care sunt într-un fel relativ noi, pentru noi, ca să spun așa, dar care am început să le discutăm și să ne coordonăm cât mai activ și mai implicat. Eu zic că statul român este pregătit. Avem instituții solide, se discută, se coordonează, dar, evident, întotdeauna trebuie să fim și mai bine pregătiți și să discutăm, pentru că sunt chestiuni noi, sunt chestiuni sofisticate, și trebuie să le discutăm și cu ceilalți parteneri. Dar eu am încredere în instituțiile statului român”, a mai spus ministrul de Externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.