Flavius Roşu: „Toate proiectele le-am început de la zero”. Planurile primarului reales...

Flavius Roşu: „Toate proiectele le-am început de la zero”. Planurile primarului reales pentru a dezvolta şi mai mult comuna Şag (video)

0
DISTRIBUIȚI

Ales în primăvară pentru a treia oară în funcţia de primar al comunei Şag, social-democratul Flavius Roşu a vorbit la PRESSALERT LIVE despre dezvoltarea localităţii aflată la sud de Timişoara, proiectele finalizate, dar şi cele majore propuse în noul mandat.

„Am început mai greu în politică şi administraţie, în 2016, după balotaj în primul tur, am reuşit să câştig în turul 2 Primăria Comunei Şag. Şi iată mă aflu la al treilea mandat, au trecut deja opt ani, urmează încă patru ani de mandat, de multă muncă în administraţia locală. Dar odată cu trecerea timpului a început să-mi placă şi politica. Pe lângă administraţia publică, chiar dacă administraţia e pe locul 1, politica pe 2, mă implic atât în localitatea pe care o păstoresc şi pe care locuitorii comunei Şag mi-au dat-o în administrare, iată, a treia oară, şi într-un procent destul de mare pentru o comună periurbană, zic eu, aproape 83%, au votat. Având în vedere că am avut şi alţi cinci contracandidaţi. Avem majoritate largă în Consiliul Local şi pe această cale nu pot decât să mulţumesc locuitorilor comunei Şag pentru încrederea pe care mi-au acordat-o. În acelaşi timp am şi o răspundere mai mare, având în vedere numărul locuitorilor din comuna Şag, care şi-au pus baza în mine. În 2016 Şagul a fost doar roşu în toate rândurile de alegeri. Până în 2016 comuna Şag nu a fost niciodată roşie”, a spus Flavius Roşu despre realegerea sa.

Despre lipsa unui „boom imobiliar” în localitatea aflată la sud de Timişoara, primarul Roşu a răspuns: „Am reuşit în aceşti opt ani să ţinem sub control această dezvoltare urbanistică şi-mi doresc şi în următorii patru ani şi în viitor, chiar dacă voi rămâne eu la Şag sau vor veni alţii după mine, să menţină acelaşi trend şi să avem o dezvoltare frumoasă din punct de vedere urbanistic, să nu venim, cum sunt în alte localităţi din jurul Timişoarei, cu blocuri între case, şi tot felul de mega clădiri care acoperă casele şi curţile oamenilor. Momentan în PUG-ul actual nu avem prevăzute, anul viitor vom actualiza PUG-ul şi-mi doresc ca în zona spre Timişoara să avem şi o zonă de bloculeţe, să zic aşa, de maxim două-trei etaje, nu mai mari, dar să fie o zonă aparte, doar de blocuri, şi să nu îmbinăm blocurile cu casele”.

„Într-adevăr în aceşti şapte ani am reuşit să şi finalizez o parte mare din proiectele pe care le-am început în 2016. Pentru că toate proiectele din localitatea Şag au fost începute de mine în anul 2016. Din păcate nu am moştenit niciun proiect pe care să-l dau drumul imediat. Toate proiectele le-am început de la zero. Şi unul dintre cele mai mari proiecte şi aşteptate la Şag a fost introducerea reţelei de apă şi canalizare, un proiect finalizat anul trecut în întreaga vatră veche. Un proiect de peste 7 milioane de euro finanţat din fonduri europene, iar acum avem un nou proiect mare: extinderea reţelei de apă şi extinderea reţelei de canalizare în cartierele noi. Două proiecte finanţate din fonduri guvernamentale prin Programul Naţional „Anghel Saligny”, care înseamnă peste 25 milioane lei… Din fericire, în ultimii ani, comuna Şag, chiar a beneficiat de finanţări din partea guvernului şi nu au fost puţine. Pot să mai dau şi alte exemple. De aceea a şi început să-mi şi placă politica şi să mă ataşez de oamenii care au susţinut comuna Şag. Şi aici mă refer în special la Sorin Grindeanu, la Alfred Simonis, preşedintele CJT, şi chiar la preşedintele PSD, prim-ministrul Marcel Ciolacu. Aceste finanţări care au venit de la guvern au schimbat într-adevăr faţa localităţii Şag. Pe lângă aceste două proiecte majore, pe care le avem în derulare pe Anghel Saligny, extinderea reţelei de apă şi canalizare, de la Guvernul României au fost finanţate o grădiniţă, o sală de sport, am asfaltat peste cinci kilometri cu aceşti bani. Deci au fost nişte proiecte mari, finanţate din fonduri naţionale, pe lângă fonduri europene, pe care noi le-am accesat”, a declarat Flavius Roşu despre proiectele majore din localitate.

„Grădiniţa e gata, e dată în folosinţă, iar acum am semnat un contract de finanţare prin AFM (Mediu), pentru o şcoală nouă, verde, finanţată din fonduri europene în valoare de peste 12 milioane de lei. În această şcoală nouă, având în vedere că la Şag avem doar gimnaziu, clasele 0-8, îmi doresc să avem liceu şi vor fi probabil 24 de săli de clasă, câte două pentru fiecare an şcolar. Avem în derulare lucrarea de pistă de biciclete, finanţată tot din fonduri europene prin PNRR.


Anul viitor în toamnă, sper să finalizăm acest proiecte. Avem în lucru şi alte proiecte noi. O nouă grădiniţă în zona mănăstirii. O zonă care se dezvoltă foarte bine, o zonă care va fi mai mare ca şi populaţie, când va fi populată în întregime, decât întreaga vatră veche. De aceea vrem să investim şi acum în acea zonă. După ce vom introduce reţeau de apă şi canal. Vom începe anul viitor asfaltarea străzilor care încă nu sunt asfaltate, vom contrui o grădiniţă nouă, un teren de sport şi în acea zonă. Parcuri. Investim pentru a atrage în continuare timişorenii şi locuitorii din comunele învecinate, la Şag”, a precizat Flavius Roşu despre viitoarele proiecte.

„În 2016 când am preluat Primăria Şag erau undeva la 3.300-3.400 de locuitori iar acum suntem undeva la 8.000. S-a dublat. În mod special tinerii se mută la Şag şi se mută constant. Avem lunar o familie-două-trei, care-şi cumpără locuinţă în zona aceasta nouă, a mănăstirii”, a adăugat primarul Şagului.

Flavius Roşu susţine că nu are o listă foarte mare de proiecte pe care să le propună noului şef CJ Timiş, colegul de partid Alfred Simonis, dar e sigur de ce trebuie să ceară acestuia.

„Unul dintre ele este drumul de legătură dintre Şag şi Chişoda. Un drum pe care noi l-am pietruit momentan, dorim să-l predăm către CJT pentru a fi asfaltat. Şi dorim să obţinem o finanţare pentru această grădiniţă nouă, de la CJT dacă se poate, momentan nefiind nicio măsură pe fonduri europene pentru implementarea grădiniţelor, iar de la ministerul Transporturilor, am şi avut o discuţie cu Sorin Grindeanu şi cu Marcel Ciolacu acum două săptămâni, şi le-am înmânat o mapă cu proiectul care va dezvolta localitatea Şag. Este vorba despre lărgirea la patru benzi a DN 59, de la podul de ieşire spre Jebel până la ieşirea de pe autostradă. Pentru că aşa cum bine ştiţi vor urma să se construiască autostrada Timişoara-Moraviţa-Belgrad, care are ieşire între Şag şi Pădureni şi-mi doresc ca acel drum de după pod, spre Jebel, să fie lărgit la patru benzi pentru a fluidiza traficul, că vă daţi seama ce trafic va fi în continuare. Realizarea a trei sensuri giratorii în localitatea noastră şi realizarea a două drumuri proiectoare, pe lângă DN 59, între Timişoara şi Şag, pentru a dezvolta şi zona de servicii şi industrie. Nu am făcut o estimare, dar va avea un impact major la bugetul local. Deja prin realizarea câtorva hale şi centre logistice în această zonă bugetul Şagului s-a dublat. Vă daţi seama când va fi populată această întreagă zonă de servicii şi industrie între Timişoara şi Şag”, a conchis Roşu.

Fost arbitru de fotbal, Flavius Roşu şi-a îndreptat atenţia ca primar şi către dezvoltarea sportului din localitate. În mod inedit, pe cocheta arenă din Şag s-au disputat amicale internaţionale de juniori în ultimii ani, în timp ce formaţia locală CS Timişul este din acest sezon în eşalonul terţ.

„Pentru mine a fost o mândrie, şi pentru Şag, dar din păcate a fost o ruşine pentru Timişoara şi judeţul Timiş, să nu ai un stadion în Timişoara măcar la nivelul la care să joace o naţională de tineret a României este o ruşine. Şi iată cu ajutorul lui Alfred Simonis şi Sorin Grindeanu vor începe lucrările de demolare la Dan Păltinişanu. Am început puţin mai greu, dar sper… să rămânem în Liga 3. Nu vreau să investim mai mult momentan în fotbal, e suficient pentru Şag Liga 3, dar îmi doresc ca în următorii ani Timişoara să aibă o echipă de Liga I şi sunt convins că împreună Sorin Grindeanu, Alfred Simonis, Primăria Timişoara vor putea să ducă o echipă în Liga I, din punct de vedere sportiv suntem o ruşine la nivel naţional, Timişoara şi judeţul Timiş. Da, cu siguranţă preşedintele Alfred Simonis va investi. Sunt de acord că trebuie investit în toate ramurile, dar şi în sport trebuie investit, pentru că o ramură importantă. Din păcate oamenii de afaceri şi care au potenţial nu mai investesc în sport şi acest lucru se întâmplă de câţiva ani şi altă soluţie n-avem decât să susţinem noi, consiliile locale, primăriile, aceste echipe de fotbal, pentru că oamenii nu-şi mai doresc să investească din anumite motive. Legat de copii eu pot să spun că la Şag am 180 de copii legitimaţi la clubul de copii, am echipe de fotbal, de handbal, am campioni naţionali la şah, la go, secţie de caiac-canoe, investim la nivel de copii”, a concluzionat Flavius Roşu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.