Cosmin Popescu despre cazul șpăgilor: „Începe să ia o turnură pe care...

Cosmin Popescu despre cazul șpăgilor: „Începe să ia o turnură pe care eu n-o înţeleg”. Măsurile luate pentru scăderea corupţiei la USV Timişoara (video)

1
DISTRIBUIȚI

Invitat la PRESSALERT LIVE, prof. dr. Cosmin Alin Popescu, rectorul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, a vorbit despre cazul „mită de la studenţi” şi cum încearcă să scadă nivelul de corupţie din instituţia de învăţământ superior.

Întrebat despre cazul în care conf. dr. Maria Moatăr, prodecan la Facultatea de Inginerie și Tehnologii Aplicate din cadrul instituției de învățământ, a fost prinsă în flagrant luând mită de la un studen, şi care, alături de şeful de lucrări Dragomir Petru Ioan, director Departament Silvicultura, şi şeful de lucrări Carolina Ştefan, a intrat în vizorul DNA, rectorul USV a răspuns: „Au fost trei colegi. Nu (n.r. a avut semnale) despre această situaţie, despre altele da. Despre aceste trei persoane nu. Despre altele da. Şi am procedat foarte categoric, foarte categoric. Chemând decanul facultăţii, directorul de departament şi persoana în cauză. Au fost situaţii în care, la discuţii, am chemat inclusiv student, respectiv studentă în ultima situaţie, căreia i-am asigurat… şi eu vreau să cred că lucrurile s-au rezolvat în maniera în care le-a putut rezolva Universitatea. Aici e altceva şi văzând cum se derulează lucrurile în perioada aceasta eu propun atenţiei dumneavoastră derularea acestor situaţii. În sensul că n-am susţinut şi nu susţin astfel de chestiuni în Universitate. Mă afectează foarte mult personal, pentru că dacă ar fi fost copilul meu în acea situaţie m-ar fi deranjat foarte mult. Copilul este trimis la şcoală să înveţe. Dar dacă are de plătit restanţe, să le plătească în contul Universităţii. Dar dacă are de plătit material de studiu, îl plăteşti în contul universităţii, în mod normal aşa se întâmplă, şi-n Anglia şi-n Italia, peste tot. Nu iau eu banii. Indiferent ce s-ar fi făcut cu acei bani. Că s-ar fi susţinut universitatea sau eu ştiu.. explicaţii pot fi multe.

În aceste cazuri, în primul rând am căutat. Până în momentul în care se judecă, în comunicarea mea instituţie cu instituţia care judecă, e menţionat foarte clar de către judecător. Chiar dacă sunt situaţii lipsite de moralitate, are prioritate prezumţia de nevinovăţie. Până se finalizează, colegii sunt în universitate. Din păcate nu vor mai putea să predea până la momentul pronunţării deciziei instanţei. Nu s-au putut întâlni cu studenţii. E aiurea, cei de la care s-au solicitat banii, indiferent pentru ce s-au solicitat, pentru că USV nu a solicitat bani pentru nu ştiu ce acţiuni. Să te întâlneşti cu ei, să mergi la amfiteatru. E o chestiune de deontologie, dacă-mi este permis.


Dar se pare că există deranj în sensul acesta şi din păcate USV e dată în judecată pentru faptul că am afectat o anumită situaţie. Nu de toţi trei, dar da. Că nu se pot întâlni cu studenţii, să predea. Şi-n glumă pare o situaţie venită din altă galaxie, darămite pentru o instituţie de învăţământ superior …vorbim de nişte reguli, la care trebuie să ţinem. Din punctul meu de vedere începe să ia o turnură pe care eu n-o înţeleg. Dar eu cred în continuare în justiţia românească şi nu sunt nici pe departe şi colegii mei mă cunosc, răzbunător, să doresc răul cuiva”.

Rectorul Cosmin Popescu a recunoscut că şi la USV au existat cazuri de hărţuire sau abuzuri de natură sexuală. „Prin trimiterea acasă a agresorului. Nu ştiu dacă sunt trei ani. Mai avem acum o situaţie aparent incertă. Am discutat cu decanul, cu şeful de departament… un domn, că în cea mai mare parte ăsta e se pare tandemul exemplificat. Un domn dascăl, care, din motive cunoscute doar de dumnealui, se comportă într-o formă nepermisă, prin atingeri şi vorbe, cu o domnişoară studentă. Unele spun şi le felicit şi am făcut-o şi unele nu spun. Dar am trimis acasă, unii înţeleg, alţii nu”, a explicat acesta modul în care a procedat. „Noi nu vorbim de cazuri din preistorie. În momentul în care iei o astfel de decizie e foarte bine să fii fundamentat. Nu pot să vorbesc de chestii grele dacă nu avem ceva în spate”, a adăugat cu referire la o eventuală judecată în justiţie.

Rectorul Universităţii de Ştiinţele Vieţii admite că există corupţie în instituţia de învăţământ, dar susţine că aceasta e în scădere mai ales după ultimele cazuri.

„Ţinând cont că am reuşit să supăr foarte mulţi colegi, cel puţin din spusele unora, colegi relativ apropiaţi, că am deranjat cu mesaje transmise colegilor mei, legat de atenţionare şi de aspecte care ajung pe surse prin comunicări instituţionale între o universitate şi alte instituţii. Vreau să vă spun că a scăzut, nu vreau să mă refer absolut la procente. Raportat la numărul de colegi, l-aş situa undeva înspre 3-4%. Dacă nu recunoşti problema nu ai nicio şansă să rezolvi problema. Eu nu am timp. În această universitate se pot face lucruri mari. Am trăit şi trăiesc dezamăgiri pentru că unii colegi nu înţeleg ce înseamnă să ai această şansă să ţii în mână viitorul unui tânăr. Eu le-am spus foarte clar: oameni buni, tăiem aripile tinerilor crezând că suntem într-un castel dinăsta de cristal şi nu mai este nimeni ca noi…”, a conchis Cosmin Alin Popescu.

1 COMENTARIU

  1. Infractorii universitari protejați de Cei Mai Mari.

    Cei trei profesori șpăgari care pretindeau și încasau bani de la studenți în baza unor chitanțe false sunt in continuare salariați ai Universității de Științe ale Vieții Regele Mihai I.
    De numele lor se leagă și acuzații privind gestionarea fondurilor europene.
    Ancheta DNA a bulversat activitatea didactică la sfârșitul anului trecut și o va îngreuna la începutul anului universitar actual. Toată grupa de master – 17 studenți – au „picat” examenul de promovare din vară imediat după ce DNA a pus sub control judiciar pe Maria Moatăr (prodecan), Dragomir Petru Ioan și Ștefan Carolina.

    Cei trei șpăgari sunt in continuare salariați ai acestei universități deși au încasat de la studenți sume estimate în presă de zeci de mii de euro în condițiile în care salariile lor variau între 10.000 și 24.000 lei/lună.

    Nu există nicio explicație din partea conducerii Universității privind prezența acestor șpăgari pe statele de plată.

    Nu există nicio justificare a existenței lor în cadrul comunității academice atât timp cât Regulamentul Comisiei de Etică prevede sancțiuni aspre pentru aceste apucături.

    Nu există niciun motiv pentru care cei trei să apară în Universitate: actele și faptele lor reprobabile nu sunt compatibile cu cerințele gradului didactic și a funcției ocupate.

    Șpăgarii sunt in continuare plătiți și ocrotiți pentru că Mafia Universitară de la Timișoara este speriată !! DNA va extinde cu siguranță cercetările dacă oricare șpagar ar face o înțelegere cu procurorii și ar vorbi.

    „Eu nu sunt proastă să mă duc la pușcărie” este afirmația prin care „deșteapta” transmite o amenințare.

    Pentru orele de predare rămase fără titular s-au organizat și s-au și anulat un concurs „aranjat” în grabă. Normele didactice sunt întocmite după criterii false, de impostură.

    Rectorul Cosmin Alin Popescu s-a declarat și a rămas COLEG cu cei trei infractori. Deși în alocuțiunea sa, imediat după validarea rezultatului alegerilor, promitea schimbarea sa și a Universității constatăm exact opusul celor declarate.

    Lipsa unei reacții clare a rectorului crează ACUM precedentul Șpăgarilor Tolerați in universități, legiferează neoficial șpaga institionalizată.

    În fața acestei situații în care chiar și Ministerul Educației se limitează a încuviința tacit practicile universitarilor de la „Universitatea Vieții” singurele reacții normale de concediere a șpăgarilor sunt susținute doar de organizațiile sindicale.

    UNIVERSITATILE SUNT POLITIZATE

    Scopul acestei universități nu este acela de a transmite cunoștințe, misiunea nu este aceea de a oferi un centru de resurse umane, de a forma specialiști, de a oferi consultanță.
    Fabrica de Diplome cumpărate este scopul si obiectivul urmărit de Rectorul Cosmin Alin Popescu. Misiunea Universității este aceea de a îmbuiba câțiva, de a utiliza in comun foloasele necuvenite încasate de la studenți.
    În presă au răzbătut și acuzații legate de proiecte și fonduri europene.
    Toate acestea sunt infracțiuni în formă continuată.

    Opinia publică trebuie informată obiectiv asupra situației în care se află această universitate, a calității actului didactic, a practicilor ilegale la care își supune studenții.
    Părinții trebuie cu precădere să cunoască ce fel de „profesori șpăgari” vor fi preocupați de formarea viitorilor specialiști.
    Acestor părinți le prezentăm un rector care face din universitate propria sa „Firmă de Stat”, un decident incorect, insolent, un protector al infractorilor de care are nevoie pentru a păstra unitatea de monolit a mafiei universitare instalată comod la butoane.

    Într-o universitate care funcționează normal astfel de Fapte nu s-ar putea întâmpla. Conduita morală și profesională ar trebui să fie un obstacol de netrecut. Această conduită nu există la această universitate.

    Rectorul oricărei universități ar fi demisionat, pătat de propria neputință a guvernării instituționale.
    Nu se întâmplă.

    Într-o societate normală aceste evenimente nedorite ar trebui sancționate cu celeritate.
    Nu se întâmplă.

    Învățământul superior din această universitate nu este centrat pe student ci pe propriul buzunar. Cu salarii de ordinul zecilor de mii de lei Unii se pretează să stabilească un Modus Operandi în jefuirea studentului. Odată prinși ar trebui înlăturați.
    Nu se întâmplă.

    Curățenia absolut necesară acestei universități trebuie făcută din afara ei
    Asta se va întâmpla.

    ALTFEL NU SE MAI POATE .

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.