
În ziua de 6 ianuarie, credincioșii ortodocși prăznuiesc Botezul Domnului Iisus Hristos, una din cele mai importante sărbători ale creștinilor, ea fiind numită și Dumnezeiasca arătare sau Epifania. Praznicul, care încheie sărbătorile de iarnă începute în Ajunul Crăciunului, reamintește momentul în care Iisus, fiul lui Dumnezeu, vine la apa Iordanului, la 30 de ani, și primește botezul celui considerat de oameni prooroc, Ioan Botezătorul, pe care creștinii îl consideră înaintemergătorul lui Iisus. El era cel care boteza oamenii cu apă după ce aceștia își mărturiseau păcatele și se spovedeau, spunându-le că după el va veni cel care îi va boteza cu Duh Sfânt, vestind, așa cum spune Evanghelia după Ioan: „Se află în mijlocul vostru Acela pe voi Care nu-L știți… Nici eu nu-L știam pe El, dar Cel ce m-a trimis să botez cu apa, Acela mi-a zis: peste Care vei vedea Duhul coborându-Se și rămânând peste El, Acela este Cel ce botează cu Duh Sfânt. Și eu am văzut și am mărturisit că Acesta este Fiul lui Dumnezeu”.
Când Cel fără de păcat a apărut pe malul Iordanului venind din Galileea pentru a fi botezat de Ioan, asumându-și păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpăra prin sângele Său, pe Cruce, Ioan Botezătorul L-a recunoscut și L-a arătat mulțimilor, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”. Când Iisus a primit botezul lui Ioan, care a fost lucrarea Sfintei Treimi, cerurile s-au deschis și Duhul Sfânt s-a pogorât în chip de porumbel peste El, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!”, după cum spune Evanghelia lui Matei, adăugând că atunci când a ieșit din apa Iordanului, „cerurile s-au deschis și duhul lui Dumnezeu s-a vărsat, coborându-se ca un porumbel și venind peste El. Și glas din ceruri zicând: acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit”.
În ajun și în ziua de Bobotează, în toate bisericile preoții se roagă pentru a sfinți Agheasma Mare cu puterea Duhului Sfânt – apa sfințită despre care se spune că are puteri miraculoase și nu se strică niciodată, având puterea de a curăța și sfinți sufletul.
În ziua de Bobotează, cu apa sfințită sunt botezate apele, oamenii, casele și animalele, Agheasma Mare având putere de purificare, de curățire și de îndepărtare a forțelor răului, așa cum, și în tradiția românească, păstrată în lumea basmelor, apa vie și apa moartă au un rol magic, îndeplinind un ritual de reînviere.


