Procurorii Parchetului European, percheziții în trei județe într-un dosar de fraudă cu...

Procurorii Parchetului European, percheziții în trei județe într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. CNAIR, printre instituțiile vizate

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Arhivă

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca (România) efectuează astăzi 31 de percheziții în mai multe locații, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă cu lucrări la șoseaua de centură a orașului Zalău, finanțate cu euro 37 de milioane din fonduri UE.

Perchezițiile se efectuează în București, județul Cluj, județul Sălaj și județul Timiș, la locuințele și sediile firmelor cercetate, inclusiv la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale SA – CNAIR, responsabilă. pentru administrarea rețelei de autostrăzi, drumuri expres și drumuri de interes național din România.

În discuție este un proiect de proiectare și execuție a unei șosele de centură la Zalău, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională și Coeziune, în valoare de 37 de milioane de euro. Beneficiarul fondurilor este CNAIR. Contractul de execuție a lucrărilor a fost atribuit filialei din România a unei companii chineze, care a angajat mai mulți subcontractanți.

Există suspiciuni că subantreprenorii s-au concertat cu antreprenorul pentru a prezenta documente false care să ateste că lucrările au fost finalizate cu succes.


Potrivit anchetei, lucrările nu au respectat cerințele de calitate. Există și suspiciuni că reprezentanții beneficiarului (CNAIR) nu au efectuat verificări adecvate.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis că va oferi tot sprijinul necesar anchetatorilor. „În legătură cu actele de urmărire penală desfășurate astăzi, la sediul CNAIR, vă comunicăm că oferim tot sprijinul necesar organelor judiciare. Orice informație pe acest subiect va putea fi furnizată, conform legii, doar de instituțiile abilitate. Conducerea CNAIR reafirmă determinarea de a nu accepta nicio abatere de la legalitate și va întreprinde întotdeauna măsuri corespunzătoare dispozițiilor organelor judiciare”, spune mesajul CNAIR.

Investigația și perchezițiile au contat pe sprijinul Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegați în România – Biroul Teritorial Cluj-Napoca; Direcția Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne (Directia Generala Anticorupție – DGA); și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – DCCO.

Ancheta este în desfășurare, pentru a stabili amploarea activităților infracționale suspectate și prejudiciul financiar global cauzat bugetului UE.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.