Măsurile anunţate de subprefectul Raul Ambruş pentru ca procesul electoral să decurgă...

Măsurile anunţate de subprefectul Raul Ambruş pentru ca procesul electoral să decurgă fără probleme în Timiş. Problemele întâlnite în scrutinul precedent (video)

0
DISTRIBUIȚI

Invitat la PRESSALERT LIVE, subprefectul Raul Ambruş a vorbit despre organizarea următoarelor alegeri pe raza judeţului Timiş şi măsurile luate pentru evitarea situaţiilor neplăcute de la scrutinele precedente.

„Stadiul actual este la facerea machetelor, cu buletinele de vot, pentru că a fost tragerea la sorţi, am avut instructajele cu primarii, în ceea ce înseamnă pregătirea registrului electoral permanent şi a listelor suplimentare. Urmează să avem în cursul lunii noiembrie instructaje cu preşedinţii de secţie, se vor face în patru ture împreună cu BEJ. Din data de 16 noiembrie o să intre în tipar buletinele de vot propriu-zis, urmând să fie distribuite în judeţe. Am închiriat o sală de sport, urmând să le facem pe calupuri pe fiecare UAT. Vin odată prezidenţiale turul 1 şi parlamentare, le punem pe fiecare UAT şi conform legii noi suntem obligaţi să asigurăm distribuţia în judeţ. Din Timişoara primim fiecare UAT, se semnează un proces verbal, după care este responsabilitatea UAT-urilor să le distribuie în satele aparţinătoare sau în secţiile de vot de acolo. Pentru acest lucru o să avem 14 autocare, care vor merge însoţite sub pază, cu armă, împreună cu un funcţionar care va face procesul verbal de predare în fiecare UAT. Ziua votului, de la ora 7 la 21. În caz că există cozi rămâne deschis până când votează toată lumea, urmând returul către Prefectură.

Am avut doar două localităţi, dar nu e propriu-zis, pentru că am prins şi locale la o lună după numire, chiar dacă a fost din scurt, la Bara şi la Secaş, unde de obicei se depăşeau numărul de buletine de vot şi-n trecut veneau cu elicopterul o suplimentare. Ne-am organizat din timp, n-a fost nevoie la alegerile locale. Am văzut şi minusurile puţin, în partea de organizare, dar având doar o lună de prefectură a fost puţin mai din scurt organizarea. O să schimbăm fluxul pentru operatorii de tablete, unde o să fie predate tablete şi telefoane către STS. Iar preşedinţii de secţie care vin cu buletinele de vot le vor preda în faţa Prefecturii în autocar, urmând să meargă sus cu procesele verbale pentru statistică”, a declarat Raul Ambruş despre procesul de desfăşurare a alegerilor.

Întrebat despre măsurile luate pentru a evita eternele situaţii în care preşedinţii de secţii stau cu sacii la cozi, subprefectul de Timiş a explicat: „Asta facem, o să intre doar preşedintele de secţie, fără locţiitor, operatorul de tabletă va lăsa în altă parte, pe alt flux tableta, ca să nu mai aştepte. Avem de data aceasta un BEJ mai numeros. Dar ei vin în funcţie de cum se închid secţiile de vot la Prefectură. Intră cu procesele verbale, predau ştampila iar procesul verbal îl verifică BEJ, câte un reprezentant, după care se trimite către statistică procesul verbal pentru a fi scanat şi pentru a vedea dacă puşcă, cum se spune, cheia între tabletă şi procesul verbal. Problema şi la alegerile locale a fost că fiind comasate şi un volum foarte mare de buletine de vot.


Şi europarlamentare şi CJT şi CL şi primar şi preşedinte de CJ, uninominal, au greşit procesele verbale din secţie. Au venit cu ele greşite la Prefectură şi au trebuit refăcute acolo. Unii s-au întors inclusiv în secţie. Şi de acolo această nebunie. Dar acum, având şi experienţa de la locale şi având doar două buletine de vot, la Camera Deputaţilor şi Parlamentare şi unul la prezidenţiale, am încredere că fluxul va merge mai bine, avem colaborare foarte bună cu judecătorii, preşedinţii BEJ-urilor care organizează alegerile (…) Avem şi partea de plăţi care este tot în cârca noastră. Adică plăţile reprezentanţilor partidelor în secţiile de vot, a informaticienilor pe fiecare UAT. A operatorilor de tablete, a BEJ-urilor, a personalului tehnic auxiliar. Toate aceste lucruri înglobate le gestionăm noi în perioada aceasta”.

„Cu preşedinţii, cu unii, există probleme pentru că ei se extrag din corpul AIEC-ului. Este un sistem în care te înscrii şi unii fără nicio urmă de respect sau fiind mai în vârstă, trecând anii peste ei nu mai sunt aşa de operativi. De asta m-am lovit în special în Timişoara la alegerile locale, când inclusiv la ridicarea buletinelor de vot n-au venit la programare să le ridice de la sală şi ne-am decalat puţin. Pentru că noi începem distribuţia buletinelor de vot. Avem voie legal de sâmbătă la 1 noaptea, până la 7 dimineaţa încercăm să finalizăm cele 14 autocare care pleacă în judeţ şi la 8 să vină Timişoara să ridice cele 207 secţii care sunt pe municipiu. Avem 619 la nivel de judeţ. Că până la ora 19 sâmbătă trebuie să fie secţiile sigilate cu buletinele de vot în interior”, a mai spus subprefectul Ambruş.

„Prefectura reprezintă personal tehnic auxiliar care ajută BEJ… Dar se fac sesizări la BEJ iar de acolo se impun măsurile şi se fac demersurile mai departe dacă există fraudă sau tentativă de fraudă”, a răspuns Raul Ambruş despre atribuţiile Prefecturii în caz de fraude.

Întrebat pe tema lansată în spaţiul public conform cărora PSD ar da voturi către AUR, Ambruş, actual membru PSD e categoric: „Cred cu tărie că nu. Şi nu cred, cel puţin la nivelul judeţulu Timiş că cineva ar accepta aşa ceva. Nu am auzit niciodată o asemenea discuţie. Mi se pare un subiect ventilat de PNL strict electoral şi pentru a câştiga voturi. Şi un sistem, dacă ţin bine minte, patentat de vechiul PD, care astăzi conduce PNL-ul cu Elena Băsescu, care au dat 10 voturi pe secţie sau ceva de genul acesta ca să meargă europarlamentarii independenţi”.

„Nu zic că ce cea mai bună, dar e singurul partid care are candidaţi locali. Dacă ne uităm la PNL pe listă îl vedem pe domnul Blaga la Senat. Dacă ne uităm la USR îl vedem pe domnul Drulă şi cred că PSD are singura listă completă din judeţul Timiş de candidaţi”, a concluzionat Raul Ambruş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.