
Foto: arhivă
Într-o declarație de presă adresată primarului Dominic Fritz, dar și fostului edil-șef al Timișoarei, Nicolae Robu, vicepereședintele CJ Timiș – Alin Popoviciu atacă actuala administrație a orașului pe tema crizei de la Maternitatea Odobescu, acuzând că proiectul unei noi maternități a fost abandonat pentru că aparținea vechiei administrații a orașului.
„Urmaresc cu mahnire si ingrijorare ceea ce presa a dezbatut saptamana trecuta , si anume subiectul maternitatea Odobescu.
Ceea ce am constat cu durere este faptul ca desi aceasta maternitate ar fi putut fi gata si ar fi fost gata daca Domnul Robu castiga un nou mandat la primaria Timisoara, Domnul Primar Dominic Fritz nu a vrut sa-i inceapa constructia pentru simplul fapt ca proiectul e mostenit din mandatul Domnului Robu.
Este inadmisibil ceea ce se întâmplă în Timișoara anului 2025 prin lipsa unei maternități de o importanță vitală pentru orașul de pe Bega, în condițiile în care administrația locală condusă de primarul Dominic Fritz are pe masă atât proiectul maternității, dar și autorizația de construcție, un proiect de mare anvergură care zace în sertarele autorităților locale fără vreo explicație logică până în prezent. Nu mi se pare firesc ca acest proiect atât de important pentru Timișoara și județul Timiș să fie lăsat în voia sorții, doar pentru ca apartine fostei conduceri a primariei Timisoara.
Ceea ce timisorenii trebuie sa afle este ca exista inclusiv autorizatie de construire pentru noua maternitate, semnata de Primarul Dominic Fritz la inceputul primului mandat, dar mai apoi ea a fost aruncata intr-un sertar, ca doar dl Fritz nu-si putea incepe primul mandat de primar cu un proiect al administratiei Robu, nu-i asa?!
As putea sa inteleg si abordarea diferita a celor doua administratii referitoare la finantarea noii maternitati, si anume, administratia Robu a inteles urgenta pe care o are Timisoara in a avea o maternitate noua si a vrut sa o construiasca din bugetul local, cu gandul ca daca pe parcurs apar oportunitati de finantare din alte surse, sa comute pe ele, iar administratia Fritz a stabilit ca o maternitate noua mai poate sa astepte pana cand se vor obtine bani europeni, bani care nu au venit.
Daca dl Fritz ar fi avut o abordare sanatoasa, astazi am fi avut o maternitate noua, unde meritul pentru studiul de fezabilitate, proiectare si avizele necesare era al Domnului Robu, iar pentru constructie si darea in folosinta, al Domnului Fritz!
Pot sa va asigur ca Domnul Robu, asa cum il stiu cat iubeste acest oras, a avut toata deschiderea sa ofere toate detaliile necesare inaintarii proiectului noii maternitati, doar ca noua administratie a preferat sa nu faca altceva privitor la dansul, decat sa-l calomnieze!
Exemplul cu maternitatea nu e singular. Un altul este complexul sportiv din Calea Lipovei, unde s-a mostenit inclusiv licitatie pentru executie gata incheiata si contract de executie lucrari semnat cu firma castigatiare a respectivei licitatii, actuala administratie nu a vrut nici pana astazi sa semneze ordinul de incepere a lucrarilor, dupa aproape 5 ani.
Amintesc faptul că în decembrie anul trecut, mai multe secții din vechea maternitate Odobescu au fost închise din cauza condițiilor precare, ceea ce a dus la mișcări de protest din partea angajaților: medici, asistenți, moașe, infirmiere de la maternitatea Odobescu. Primăria a promis că până la finele lunii ianuarie să mute secțiile închise, dar este aceasta o soluție?
Știm cu toții că Timișoara este unul dintre cele mai prospere orașe din țară, ce ocupă primul loc în topul preferințelor tinerilor și nu numai, de a se stabili în acest oraș.
Astazi Timisoara este o rușine națională pentru ca primaria nu a reusit sa construiasca o maternitate in 35 de ani.
Potrivit caietului de sarcini, maternitatea din zona Balta Verde pe care se pregatea sa o construiasca incepand din 2021 (2020 a fost an de pandemie, ne amintim) Administratia Robu avea șase etaje și 10 lifturi, urmând să fie construit și un corp separat pentru birouri și spații administrative.
Spitalul propriu-zis avea secții clinice de obstetrică și ginecologie, cu 150 paturi, care conțin compartimentele: Obstetrică Patologică, Medicină Materno-Fetală, Fertilizare in vitro și Gineco-Oncologie, ATI II, Neonatologie, Bloc Operator, Bloc de nașteri, Sterilizare, Laborator analize medicale, Serviciu de Anatomie Patologică, Compartiment Primiri Urgențe, Farmacie, Ambulatoriu de specialitate, săli de consultație și tratamente etc.
Estimările de cost inițiale pe baza studiului de fezabilitate arătau o sumă care depășea 20 de milioane de euro, care urma să fie angajată integral de la bugetul local. Daca investitia ar fi fost inceputa in anul 2021 din bugetul local, cu o alocare anuala de maxim 5 miloane de euro/an, astazi ne am fi bucurat sa avem nu una, ci doua maternitati construite dupa ultimele standarde in domeniu.
Ma intreb daca la Consiliul Judetean Timis ar fi existat aceeasi lupta intre vechile si noile administratii care s-au perindat pe la conducere, oare noua maternitate de la Spitalul Judetean Timis mai era gata azi? Va asigur ca nu. Proiectul noii maternitati de la CJ Timis a inceput in mandatul Domnului Constantin Ostaficiuc si a fost apoi preluat de toti ceilalti presedinti de Consiliu Judetean, iar finalizarea proiectului a fost in mandatul actualei conduceri a CJ Timis, condusa de Presedintele Alfred Simonis.
Este clar ca viziunea de abordare a infrastructurii de sanatate de catre Consiliul Judetean Timis este total diferita de cea a Primariei Timisoara, noi actuala conducere a Consiliului Judetean Timis intelegand importanta ca Timisoara trebuie sa devina un HUB MEDICAL, fara a mai fi nevoiti sa ne cautam salvarea in spitalele din Ungaria, Austria sau din alta tara din vestul Europei. Se observa clar diferenta de abordare intre cele doua administratii si anume, prioritatea zero la Consiliul Judetean este finalizarea Institutului Oncologic, reabilitatea intregului spital judetean si construirea unui nou corp, preluarea si reabilitarea spitalului CFR, clinica de mari arsi si reabilitarea multor alte obiective medicale in tot judetul, in timp ce conducerea primariei Timisoara inca nu are, dupa aproape 5 ani de zile o strategie coerenta pentru tot ceea ce inseamna infrastructura medicala din orasul Timisoara. Este strigator la cer sa stii ca noul spital de copii a fost gata in proportie de 95% in anul 2020, iar astazi dupa 5 ani inca nu este dat in folosinta.
În concluzie; Prioritatea 0 a Consiliului Județean Timiș este si ramane in acest mandat infrastructura de sănătate prin darea in folosinta a noii maternități de lângă spitalul județean, inaugurată în toamna anului trecut, care oferă condiții la standarde europene, spitalul oncologic, dar și clinica de mari arși, iar dumneavoastră, celor din ograda municipalității chiar nu vă pasă deloc de sistemul medical, dar și de viitorul acestui oraș.
Domnule Primar Dominic Fritz, in final as vrea sa reflectati cum ar fi daca in acesti 4 ani de mandat care urmeaza, in care nu vor mai fi campanii electorale, Administratia Judetului Tiimis si Administratia Municipiului Timisoara ar colabora pentru proiecte pe care timisorenii le asteapa de multi ani; oare nu vom avea toti de castigat? Eu sunt convins ca da.
Daca iubiti acest oras cu adevarat cred ca a venit timpul sa si demonstrati acest lucru si sa folositi toate resursele umane si nu numai, in a grabi toate proiectele intarziate si extrem de necesare’, a declarat printre altele Alin Popoviciu.
Maternitatea Odobescu din Timișoara a fost închisă, copiii și părinții au nevoie de sprijinul nostru!
Ajută la construirea unei maternități moderne, unde mamele și copiii să primească cele mai bune condiții.
Distribuie acest mesaj și fă cunoscută cauza. Află mai multe și implică-te: https://maternitatenoua.ro/doneaza/
Dupa ce citesti spusele dlui Popoviciu ajungi ca concluzia ca la Timisoara s-a revarsat cornul abundentei bugetare : 5 milioane eur intr-un an pentru noua maternitate, alti 5 milioane euro in alt an?! Insa daca te uiti in realitate vezi ca pentru constructia unei noi cladiri a spitalului de copii Louis Turcanu a fost nevoie de 10 ani ( intre 2012 – 2022 ) si vreo 12-13 milioane de eur. din care o parte au fost si contributia guvernului ….iar cum mai sint necesare alte 15-20 milioane de eur pentru echipamentele medicale. Adica orasul n-are banii necesari finalizarii spitalului de copii dar se apuca si de noua maternitate ?! S-ar fi putut face poate si asta dar atunci trebuia renuntat la reabilitarile de pe Cetatii si Buziasului, renuntat la constructia stadionului din Buziasului de linga Optica